Mera World Music Festival: singurul festival din Europa de Est organizat în șură | #ClujulAutentic

de | | 5 Minute

Mera World Music Festival: singurul festival din Europa de Est organizat în șură | #ClujulAutentic

Cum pui satul Mera pe harta muzicală a lumii tradiționale? Organizezi singurul festival de world music din Europa de Est… într-o șură. Este ideea ingenioasă a doi tineri pasionați de muzică și tradiție, Bethlendi András și Vargas Zoltán, care acum trei ani începeau frumoasa poveste Mera World Music Festival.

»» BILETE »» http://bit.ly/bileteMera ««

Totul a pornit de la un eveniment simplu, o tabără de dansuri populare organizată chiar în gospodăria Szarka, “cartierul general” al festivalului, unde acum se lucrează intens la pregătirea MWMF. Atunci, cei doi tineri au pus la cale o gală festivă pentru beneficiarii taberei de dansuri populare, la care a avut loc și un concert de world music. Succesul evenimentului a fost atât de mare, chiar fără o promovare prealabilă intensă, încât ideea de a perpetua concertele în șură, cu focus pe muzică tradițională / world music, le-a rămas profund înrădăcinată în mințile lor creative.

mera-world-music-festival-andras-si-zoltan
Photo: Bethlendi Tamás www.facebook.com/bitsphoto/

Trei ani mai târziu, ne aflăm în ajunul celei de-a treia ediții Mera World Music Festival, un festival unic din punct de vedere conceptual, care adună anul acesta artiști de pe trei continente: Europa, America de Nord și America de Sud.

16 concerte de world music cum nu s-au mai văzut în Țara Călatei

Ca să fie clar din start, iată programul Mera World Music Festival pe zile:

JOI, 2 AUGUST
18:00 PutriPop (Ungaria)
20:00 Nadara Transylvanian Gypsy Band (România)
21:30 Ferenczi György and the Rackajam (Ungaria)

VINERI, 3 AUGUST
19:00 Fölszállott a Páva Show (Ungaria/România)
20:30 Grupul Iza (România)
22:00 Fonó Zenekar (Ungaria)

SÂMBĂTĂ, 4 AUGUST
14:00 Dresch Mihály, Csoóri Sándor jr. și Lőrincz Hortenzia (Ungaria) – concert în Biserica Reformată din Mera
16:00 Bognár Szilvia (Ungaria)
18:00 deRuts (Chile)
20:00 Nightlosers (România)
22:00 Besh o droM (Ungaria)

DUMINICĂ, 5 AUGUST
14:00 Csoóri Sándor and Sons (Ungaria) – concert în Biserica Reformată din Mera
16:00 Eztán (România)
18:00 Laura Lackey’s Rhythm Revue (USA)
20:00 Guajiro Calentano (Mexic)
22:00 Oláh Gipsy Beats (Ungaria)

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Dintre highlight-urile festivalului, merită amintite:

  • Grupul Iza, din Maramureș, arhicunoscut în lumea tradițiilor folclorice românești, vor cânta nu numai muzică românească, ci vor aduce în atenția publicului din Mera și ritmuri evreiești și tradiții sonore din Ucraina.
  • deRuts, din Chile, prima reprezentantă a continentului sud-american la Mera, este o combinație inedită de muzică tradițională europeană, muzică clasică și muzică tradițională din America de Sud. Proiectul promite, așadar, o aventură muzicală din Alpi până-n Anzi.
  • Nightlosers, celebra formație de blues de Ardeal, cu siguranță, va face o atmosferă pe cinste la Mera. Apropos de ei, cel de-al doilea album din istoria trupei are pe copertă trei săteni neaoși chiar din Mera. Organizatorii festivalului intenționează să-i caute în acest an pentru a le face o poză, douăzeci de ani mai târziu. 🙂
  • Besh o droM, o formație cunoscută la nivel european, în fiecare an cântă pe scena de world music din cadrul Festivalului Sziget.
  • Guajiro Calentano, deja un fidel al festivalului de la Mera, care anul trecut a avut, de departe, cel mai răsunător succes. „Sancho Panza” se întoarce și anul acesta la Mera, cu forțe proaspete și vibe de tequila.
  • Oláh Gipsy Beats, un proiect All Stars, reunește 11 soliști ai celor mai cunoscute trupe de gipsy music din Ungaria. Organizatorii au ales acest concert de muzică țigănească pentru finalul festivalului, din mai multe considerente:

