Locuri bântuite în Cluj și poveștile lor
Care sunt locurile bântuite din Cluj? Ca și în alte locuri transilvănene, Clujul nu duce lipsă de povești stranii și legende urbane, existând un număr generos de locuri bântuite în Cluj. Fiecare are povestea sa, una mai înfricoșătoare decât cealaltă, iar mulți oameni susțin că au văzut cu ochii lor fantome și fenomene supranaturale în oraș. Ce legende sau fapte istorice se ascund în spatele lor?
Foto sus: Daniel Mîrlea și Cluj.com
Muzeul de Speologie Cluj
Clădirea Muzeului de Speologie din Cluj nu a fost mereu muzeu, cum a fost până la închidere, acum câțiva ani. În Evul Mediu, aceasta a îndeplinit funcția de temniță. Poate că acest lucru ar fi de ajuns pentru a crea o impresie macabră despre această clădire, însă lucrurile nu se opresc aici: se zvonește că stafiile prizonierilor închisorii ar bântui aceste locuri. Conform legendelor, în urmă cu mai mulți ani, când s-au efectuat săpături arheologice în curtea clădirii, acestea ar fi deranjat somnul de veci al prizonierilor. Aceștia s-au pornit, așadar, să bântuie clădirea, iar ei mai pot fi văzuți și astăzi, uneori, noaptea, în clădire.
Detaliu cu intrarea (fostului) Muzeu de Speologie (Sursă: Cluj Tourism)
Desigur că toată această poveste nu este decât….o poveste. Nu s-au găsit rămășițe umane când s-au efectuat săpături arheologice aici, iar istoricii susțin că poveștile referitoare la stafii sunt tipice pentru vechile închisori. Cu toate acestea, mai mulți oameni susțin că au văzut cu ochii lor fantomele prizonierilor. Încă se susține că liniștea acestora a fost tulburată de săpături și că bântuie în continuare clădirea. Aceasta este doar una dintre multele locuri bântuite în Cluj.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Biblioteca Centrală Universitară
Da, da, ați citit bine! Însăși Biblioteca Centrală Universitară ar fi bântuită, conform spuselor unor oameni. Există o legendă conform căreia Anna Wesselényi, fiica unei renumite contese transilvănene, ar fi studiat la Cluj și suferea de o boală incurabilă. Astfel, ea a murit la vârsta de doar 20 de ani. După moartea ei, fantoma tinerei contese a început să bântuie holurile bibliotecii în căutarea tinereții sale pierdute și răpuse de boală. O bătrână portăreasă a bibliotecii a spus că, de multe ori, în timpul nopții, ușile erau trântite cu un zgomot puternic, acest lucru fiind făcut de fantoma tinerei contese. Se poate ca aceasta să mai bântuie culoarele bibliotecii și astăzi….
Interiorul Bibliotecii Centrale Universitare (Sursă: Cluj Tourism)
Cimitirul Hajongard
O destinație îndeosebi apreciată de curioși de Halloween (și nu numai), Cimitirul Central sau Cimitirul Hajongard este plin de legende care mai de care mai sinistre. Și pe bună dreptate – cimitirul este unul dintre cele mai vechi din Cluj și adăpostește mormintele unor oameni de renume. Astfel, mulți oameni îl vizitează, în special noaptea, căutând să îi descopere tainele sumbre. De asemenea, fantomele personalităților de aici se pot încumeta să apară, conform celor spuse.
Cimitirul Hajongard cu sculpturile sale (Sursă: Cluj.com)
Cetățuia
Un loc pe care îl știm și îl iubim cu toții din Cluj este, desigur, Cetățuia. Un loc de poveste, ce străjuiește orașul, care reprezintă un refugiu și un loc al liniștii, dar și foarte romantic, nici nu ne-ar trece prin cap că mândrul deal clujean ar fi înfricoșător. Cu toate acestea, Cetățuia a fost, în trecut, un loc de detenție și execuție. De asemenea, având în vedere crimele și sinuciderile ce au avut loc aici de-a lungul timpului, atmosfera înfricoșătoare este completată perfect. Dacă ne uităm după locuri bântuite în Cluj, Cetățuia este, fără îndoială, pe această listă.
