Transport alternativ în Cluj: să lăsăm mașinile acasă?

de | | 3 Minute

Transport alternativ în Cluj:
Să lăsăm mașinile acasă?

Oricât de frumos ar fi orașul, oricât l-am aprecia și îndrăgi, uneori traficul devine insuportabil și aglomerația de pe străzi ne sufocă.
După o zi de muncă sau cursuri pe bandă rulantă, parcă nu-i tocmai plăcută tensiunea ce se resimte în aer. Răbdarea tuturor șoferilor pare a fi pusă la încercare.

Ca pieton, dacă stai o vreme la semafor prin centru, așteptând să treci de pe-o parte a străzii pe alta, sau dacă vrei să ajungi din punctul A în punctul B, poți observa câteva lucruri:
> peste 80% din mașinile care circulă au un singur și unic pasager: șoferul.
> majoritatea oamenilor vor să parcheze cât mai aproape de destinația de interes, dacă se poate chiar acolo, în pragul ușii.
> străzile principale ale orașului (Memorandumului, Moților, Eroilor) sunt pline de mașini și pietoni, deși ar mai fi loc și pe trasee alternative.

Unul dintre atuurile orașelor din nord-vestul României părea întotdeauna să fie acel calm ardelenesc atât de apreciat de turiștii străini, dar și de turiștii interni. În urma progresului și dezvoltării urbane din ultimii ani, Clujul riscă să își piardă acest atu, cel puțin când vine vorba de trafic. În timp ce e util să ne comunicăm așteptările privind infrastructura orașului înspre autoritățile locale, e important să înțelegem că dezvoltarea unui oraș are la bază și dezvoltarea și schimbarea unei mentalități colective, la nivel de comunitate.

Astfel, ce putem face fiecare dintre noi pentru a contribui la fluidizarea traficului urban? De exemplu, să apelăm la un transport alternativ celui cu mașina personală. Numărul mașinilor deținute de clujeni pare a fi în continuă creștere, ceea ce nu-i deloc rău. Însă cât e necesitate, cât confort și cât e simplă obișnuință să circulăm cu mașina chiar și pe distanțe nejustificat de mici?

Unul dintre motivele pentru care ne place orașul vara este frumusețea străzilor și a clădirilor din zona centrală, pe care parcă abia acum le vezi, când nu sunt mașini la tot pasul (parcate sau în mișcare). Marile orașe ale lumii care se pot lăuda cu un trafic normal sunt populate de oameni care au înțeles importanța transportului alternativ.

Transport alternativ în Cluj:

  1. Mijloacele de transport în comun. Sistemul de transport public din Cluj a cunoscut mai multe îmbunătățiri în ultimii ani (iar altele sunt, încă, în curs de implementare / dezvoltare). Sistemul nu e perfect, însă în calitate de călători e important să oferim feedback și critici constructive. Unde există cerere, vin și „ofertele”.
  2. Sistemul de Bike Sharing. Cluj Bike le permite clujenilor să utilizeze bicicletele pe baza unui card emis la cerere. Acestea pot fi ridicate și depozitate în stații doar cu ajutorul cardului, iar sistemul este gestionat de servere aflate la Primărie. Înregistrarea se poate face întâi online și îți poți ridica apoi cardul de la primărie sau poți face acest lucru direct la ghișeu. Odată preluată dintr-o stație, o bicicletă poate fi utilizată gratuit timp de o oră – interval de timp suficient pentru a te deplasa de la o stație la alta, pentru a ajunge la destinație. Dacă cele 60 de minute sunt depășite, se percep taxe (ex. aprox 2 lei pentru depășirea timpului cu 30 minute, 4 lei pentru o oră în plus, etc). Regulamentul poate fi consultat în întregime pe site-ul Cluj Bike: clujbike.eu/regulament/
  3. Bicicleta personală. Dacă ești iremediabil cucerit de acest mijloc de transport, cum se întâmplă cu tot mai mulți dintre noi, vei vrea să ai bicicleta ta personală. Dacă o ai deja și stă undeva părăsită, îți recomandăm să o scoți la plimbare. E mai dificil până vei găsi un traseu potrivit, pe care să te simți confortabil și în siguranță, dar apoi vei putea descoperi orașul într-o manieră cu totul diferită 🙂
  4. Trotineta. Sună copilăresc, dar cu siguranță v-ați obișnuit să vedeți deja persoane prin Cluj pe trotinetă. Oameni îmbrăcați elegant care merg înspre locul de muncă sau tineri care se îndreaptă înspre cursuri sau întâlniri cu prietenii în vreo cafenea din centrul istoric al orașului – de ce să nu devii și tu unul dintre ei?
  5. Plimbare la pas. Mai ales pe vreme bună, o plimbare la pas nu „salvează” doar orașul, ci îți salvează și sănătatea. Ducem o viață mult prea sedentară, cei mai mulți dintre noi. Suntem mult prea stresați și copleșiți de griji cotidiene. Plimbările pe jos sunt o alternativă excelentă pentru a ne deconecta de la serviciu, de exemplu, pentru a face puțină mișcare, dar și pentru a descoperi orașul într-un ritm normal.

Indiferent de mijlocul de transport pe care îl alegem, căci până la urmă, mașina personală are cu siguranță rolul ei bine definit în viața noastră, vă recomandăm încă un lucru – atât pentru a contribui la un trafic normal și aerisit, dar mai ales pentru starea voastră de bine, pentru noi perspective și pentru a ieși din rutină:

Încercați mereu noi trasee, chiar dacă vi se pare că faceți un ocol. Porniți cu 15 minute mai repede de acasă și bucurați-vă de emoția unui nou drum, în propriul oraș.  

mihail onaca transport alternativ in cluj

photos: Iulia Marc & Mihail Onaca