13 motive să (nu) locuiești în Cluj

de | | 5 Minute

13 motive să (nu) locuiești în Cluj 

Începem sub semnul fatalității. Nu, poate ar fi indicat să începem sub semnul seriozității? Sau poate cel al satirei? Dacă este să aducem în discuție lucruri concrete, ar merita amintit raportul Băncii Mondiale ,,Orașe-magnet, migrație și navetism în România” în care se specifică că 11,37 % dintre respondenți s-ar muta în orașul Cluj-Napoca.

foto: Leonard BordeaRobert Csaszar

Și imediat indicatorii din raport ne pun în fața unei alte dileme: este o cifră mare? O fi o cifră mică? În termeni logici, am spune că depinde de perspectiva din care privești acest lucru. În termeni emoționali, cifrele din raport sunt numai bune pentru a aduce plăcere unora și a-i face pe alții să se îngrozească la gândul că frumoasa cetate a Clujului este posibil să fie supusă ,,asediului”. Pentru a împăca aceste viziuni concurente, ne-am propus să oferim câteva posibile perspective asupra delicatei chestiuni: ,,de ce să (nu) locuiești în Cluj?”

#1. Prea mulți oameni 

Era un timp când pe străzile Clujului te puteai plimba liniștit. Era un timp când în autobuze erau parcă mai puțini oameni. Era un timp când parcă totul era mai calm, mai domol în acest oraș. Însă de fiecare dată, la începutul toamnei străzile deveneau aglomerate, autobuzele se umpleau de oameni, iar atmosfera se umplea de veselia și dinamismul specific orașelor unde se află câteva dintre cele mai bune universități din țară. Așa este, în viață liniștea durează puțin, mereu parcă ceva lipsește și parcă înainte era mai bine.

Da, mai demult era altfel în Cluj. Nu erau atâtea evenimente, oamenii mergeau în cluburi sau la cafea pentru a ieși din rutina zilelor, era mai complicat cu angajarea. Însă lucrurile s-au schimbat și acum nu mai este așa cum era mai demult. Acum este mai aglomerat pe străzile orașului, dar este loc pentru fiecare.

#2. Chirii scumpe 

Ajungem la un punct nevralgic, exploziv. Da, era un timp când o chirie în Cluj era mai ieftină. Era un timp când nici nu exista această cerere – nici pentru cumpărarea, nici pentru închirierea locuințelor. Din nefericire, piața are niște reguli pragmatice, uneori brutale, care nu lasă loc de prea multe sensibilități. Atâta timp cât există cerere pentru achiziționarea și închirierea locuințelor, va exista și oferta. Atâta timp cât cumpărătorul dorește o locuință în Cluj și este dispus să plătească prețul pieții, vor exista aceste recorduri. Atâta timp cât chiriașii nu vor cere de la proprietari justificarea prețului plătit pentru chirie, vor exista nemulțumiri.

Simțul proprietății a devenit acut după căderea comunismului. Acest lucru se manifestă nu doar în privința locuințelor, ci și al hainelor, al serviciilor, al alimentelor. Va veni și timpul în care ne vom opri din cumpărat și atunci lucrurile se vor echilibra.

Pentru o analiză detaliată a pieței imobiliare, recomandăm acest articol » De ce apartamentele din „residence” sunt mai proaste decât cele comuniste

#3. Prea mulți șoferi 

Bine, bine, sunt mulți oameni care își doresc o mașină. Sunt mulți oameni care chiar își cumpără o mașină… sau două, după posibilități. Sunt mulți oameni care nu ar renunța la confortul mașinii personale în favoarea mijloacelor de transport în comun sau al mersului pe jos. Ținând cont de aceste date ale problemei, nici nu este de mirare că sunt multe mașini pe străzile Clujului, care în mod evident nu au fost proiectate pentru atât de mulți șoferi.

Pentru un plus de inspirație, sugerăm cu drag lectura acestui articol » Transport alternativ în Cluj: să lăsăm mașinile acasă?

#4. Festivaluri 

Vine un timp când nemulțumirea atinge cote maxime. Asculți o parte vătămată, asculți cealaltă perspectivă asupra chestiunii și le dai dreptate amândurora. Dincolo de anumite situații percepute ca fiind inconfortabile, există și acele aspecte care sunt percepute ca avantajoase. Ce ne facem cu ele, cu aceste festivaluri care ne-au ,,invadat” și ne-au îmbogățit orașul?

#5. Relația cu mijloacele de transport în comun 

Acum câțiva ani, indiferent de vremea de afară, preferam să așteptăm încă câteva zeci de minute doar să urcăm într-un autobuz nou, confortabil. A venit și timpul când autobuzele vechi sunt o raritate. Avem un parc de autobuze și tramvaie care se mărește constant. Avem autobuze electrice și vor apărea mai multe în peisajul urban într-un viitor apropiat. Avem stații moderne de ticketing. Avem benzi dedicate pentru mijloacele de transport public, care se vor extinde și spre alte zone din oraș. De ce să nu locuiești în Cluj?!

