Cum a fost prima noastră experiență la un poligon de tir

de | | 4 Minute

Cum a fost prima noastră experiență la un poligon de tir

Ne plac experiențele noi, cele care vin cu o provocare, ne scot din zona de confort și creează contextul dezvoltării unor abilități care, altfel, zac latente în noi. Dacă ar fi să avem un „Cluj Bucket List”, o vizită la un poligon de tir sportiv ar fi cu siguranță menționată.

Iar din moment ce chiar avem o astfel de listă cu 50 de chestii de făcut prin Cluj într-o viață, de vreun an încoace, cam așa, ne este în plan să ajungem la poligon. Ne pornim așadar înspre VIVO! Cluj-Napoca. Poligonul de tir se află într-un buncăr special amenajat, în parcarea din spatele centrului comercial.

.

Primul contact îl avem cu zona dedicată magazinului de arme de autoapărare, arme de vânătoare, replici airsoft, accesorii, echipamente și consumabile. Magazinul poate fi, de altfel, răsfoit și online într-o variantă mult mai cuprinzătoare și variată, pe www.squadstore.ro.

Trebuie menționat: dacă nu ești familiarizat cu arme de orice tip (jocurile de paintball sau airsoft ar fi o zonă intermediară), s-ar putea să te simți puțin intimidat la o primă impresie, nu de loc în sine, care e plăcut, simplu și amenajat cu bun gust, cât de idee.

Echipa Squad Store este însă una prietenoasă, poți să pui orice fel de întrebări și începi să te destinzi și să privești tirul sportiv ca atare: o activitate sportiv-recreativă.

Armele sunt, desigur, asociate ideii de violență și pericol. Practicată însă într-un mediu organizat, supravegheat, sub îndrumare și instructaj, activitatea în sine este cam ca și artele marțiale sau trasul cu arcul – poate fi letală, dacă este folosită în acest scop. Altfel, e competiție, e autodisciplină și dezvoltarea unor abilități » concentrare, atenție, răbdare, calm.

Revenind la faza de pregătiri și instructaj în prealabil, zărim niște tricouri care ne fac să zâmbim. Grozavă idee! În locul țintelor clasice (cele albastre, pe carton), echipa Squad Store a pregătit tricouri pe post de țintă. La final, desigur, pleci cu tricoul. Simpatică „uniformă” pentru colegii de serviciu care vin aici în team building 🙂

Ni se face așadar instructajul:

  • ni se explică regulile de siguranță;
  • aflăm cum se ține o armă în mâini » pentru că habar n-aveam (de data aceasta, paintball-ul nu se pune);
  • care este poziția corectă a corpului;
  • cum afli care ți-e ochiul director » nu știam nici tehnica aceasta, deși intuitiv toți cam știm ce ochi să închidem când țintim ceva (există însă o tehnică de verificare);
  • aflăm că deși i se spune „trăgaci”, nu ar trebui să tragem de el (nu se aplică forță brută, ci este necesară o doză bună de finețe în mișcare),
  • primim și câteva sfaturi ce țin de respirație, anticipație și secvența acțiunilor.

Tresărim la auzul împușcăturilor din camera alăturată și răsuflăm ușurați când primim ochelari și căști de protecție. Avem câte 5 gloanțe, 5 încercări de-a pune în practică ce tocmai am aflat și simulat. Cu (foarte mari) emoții, respirăm, ascultăm de îndrumările instructorului și… tragem!

Este în mod cert o experiență unică. Frapant contrastul între adrenalina momentului și liniștea și starea de calm în care trebuie să ajungi pentru a obține rezultate bune.

Contra-intuitiv și, poate, paradoxal, experiența ne-a făcut și mai mult să conștientizăm impactul armelor sau al uneltelor pe care omul le creează. Însă nu impactul lor direct, ci cum, de fapt, pentru a mânui armele sau, ca să extindem ideea, tehnologia specifică secolului nostru, oamenii trebuie să se maturizeze, să capete înțelepciunea și cunoștințele necesare utilizării acestora într-un mod matur, responsabil și constructiv, nu distructiv.

Tirul sportiv este doar un exemplu de cum noi suntem cei care decidem ce anume întreprindem cu armele. Așadar, prima noastră experiență la poligonul de tir s-a lăsat cu multe, multe emoții, cu lecții noi învățate, cu adrenalină, liniște, concentrare și… voioșie!

Mândri de noi, părăsim Squad Store cu gândul să ne înscriem și noi la viitoarele competiții dedicate amatorilor. Cine știe, poate nu a fost doar norocul începătorului.

Date de contact pentru cei interesați:

Str. Avram Iancu, nr. 492-500, Florești – în buncărul din spatele VIVO! Cluj-Napoca (parcarea din spatele centrului comercial).
E-mail: [email protected]
Website
Facebook
Instagram
Pinterest
Telefon: 0771 676 134 (Airsoft), 0771 675 924 (Arme letale), 0364 805 364 (telefon fix Cluj-Napoca)

Program: Luni – Duminică: 10:00 – 20:00
Programări online: completează formularul de aici.
Preț Poligon Tir VIVO: lista de tarife poate fi consultată aici.