Flămând în Cluj – studentul supraviețuitor
Se spune că ești student când ți-a rămas prea multă lună până la sfârșitul banilor. Și ce te faci când îți curge doar zacuscă și cartofi prăjiți prin vene? Când ai coșmaruri cu supe la plic ce amenință că îți vor bântui toate prânzurile sau ouăle prăjite îți fac cu ochiul deși le-ai spus că vrei să luați o pauză.
Numeri secundele până când revezi sacoșa rezistentă la zeci de borcane ce surprind esența celor patru anotimpuri. Un labirint de caserole adăpostesc milioanele de molecule ale cartofilor reinterpretați în cele mai artistice moduri. Gălețile pline cu ciorbă sunt cărțile de vizită ale mamei, iar plăcintele și prăjiturile de casă stau făloase în topul piramidei clădite sub plasa magică.
Ai impresia că torțile alea ce îți lungesc mâinile până la cămin pot fi corzile de siguranță folosite de alpiniști. Și până să deschizi fermoarul ce eliberează aromele de acasă, trebuie să supraviețuiești în Cluj, uneori cu mai puțin de 10 lei pe zi.
Dacă s-au epuizat toate shaormele din oraș sau nu ai mai prins mâncare la cantină, trebuie să îți iei inima în dinți și să gătești ceva comestibil. Urmează probabil să-ți surprinzi motorul de căutare prin cuvintele cheie introduse:
„cum să dau drumul la aragaz”, „cum îmi dau seama că fierbe apa”, „primesc amendă dacă chem pompierii degeaba”, „mâncare rapidă, sub un minut” sau „cum să uiți de foame”
Acum că ai exclus toate variantele și ultima soluție e să faci pe bucătarul, nu te panica – nu ai vrea să ai restanțe și aici! Bucătăria poate fi un loc plăcut iar ustensilele niște ajutoare de nădejde în prepararea unor mâncăruri gustoase. Alege-ți ingredientele cu grijă, pune-ți șorțul amuzant și începe aventura de a-ți mulțumi stomacul și papilele gustative.
E util să faci o „cercetare de piață”, să afli unde sunt cele mai accesibile și proaspete produse, ofertele și reducerile magazinelor mari sau de cartier. După ce ai verificat termenele de valabilitate și conținutul produselor, e timpul să le pui în coș și să grăbești cu ele spre foc.
Ce poți face cu bani puțini?
Minuni nu vei putea face, însă ai posibilități destul de variate: un tort de mămăligă cu straturi de brânză și cârnați, paste și salate cu aproape orice: brânză, legume, șuncă, pui, sos de roșii, pește cu legume la tigaie, orez cu legume și carne la cuptor și bineînțeles, varză a la Cluj.
Studenția te maturizează, îți dezvăluie laturi ale personalității pe care nu știai că le ai și îți educă corpul să supraviețuiască în cele mai diverse condiții. Clujule, îți mulțumesc că m-ai adoptat, ești un părinte minunat!