La pas prin Făget, urmărind zâmbetele copacilor

de | | 3 Minute

La pas prin Făget, urmărind zâmbetele copacilor

Sunt ca o baterie, mă încarc la soare. Era soare cu dinți prin oser, dar iată-l că în cealaltă parte a Clujului, La Terenuri, s-a ridicat pe cer și împrăștie căldură grupului de tineri ce și-au dat aici întâlnire.

Unii se cunosc, alții nu, câțiva încearcă să asocieze un chip cu numele ce-l zăresc pe ecranul telefonului mobil, zi de zi. Sunt instagrammeri clujeni, cu dor de soare, natură și fotografie.

Și mai e Făgetul, personaj emblematic al Clujului ce-și primește răbdător musafirii. Înainte de-a ne lăsa îmbrățișați de copaci, reflectăm la capitalismul de la marginea pădurii, ce și-a pus amprenta pe toboganul albastru cu alură comunistă.

la pas prin făget (2)

Despre traseu ce-ar fi de zis în afara de… cât e de simplu să nu te rătăcești în Făget. Dar că, totuși, dacă vrei să o faci, îți poți lăsa pașii să te ducă aiurea.

Apoi, caută din priviri zâmbetele copacilor și-ți vei regăsi calea.

La pas prin Făget, urmărind zâmbetele copacilor (1)

Zâmbește-le și tu și ai grijă de ei. Lasă-te hipnotizat de verticalitatea lor, urmărește crengile până-n cer. Dar revino între oameni.

la pas prin faget (Large)

Oameni cu ochii larg deschiși și curioși să vadă, să observe colțuri de frumos și de sens. E de admirat inițiativa organizatorilor, ideea de a-i scoate pe oameni din online și a le da prilej să interacționeze în lumea reală. Și ce poate fi mai real decât o plimbare în pădure, într-o zi senină, cu vântul ce-ți va aduce lacrimi în ochi și-o armonie a foșnetelor…

La pas prin Făget, urmărind zâmbetele copacilor (5)

Am învățat că pentru a iubi orașul, uneori e nevoie să-l părăsesc. Rătăcesc adesea pe tot felul de cărări, aflate la doi pași de Cluj, doar pentru a reveni cu bucurie la concretul Clujului.

Pădurea Făget este, însă, cu adevărat și la propriu, la doi pași de oraș. De ce nu o vizităm mai des? Ne-ar salva de la atâtea momente încrâncenate, în care ne supărăm pe oameni că ne fură locul de parcare, pe vecini gălăgioși, pe aglomerație, pe politicieni și pe veșnicul „trăim în România”.

Plimbăreți cu ochii-n toate părțile, așa ca noi, creaturi simpatice și fericite așa ca Poca, bicicliști și maratoniști, fotografi și leneși în soare, își găsesc cu toții calea prin Făget.

La pas prin Făget, urmărind zâmbetele copacilor (4)

Dacă vreți să ieșiți undeva, în natură, dar totuși aici, nu uitați de pădure.

Nu uitați nici de vântul ce vă poate fura ambalajele și resturile de mâncare. Să împrăștiem zâmbete copacilor, nu gunoaie.

Pe final, o variantă de traseu (cel parcurs în cadrul acestui Instameet Picnic), scurt și plăcut, cu mulțumirile de rigoare celor care ne-au „convins” să lenevim activ, într-o zi de sâmbătă: Petric Victor, Vlad Cupșa și Anamaria Maxim.

Iulia Marc, redactor Cluj.com
foto: Tarfin, Iulia M, Cătălin Boboș, Pavel Curagau