Din Cluj, înconjurul lumii cu autostopul.
„Ce sens mai are călătoritul dacă știi unde mergi, când ajungi și ce te așteaptă? Plăcerea apare când înfrunți necunoscut, când experimentezi lucruri noi și le testezi asupra ta! Ca mod de a descoperi oameni, localnici și cultura locului, autostopul nu are rival! Ca modalitate de a călători nu există nimic ca autostopul! Călătoritul suprem e autostopul!” – Timotei Rad
78 de țări în trei ani. 238 950 km cu autostopul în Europa, Africa, Asia & America de Sud
Dacă visezi să călătorești, inima-ți tresare când auzi datele acestea. Nu poți să nu te întrebi dacă-i chiar posibil, totuși. În doar trei ani?! 78 de țări sunt mari cât o viață de om, o viață de om comprimată în trei ani de zile.
Îl privești pe Timotei și te întrebi de ce resorturi interioare o fi nevoie pentru a pune în mișcare un om astfel încât să trăiască și să facă în viață exact ce își dorește. „Să faci în viață ceea ce îți place” e un clișeu care ne întristează, adesea, pentru că toți știm că facem compromisuri sau, uneori, nici măcar nu știm ce ne mai place, ce ne dorim și ce nu.
Primele călătorii: pentru studii (2012 – 2013)
Ce îl face pe un om să pornească la drum, să facă înconjurul lumii cu autostopul? Timotei ne spune că povestea autostopului (nu neapărat a dorinței lui de aventură, care are o istorie mai veche) a început cândva prin 2012.
În calitate de student la Cartografie, Timotei Rad se ocupa de un studiu în care demonstra că Dimitrie Cantemir este, de fapt, primul român care a realizat o hartă a unui teritoriu locuit de români – și nu Constantin Cantacuzino.
În acest sens, pentru a epuiza toate sursele bibliografice posibile, Timotei trebuia să ajungă în 5 orașe europene: Londra (unde se afla singurul original al hărții), Viena (o copie a originalului), Leipzig, Paris și Padova (cărți).
La drum, a pornit cu doar 90 euro, cu un rucsac și un sac de dormit. A călătorit gratuit cu autostopul și s-a cazat gratuit prin intermediul CouchSurfing (vă mai spuneam despre opțiunea aceasta într-un vechi articol).
Prima călătorie cu autostopul: Cluj Napoca – Oradea – Timişoara – Arad – Viena – Praga – Leipzig – Paris – Salzburg – Timişoara – Arad – Cluj Napoca (4610 km)
Acesta a fost momentul în care Timotei a început să viseze (mai serios) la Rusia, cu toate avertizările de rigoare primite de la cunoscuți și de la… tiriști. Rusia mai avea de așteptat, însă.
A urmat și cea de-a doua călătorie, spre Padova și Londra. Cu și mai puțini bani în buzunar decât în prima lui călătorie, Timotei a înțeles foarte bine că el nu vrea să fie normal. „Nu mi se pare normal să fii normal! Așa văd eu lucrurile…”. Și zâmbea de fiecare dată când șoferii exclamau, nu fără admirație, că e un pic nebun.
A doua călătorie cu autostopul: Cluj Napoca – Padova – Strasbourg – Luxemburg – Londra – Bruxelles – Paris – Cluj Napoca (5 620 km)
Drogul numit AUTOSTOP
După cea de-a doua călătorie prin Europa, a venit hotărârea de a face înconjurul lumii cu autostopul. Așa cum Timo și-a intitulat frumos unul dintre capitole în carte, a avut atunci loc descoperirea drogului autostop. După doar câteva luni, povestea românului care și-a propus să facă înconjurul lumii cu autostopul prindea avânt.
Au mai urmat încă două călătorii lungi și late care l-au purtat prin Spania, cu trecere înspre continentul african! Visul rămânea însă Rusia. Și într-acolo și-a îndreptat pașii!
Putem enumera toate țările în care a ajuns Timotei, dar nu ne putem decât imagina cum este să trăiești pe pielea ta o astfel de experiență. Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia, Mongolia, Kazahstan, Azerbaigian, Giorgia, Armenia, Nagorno Karabah / Arțah, Turcia, Cipru, Irak, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan sau Afganistan – toate țările acelea pe care nu te-ai gândi că le-ai putea vizita într-o viață.