Pentru o relație armonioasă cu traficul din oraș, recomandăm următorul articol » Câteva sfaturi pentru o relație sănătoasă cu mijloacele de transport în comun 

#6. Un oraș ,,provincial” 

A fost un timp când ceea ce nu era în capitală era considerat provincial. Dacă am stabilit că orașul Cluj nu este capitala țării, putem să trecem la urmărul aspect al acestei comparații. De asemenea, reputația Clujului nu rezidă în faptul că se află fix în inima Transilvaniei, ca premisă a emfatuării. În primul rând, este sănătos să considerăm nulă această competiție. Comparația este recomandată în anumite cazuri, dar trebuie realizată cu măsură și doar cu scopul de a evolua. Provincialismul este o atitudine, adică o chestiune de mentalitate.

#7. Venetici

Atunci când traiul cotidian în Cluj nu reprezenta o chestiune atât de complexă, viniturile, în limbaj peiorativ, erau o categorie mai puțin numerică. Timpurile s-au schimbat și acum dragul nostru oraș este ,,asediat” de acești non clujeni care vin din toate colțurile țării sau chiar și din afara ei și se stabilesc în oraș. Trăim vremuri complicate, cu evoluții paradoxale. Este greu să ținem pasul cu ele, însă cumva-cumva ne obișnuim și cu aceste situații noi.

Se tot crede că în Cluj există multă toleranță față de străini. Dincolo de ironie, merită să reflectăm cu multă seriozitate la acest aspect.

Ca punct de pornire recomandăm acest articol tranșant, zicem noi » Despre viniturile Clujului. Sau zânituri. Mai în glumă, mai în serios 

#8. Servicii publice 

Până nu demult, Antonia nu era un funcționar public în Cluj. Până nu demult nici clujenii nu se declarau atât de mulțumiți de serviciile publice. Până nu demult nici nu existau atâtea strategii, nu se efectuau studii și nici nu exista bugetare participativă.

Pentru o imagine detaliată despre Clujul în cifre, vă îndemnăm să aruncați o privire peste acest articol » Clujul în statistici: servicii publice, bugetare participativă, încredere în instituțiile publice  

#9. Oamenii 

O constantă a Clujului au fost oamenii. Oamenii Clujului, indiferent de apartenența lor etnică, religioasă sau de afilierea politică, au construit un oraș european, civilizat și cosmopolit. Dacă oamenii de altădată ne-au putut oferi fundamente atât de solide și de sănătoase, vom putea și noi să construim ceva valoros, nu-i așa?!

#10. Contraste 

Un alt element constant în evoluția Clujului au fost contrastele. În fond, schimbarea însăși este încărcată de paradoxuri. Străinii consideră fascinant să vezi două orașe atât de diferite doar traversând urbea de la Aeroport la Universitate. Dacă crezi că poți trăi zilnic cu impresia că te afli într-un alt oraș, deși te afli tot în Cluj, atunci ești un om fericit.

Despre constraste, în cartierele Clujului » Clujenii din locuințe. Observații în baza realității din cartierul Mărăști

#11. Locuri de muncă 

Era o vreme când nu existau atâtea clădiri de birouri în Cluj. Nici atâtea afaceri mici și mijlocii și nici cerere pentru atât de multe lucruri. Dar acele vremuri au apus ușor-ușor și acum ne putem bucura nu doar de cea mai scăzută rată a șomajului din țară ci de toate beneficiile ce rezultă din statutul de angajat în câmpul muncii.

#12. Silicon Valley?!

Timpul în care industria IT ocolea orașul de pe malul Someșului Mic a trecut. Companiile mari curtează insistent Clujul și se stabilesc aici. Este un fapt. Ne mândrim cu acest lucru. Este un puternic element de city branding. Există însă și un revers al acestei medalii strălucitoare. Avem forță de muncă bine pregătită care lucrează pe mai puțini bani decât specialiștii din țările occidentale. Perspectiva din care ne place să privim aceste evoluții ne-o alegem noi și nu este nimic greșit în acest lucru.

#13. Amintiri

Indiferent de durata timpului în care ai locuit aici, Clujul ți-a intrat cumva într-un colțișor al inimii. Prieteni, școală, facultate, job, tinerețe – toate se leagă de acest oraș. Și chiar dacă timpurile se schimbă și orașul se transformă, amintirile vor fi cele care ne vom face să revenim cu drag aici – fie ca locuitori, fie în calitate de turiști.

Chiar așa, de ce să locuiești în Cluj?!