Pedalând prin Cluj

de | | 2 Minute

Pedalând prin Cluj

Am învățat târziu să mă dau pe bicicletă. Păstrez și acum urmele primei căzături ce m-a învățat că aripile cresc cu un cost. Ridici primul picior de pe pământ și inițializezi primul tău zbor. Scheletul ăsta de metal te poartă prin vânt, arșiță sau ploi, spre locuri în care teneșii tăi nu au îndrăznit să calce.

Păr încâlcit, gambe încordate, spatele drept și ochii înlăcrimați, de soare, peisaje sau oameni faini pe lângă care treci. Bicicleta e un companion de nădejde, uneori mai rapid decât mijloacele de transport moderne. Două roți puse în mișcare de energia și entuziasmul tău pornesc prin oraș și singura ta piedică e asfințitul ce o să vină.

Întotdeauna mi-a plăcut să merg cu ochii închiși pe bicicletă. Cele câteva secunde de curaj în care reușeam să îmi mențin echilibrul, îmi îmbujorau obrajii. Și credeam că în jungla urbană e imposibil să pedalezi, că praful o să se pună pe pedale și timpul o să-mi ruginească jucăria preferată.

E sigur să pedalezi în Cluj?

Bineînțeles că pericole sunt peste tot, însă o reclamă la un baton de ciocolată m-a învățat că accidentele se pot întâmpla și acasă, acolo unde crezi că ești în siguranță. Învățăm să ne respectăm în trafic, să acordăm prioritate și să ajungem în siguranța la destinația dorită. Valoarea mijlocului de transport cu care te deplasezi nu îți prioritizează viața mai mult, cu toții avem dreptul să prindem următorul răsărit sau următoarea aniversare.

Probleme și nemulțumiri sunt în fiecare oraș, iar provocările întâmpinate de bicicliștii clujeni merg în direcția: zonele de tranziție nu sunt sigure, lipsa continuității pistelor, mașinile parcate pe pistele speciale destinate bicicliștilor, piste înguste și neîngrijite, marcarea necorespunzătoare a pistelor, probleme cu implementarea și funcționarea proiectului de bike sharing sau lipsa respectului unor șoferi față de bicicliști.

Puterea exemplului a fost întotdeauna o pârghie eficientă în a determina oamenii să facă anumite acțiuni. Pentru că aerul rece și tăios a migrat spre alte zone, pentru că avem un oraș modern, plin de viață și pentru că mersul pe bicicletă e sănătos, vă invităm la pedalat prin Cluj, să ne facem cu mâna din mers 🙂

Loredana Giță, redactor Cluj.com