Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Istoric si localizare
Infiintat in anul 1922, Muzeul Etnografic al Transilvaniei este atat primul muzeu etnografic din Romania, cat si primul muzeu romanesc proiectat pe baza unui program stiintific. Campaniile de cercetare realizate in 1922-1923 au dus la achizitionarea, ca materiale etnografice, a 1230 de obiecte si la realizarea a 160 de fotografii, acestea constituind in anul 1923 si prima expozitie etnografica permanenta a muzeului.
In anul 1928, a fost inaugurata o expozitie permanenta de exceptie, organizata pe mai multe sectoare tematice: culesul din natura, vanatoarea, pescuitul, agricultura, cresterea animalelor, industria casnica textila, cojocaritul, olaritul, mobilier, elemente de constructie, bucataria, portul popular, cusaturile si tesaturile, cartografie etnografica.
Incepand cu anul 1957, Muzeul Etnografic al Transilvaniei – sediul sau administrativ si sectia pavilionara – functioneaza in cladirea istorica ,,Reduta”, de pe strada Memorandumului nr. 21. Cladirea are o istorie veche, gazduind de-a lungul timpului evenimente semnificative pentru dezvoltarea actualei societati clujene. De exemplu, in secolul al XVIII-lea, cladirea gazduia cel mai important han al Clujului: ,,Calul alb” (sau ,,Calul Balan”), fiind ulterior transformata intr-o scoala de ofiteri. In secolul al XIX-lea s-au desfasurat aici mai multe sesiuni ale Dietei Transilvaniei, mari muzicieni ai lumii, precum Franz Liszt, Johannes Brahms, Bela Bartok sau George Enescu, au concertat in sala Reduta, iar in anul 1894 s-a desfasurat aici ,,Procesul memorandistilor”.
Structura
Muzeul Etnografic al Transilvaniei cuprinde o sectie pavilionara, gazduita in Palatul Reduta si una in aer liber (Parcul Etnografic National ,Romulus Vuia”), situata in padurea Hoia.
De asemenea, de mentionat este si Atelierul de Icoane, acesta fiind implicat in actiuni de pedagogie muzeala si de organizare a unor expozitii.
Colectii
Muzeul Etnografic al Transilvaniei dispune, pe langa valoroasele artefacte, si de o arhiva audio-vizuala, (fototeca, videoteca, arhiva de negative si diapozitive), o arhiva documentara, precum si de o biblioteca ce numara peste 14 000 de volume si periodice de specialitate, care pot fi consultate pe loc – cu aprobarea conducerii.
Artefactele, in numar de 41 542, sunt originale si dateaza inca din secolul al XVII-lea, provenind in mare parte din mediul rural transilvanean, surprinzand ambianta culturala a principalelor etnii din Transilvania: romani, maghiari, sasi si romi. Desigur, muzeul detine artefacte si din alte provincii romanesti si chiar din afara granitelor tarii. Tematic, acestea ilustreaza diferitele aspecte ale vietii traditionale din zona comunitatilor rurale transilvanene. Astfel, in prezent, artefactele sunt impartite in mai multe sectii: ocupatii, locuinta – alimentatie, ceramica, textile, imbracaminte, obiceiuri, sectia internationala si sectia in aer liber.
Expozitii
Actuala expozitie permanenta a muzeului, intitulata ,,Cultura populara din Transilvania – sec. XVIII – XX”, reconstituie prin artefactele expuse, un univers rural complex, dinamic, armonios, intercultural ce poate fi regasit bine conservat si in zilele noastre in anumite zone ale Transilvaniei. Expozitia surprinde ocupatii traditionale, mestesuguri traditionale (sector organizat in functie materia prima folosita), instrumente muzicale traditionale (veti gasi aici buciume, cavale, lauta, titera), alimentatia traditionala (cu obiectele utilizate in gatit), costume taranesti si podoabe reprezentative pentru Tara Fagarasului, Marginimea Sibiului, Secuime, Oas, Maramures, Nasaud, zona sasilor bistriteni, Mocanimea Ariesului, Calata, Beius si Ineu, Carbunari sau Padureni, precum si obiceiurile cele mai pregnante in viata rurala transilvana (exponate ce suprind evenimente precum botezul, nunta, ritualuri funerare, exponate de sorginte precrestina), etc.
Parte a proiectului ,,Sanse egale in accesul la cultura”, expozitia tactila ,,Atinge si intelege – mesajul tactil al obiectelor taranesti traditionale” este destinata in primul rand vizitatorilor cu deficiente de vedere, dar este deschisa si vizitatorilor obisnuiti dornici sa cunoasca aceste obiecte intr-o alta maniera.
Program de vizitare
Marţi – duminică: 9:00 – 17:00
Pret bilete
Tarif întreg: 6 lei/persoană
Tarif redus (preşcolarii, elevii şi studenţii pe baza legitimaţiei vizate la zi, pensionarii): 3 lei/pers
Beneficiază de scutiri de la plata tarifelor de intrare: persoanele cu dizabilităţi, copiii instituţionalizaţi, posesorii cardului ICOM, angajaţii muzeelor din ţară, pe baza legitimaţiei vizate la zi.
Date de contact
Str. Memorandumului nr. 21
400114, Cluj-Napoca, România
Tel. +4 0264 592344
Fax: +4 0264 592148
E-mail: [email protected]
Website: www.muzeul-etnografic.ro
Facebook: aici