„În fiecare an încercăm să avem un concert la finalul festivalului care să fie de impact, nu doar la nivel muzical. Desigur, în primul rând, contează calitatea muzicii lor, deoarece va fi una nemaipomenită, o experiență unică.
Pe de altă parte, din punctul nostru de vedere, comunitatea romă reprezintă, cumva, un pod între diferitele comunități din regiunea noastră deoarece acești muzicieni au cântat pentru fiecare nație și s-au familiarizat cu muzica fiecărei comunități etnice. Credem că acest lucru are și o valoare simbolică.” – Bethlendi András, fondator și co-organizator MWMF

Proiecții de filme, o gospodărie întreagă doar pentru copii, un târg gastronomic | Mera World Music Festival le are pe toate

Printre proiecțiile de film pe care organizatorii festivalului le pregătesc pentru cinefilii curioși se numără și două filme marca BBC, „The Dancing Room” și „Transylvania – The Band Plays On”, în regia lui Simon Broughton, care va fi prezent la Mera în cadrul festivalului.

Vor fi mese rotunde și prezentări pe durata festivalului, iar temele de dezbateri sunt variate: efectele pe care le are cultura „glocal” asupra culturii locale, discuție la care vor participa ziariști din străinătate, mai precis Polonia, Spania și Anglia.
Împreună cu Centru Cultural Clujean, va fi o discuție despre cultura locală din Mera, despre cum se poate ajuta o comunitate prin cultură. O altă discuție va avea loc cu Sara Meaker și Douglas McFarlane, cei doi scoțieni care s-au mutat acum zece ani în Țara Călatei pentru a susține micii producătorii și agricultura eco.

Tot ei vor coordona în incinta Muzelului Bivolului din Mera un târg gastronomic cu micii producători locali, unde vizitatorii vor putea gusta brânzeturi, cărnuri, legume, fructe, dar și preparate culinare speciale, cum ar fi pizza cu mozarella de Țara Călatei.

Muzeul Bivolului, satul Mera, comuna Baciu

Fondul cultural Mera World Music Festival pentru copiii talentați

Anul acesta, organizatorii MWMF s-au decis să deschidă un fond cultural pentru cultura locală din Țara Călatei, chiar în perioada festivalului. Donațiile pentru fond vor fi utilizate pentru susținerea copiilor care vor să învețe dansuri populare sau să cânte la instrumente tradiționale, dar n-o pot face din rațiuni materiale.

„Este modul nostru de a oferi înapoi comunității ceea ce ea ne oferă. Festivalul n-ar putea avea loc și n-ar arăta așa dacă nu s-ar desfășura în comunitatea din Mera. În acest mod ne-am gândit să contribuim la facilitarea intrării culturii în comunitate.

În mod concret, vom avea cutii speciale de donații în festival, iar posibilitățile de susținere financiară vor fi ulterior dezvoltate.”

Deodată cu UNTOLD?

Este o decizie conștientă pe care organizatorii și-o asumă:

„Ne-am gândit că publicul festivalului nostru nu interferează așa mult cu publicul UNTOLD. Dar dacă cineva vrea să participe la ambele festivaluri, cu siguranță o va putea face. În același timp, pentru foarte mulți clujeni va fi o alternativă la muzica electronică și la aglomerarea din oraș.

Festivalul nu vrea să devină un mega-festival, ambiția noastră este să rămânem o nișă „cosy” pentru iubitorii de world music. Oricum, capacitatea gospodăriei fiind limitată, primim maxim 1000 de vizitatori pe zi. Anul trecut am avut 2500 vizitatori în cele 4 zile, sperăm anul acesta să ajungem la 4000 de oameni, să avem sold out la bilete. Așteptăm oameni care chiar sunt fanii acestui gen de muzică.

Prețuri reduse la bilete și abonamente până duminică (22 iulie) inclusiv

Bilete de o zi la festival pot fi cumpărate cu 29 de lei doar până în 22 iulie inclusiv, iar din 23 iulie prețul acestora va fi de 39 de lei. Abonamente pentru cele patru zile de festival pot fi achiziționate la prețul promoțional de 99 de lei doar până în 22 iulie inclusiv, iar din 23 iulie prețul va fi de 119 lei. Tot din 23 iulie vor fi puse în vânzare abonamente de 3 zile la prețul de 89 de lei. Bilete și abonamente se găsesc pe www.meraworldmusic.ro.

Copiii cu vârsta mai mică de 14 ani vor avea acces la festival pe baza unui bon de consumație de 10 lei/zi. Persoanele îmbrăcate în costum popular vor intra gratuit – această inițiativă se adresează cu precădere localnicilor.

»» BILETE »» http://bit.ly/bileteMera ««