Piata Unirii este centrul şi simbolul Clujului. De aici pornesc şi aici sosesc cele mai importante strazi ale oraşului, de aici turistii isi incep plimbarile, aici e cel mai comun punct de intalnire cu prietenii, aici, in ultimii ani, au loc unele dintre cele mai reprezentative evenimente ale orasului.
Forma dreptunghiulară regulată s-a format probabil prin secolele XIII – XIV. Linia caselor de pe partea estică şi vestică a fost definită de drumurile principale, în partea sudică de dealul Hajongardului, iar în partea nordică de zidurile deja existente ale Cetăţii Vechi, respectiv drumul comercial cu direcţia est-vest. Iniţial în faţa porţii Cetăţii Vechi era un spaţiu mare pentru o piaţă, care până la mijlocul secolului 19 purtase numele de Piaţa Mare (în opoziţie cu Piaţa Mică din Cetatea Veche).
Clădirea bisericii aşezată central a fost înconjurată timp de mai multe secole de un zid de piatră, la care erau alipite chioşcuri şi gherete ale vânzătorilor, ba chiar şi o clădire etajată care funcţiona ca şcoală. În interiorul zidului, în cimitir, morţii au fost primiţi de-a lungul secolelor. Piata Unirii sau Piaţa Mare a fost transformată într-o piaţă ornamentală la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Biserica a fost eliberată din strânsoarea clădirilor, care au fost înlocuite de un parc ornamental împrejmuit de un gărduleţ din fier forjat. Piaţa a fost mutată, în faţa peretelui sudic al bisericii, iar în 1902 s-a ridicat statuia lui Matia Corvin, născut la Cluj. In faţa acesteia s-au amenajat straturi de flori. Trotuarul din faţa caselor a fost pavat, fiind pregătit astfel pentru plimbare. S-a construit drumul împrejmuitor acoperit cu dale de granit, pe care circulau trăsurile notabilităţilor oraşului, dar şi trăsurile încărcate, ba chiar şi călăreţii ”distinşi”.
Toate clădirile pieţei sunt monumente de artă, păstrând amintirea secolelor, cu toate că faţadele au fost realizate în majoritate în cea de-a doua parte a secolului 19, respectiv prima parte a secolului 20. Instituţiile importante ale oraşului au încercat să îşi găsească un loc aici, iar familiile prestigioase şi-au construit case de locuit. Piata Unirii este dominată de biserica Sfântul Mihail, iar statuia lui Matia Corvin a devenit, de asemenea, un simbol semnificativ si un punct de referinta al pietei si, pana la urma, al orasului.
Informatii oferite de domnul Gaal György.