Cateva sfaturi „hostezenesti” pentru gradina de legume (partea I)

de | | 3 Minute

Cine e clujean cunoaste cu siguranta gustul proaspat si natural al legumelor hostezene. Acele legume pe care le gasim tot mai rar in piata si pe care le asteptam cu „sufletul la gura” in fiecare primavara.

Din pacate, in prezent piata este plina de legume transformate genetic si pline de aditivi nocivi organismului. Daca va doriti sa cultivati legume in gradina proprie si in acelasi timp sa simtiti gustul legumelor hostezene, pe parcursul catorva articole va vom prezenta sfaturi despre cultivarea legumelor in gradina, direct de la celebrii hostezeni.

Cine sunt hostezenii?
Hostezenii erau agricultorii care traiau in afara fortificatiilor cetatii orasului Cluj. Acestia erau responsabili de aprovizionarea cetatii cu legume si fructe proaspete.

Istoria hostezenilor dateaza din secolul XVII, cand se spune ca au fost adusi din zone germane de catre maghiari. Denumirea de hostezeni vine de la numele german dat zonelor exterioare cetatii – Hochstadt.

A fi hostezean este un stil de viata, dedicat trup si suflet meseriei de agricultor. Meseria se pastreaza in familie si se invata practic, nu „din carti”. Cu toate ca sunt tot mai putini, traditia hostezenilor se patreaza inca si astazi.

O afacere de familie
Stefan Furu este unul dintre putinii hostezeni ramasi. A invatat meseria de la tatal sau si o lasa mai departe fiului. De dimineata pana seara este in gradina unde are grija de recolta, pentru ca stie ca gustul autentic al unei legume hostezene nu este dat doar de samanta ci de intregul ritual de crestere care implica dedicare 100 %.

Domnul Furu este foarte atent cand vine vorba de munca sa. Cresterea legumelor se face cu ingrasamant natural, in nici un caz cu aditivi chimici. Chiar daca a incercat sa cumpere seminte, si-a dat seama ca metoda sa prin care isi produce semintele este cea care da roadele cele mai bune.

Clientii din piata il cunosc dupa calitatea si prospetimea marfii, care ajunge din pamant direct pe taraba.

Dragostea pentru meseria sa il indeamna sa transmita si altora mici secrete necesare cultivarii productive de legume in gradina. De asemenea, daca va doriti seminte sau rasaduri de legume hostezene puteti cumpara de la domnul Furu.

Martie – luna semanarii
Domnul Furu ne ofera cateva sfaturi pentru cresterea unei gradini de legume bogate si productive.

In luna martie, cand natura se trezeste la viata, este timpul sa pregatim gradina pentru cultivare.

Asadar, primul pas este pregatirea solului. In primul rand vom elimina vegetatia nedorita. Apoi vom sapa pamantul.

Dupa sapat, solul se niveleaza cu ajutorul unei greble, insa nu inainte de a adauga ingrasamant. Daca solul a mai fost folosit pentru cultivare si a fost fertilizat in toamna, acum nu necesita fertilizare. Daca nu a mai fost folosit, putem incorpora ingrasamantul in timp ce sapam. Domnul Furu ne recomanda pentru fertilizare ingrasamantul natural, care este foarte important sa nu fie proaspat (verde), in caz contrar riscam sa ardem radacinile.

Tot in aceasta perioada se pot deja semana anumite legume, cum ar fi: arpagicul, ridichile, salata si zarzavaturile (morcov si patrunjel). Samanta trebuie sa fie acoperita complet cu pamant, sa „nu prinda aer”. Umiditatea excesiva nu este recomandata. De aceea, pamantul se uda doar daca nu ploua deloc.

Sa nu uitam ca sfarsitul lunii martie este ideal pentru pregatirea rasadurilor de rosii si castraveti. Acestea se vor pregati in casa, dupa reteta domnului Furu, care nu da niciodata gres: se ia un recipient de plastic opac, nu prea mic, in care se pun 2 seminte. Neaparat 2 seminte, daca ne dorim o recolta bogata. Pamantul pentru rasaduri trebuie sa fie bogat in fertilizator natural, in nici un caz banalul pamant pentru flori.

Apoi asezam rasadurile la lumina, pentru ca planta sa se ingroase. Daca punem rasadurile la intuneric planta se va inalta si nu va avea rezistenta in timp.

La inceputul lunii aprilie, putem deja sa pregatim rasadurile pentru castraveti, respectand aceleasi indicatii.

Rasadurile trebuie pastrate in casa pana in 15 mai sau, dupa cum spune domnul Furu, pana la „sfintii gerosi”. Despre mutarea lor in gradina si despre alte sfaturi referitoare la plantare vom vorbi in articolul urmator.

Cluj.com sprijina hostezenii
Pentru ca in ultimii ani ne-am obisnuit sa gasim online majoritatea solutiilor de care avem nevoie, ne-am intrebat de ce sa nu avem acces si la o piata de legume 100 % naturala.

De aici Cluj.com a venit cu ideea sa creeze un magazin online de unde va fi posibila achizitionarea legumelor, a semintelor sau a rasadurilor direct de la producatorii hostezeni, din orice colt al lumii.

Asadar, oriunde am fi, dorul de casa ne va fi alinat cu specialitatile hostezene sau,  de ce nu,  putem sa ne facem un „mic cluj hostezean” in gradina proprie.

Prin acest mod ii vom sprijini pe cei mai vechi producatori de legume din Cluj si vom oferi tuturor sansa unui stil de alimentatie sanatos.