„Incursiune” in cartierele Clujului (II) – Cartierul Marasti

de | | 2 Minute

cartierul marasti

Ce-ti vine minte cand auzi cuvantul Marasti? Probabil o conglomerare de blocuri si betoane sau altfel spus Cartierul Marasti din Cluj.

Cartierul Marasti a fost construit in perioada anilor ’70-’80, dintr-o necesitate de locuinte pentru numarul mare de angajati al Combinatului de utilaje grele CUG. Denumirea provine de la Batalia de la Marasti, una dintre principalele lupte desfasurate pe teritoriul Romaniei in Primul Razboi Mondial.

Inaintea anilor ’70 nu se putea vorbi de un cartier propriu-zis. Cartierul Marasti, denumit si Orasul de Jos, era o zona cu case, aflata in prelungirea centrului, care cuprindea trei zone: zona muncitoreasca, zona mestesugareasca si zona agricola. Populatia vechiului Marasti deservea centrul, prin aprovizionarea cu alimente, prin mana de lucru si prin diferite servicii. Zona din vecinatatea centrului era ocupata de catre mica burghezie, formata din mestesugari (croitori, zidari, pielari etc.). Unde se afla actuala Piata 1 Mai locuiau muncitorii iar in zona bisericii Sfantul Petru locuiau agricultorii, asa numitii hostezeni.

Chiar daca nu este atat de ofertant precum centrul, la capitolul arhitectura sau obiective culturale, astazi Marasti este catalogat drept un important cartier rezidential, cu o populatie de aproximativ 30 de mii de locuitori. In ultimii ani s-au realizat diferite proiecte pentru imbunatatirea aspectului cultural. De exemplu renovarea fostului cinematograf Marasti, care a devenit primul cinematograf gratuit din Cluj. Aflat in proprietatea primariei, Cinema Marasti a fost renovat si modernizat in 2011. Pe langa filme, cinematograful gazduieste si diverse evenimente pentru comunitate: dezbateri, expozitii de fotografie si de pictura, lansari de carte, etc.
Un al proiect impresionant este transformarea fostei Fabricii de Pensule intr-un spatiu de arta contemporana, unde au loc expozitii, spectacole de teatru, proiectii de film, concerte cat si alte evenimente culturale.

Ca atractii turistice in Cartierul Marasti,  putem vorbi despre Biserica Sfantul Petru, situata pe B-dul 21 decembrie, construita in stil neogotic la mijlocul secolului al XIX-lea. In fata bisericii se afla un impozant portal baroc, initial amplasat in fata bisericii Sf. Mihail din centru, iar in spatele bisericii, se afla statuia Fecioarei Maria, denumita si „Statuia Ciumei”, ridicata in anul 1744, ca semn de recunostinta pentru ocrotirea adusa Clujului in perioada ultimei mari epidemii de ciuma. Initial statuia a fost amplasata pe strada Universitatii si mutata aici in 1959.

De asemenea, Cartierul Marasti este un punct economic de referinta al orasului, avand multe cladiri de birouri, unde isi au sediul diferite companii cu renume.

Si sa nu uitam de Piata Marasti, un punct comercial important al orasului, unde gasesti absolut orice iti trece prin minte. 🙂

sursa foto: www.robintel.ro