Un tunel din Parcul Cetățuie (sursă foto: Wikipedia)
Există legende care îți fac părul măciucă legate de acest loc. Una dintre acestea este cea a două surori gemene, care s-au spânzurat pe aceeași creangă a unui copac din apropierea parcului. Oare dacă ele sunt acolo și astăzi și nu au părăsit niciodată locul morții lor?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Casa Călăului
Numită astfel datorită întrebuințării sale drept reședință a celor ce practicau această meserie, Casa Călăului nu mai există în zilele noastre, dar legendele din jurul său s-au păstrat. Se spune că locul este urmărit de ghinion, adus de spiritele celor executați pe nedrept ca și răzbunare. Drept urmare, vechea casă a suferit un incendiu, ca mai apoi, rămășițele acesteia să fie demolate. Simple coincidențe sau mâna unor spirite dornice de răzbunare?
Casa Călăului pe vremea când încă exista (Sursă: BCU)
Castelul Banffy
În Bonțida, la doi pași de Cluj, putem găsi binecunoscutul Castel Banffy. Pe lângă importanța istorică pe care o are și întrebuințările sale culturale, castelul este cunoscut nu doar ca unul dintre multele locuri bântuite în Cluj, dar și unul dintre cele mai bântuite din întreaga țară. A fost reședința nobilei familii Banffy, iar reputația sa sinistră se leagă de această familie.
Castelul Banffy din Bonțida și aspectul său bântuit (sursă: Flickr)
Conform legendei, o doamnă nobilă din casa Banffy a fost surprinsă de unul din băieții de la grajduri cum că și-ar fi înșelat soțul. Deoarece băiatul nu a păstrat secretul, nobila s-a răzbunat dând ordin ca acesta să fie omorât. Sufletul băiatului, însă, nu și-a găsit liniștea și se spune că mai bântuie și astăzi împrejurimile castelului. Și în zilele noastre localnici sau turiști susțin că văd diferite fenomene inexplicabile la castel. Să fie oare chiar fantoma neliniștită a băiatului de grajduri?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Pădurea Hoia-Baciu
În încheiere, trebuie să includem cel mai faimos loc bântuit din Cluj: Pădurea Hoia-Baciu. Aceasta a căpătat o adevărată reputație de Triunghiul Bermudelor al Transilvaniei. Intrarea în pădure, în forma unei poieni circulare, este ca un adevărat portal. Se spune că intri pe acolo într-o lume nouă, înfricoșătoare, iar odată intrat, nu vei mai putea ieși nicicum. Cei care au reușit și au „scăpat” de acolo au raportat stări de anxietate și greață. De asemenea, se spune că, mai demult, copacii din pădurea Hoia-Baciu erau drepți și înalți. Acum aceștia au devenit noduroși și răsuciți.
S-au făcut fel și fel de studii de-a lungul anilor, iar diferiți amatori au făcut poze și filmări care conțin imagini ce nu pot fi explicate nici în zilele noastre. Ba chiar și o echipă de vânători de fantome de la Discovery Channel a venit aici pentru a investiga fenomenele supranaturale.
Un peisaj din înfricoșătoarea pădure Hoia-Baciu (sursă: Aventură în România)
Aceste locuri bântuite în Cluj stârnesc mereu curiozitatea oamenilor, fie experți în domeniu, fie simpli curioși. Un lucru este sigur: Clujul are ce ne oferi și în materie de paranormal. Rămâne doar să ne luăm inima în dinți și să cercetăm tot ce avem în materie de locuri bântuite în Cluj.
Sursă informații: Adevărul