Și totuși: de ce să faci înconjurul lumii cu autostopul?
Timotei ne spune că a avut întotdeauna un stil de viață tranșant, că a vrut să chiar facă ceea ce vrea în viață. Discutând cu el și citind apoi câteva rânduri din cartea lui, începi să înțelegi de ce.
– Pentru timpul acordat ție:
„Ai timp să îți gândești toate problemele, pe toate fețele, și ăsta e un lux pe care puțini și-l permit, în societatea noastră grăbită! Că stai să prinzi o mașină, sau dormi pe plajă în Veneția, că dormi pe iarbă într-o parcare, în Ungaria, că umbli cu rucsacul în cârcă în Padova, pe 35 grade, până ți se face rău: ai timp! AM timp!”
– Pentru noi perspective:
„Stai toată ziua la lucru sau acasă, faci aceleași lucruri și te gândești în același fel la lucrurile care te preocupă! Ieși din rutina de zi cu zi și parcă scoți de la congelator și creieru’! O să gândești mai limpede și o să-ți vină soluții noi pentru rezolvarea problemelor pe care le ai! Ai să stai năuc, întrebându-te neîncetat de unde a putut capu’ ăsta al tău / al meu prost să scoată lucruri așa geniale! Câți ați auzit de expresia „motion creates emotion”?”
Pentru că te provoacă să îți depășești limitele, să explorezi și să îmbrățișezi necunoscutul, pentru lecțiile de viață oferite, pentru adrenalina și experiențele inegalabile pe care ajungi să le trăiești. Pentru interacțiunile unice pe care ți le oferă și accesul nemediat la cultura și oamenii din întreaga lume!
Cum funcționează autostopul?
Planuri (+cazare, masă): Lui Timotei nu-i plac planurile de călătorie, știe doar că el înconjoară lumea cu autostopul și știe unde vrea neapărat să ajungă. Restul e o surpriză. În timp, a renunțat și la CouchSurfing în detrimentul invitațiilor primite de la șoferii care îl luau în mașina lor. Din punctul lui de vedere, e mai plăcut să fii primit în casa unui om cu care ai călătorit deja sute sau mii de kilometri, decât să te cazezi la necunoscuți.
Autostopul e o invitație la prietenie, la discuții, la interacțiuni umane, la ajutor reciproc. Iar când ai nevoie de liniște, de spațiul tău, cortul e mereu o opțiune bună.
Dificultăți, pericole: Viața e plină de neprevăzut. Pericole există și în centrul celui mai liniștit oraș din lume, bineînțeles că există și cu autostopul, în lumea largă. Totuși, Timotei ne spune că a fost nevoit să coboare doar 2 mașini. În schimb, i s-au furat lucrurile, a trecut prin frig cu bocancii rupți (deci în șlapi) și altele. Dar înveți din toate și toate te fac să simți că trăiești, că te dezvolți, că ești mai mult decât ai fost ieri.
Plătești: doar în țările estice, precum România, Ucraina, Moldova, oamenii obișnuiesc să ia bani de la autostopiști. Chiar și așa, în țări străine, ești văzut ca un oaspete și ești tratat ca atare. „Nu am cheltuit cât am primit. Le ofer și eu discuții, povești, ajutor în caz de nevoie, îi țin de vorbă la drum lung să nu adoarmă la volan”, ne spune Timo.
În plus, găsești joburi din care te mai poți întreține temporar. Timotei își amintește că a fost ajutor la un hostel sau că a contribuit timp de 2 zile la construcția unei case.
Autostopul la extreme! 🙂
Din ultimii 3 ani de călătorii făcute cu autostopul, câteva s-au remarcat. Timotei Rad, făcând înconjurul lumii cu autostopul, pe lângă mașini normale și tiruri, a mai călătorit:
– de 8 ori cu Poliția
– de 3 ori cu Ambulanța
– 1 dată cu Jandarmeria
– 1 dată cu Elicopterul
– 1 dată cu un camion al Armatei rusești
– 1 dată cu un viking boat (timp de 5 zile), un vas cu pânze construit după vechea tehnologie vikingă – de altfel, spune el, poate cea mai dificilă experiență a lui, ca nivel de solicitare.
A mers 18 000 km prin Siberia, 500 km în Savana, 600 km în Amazonia. A călătorit, timp de vreo 4 ore (300 km), noaptea, cu o mașină care nu mai avea faruri, prin Peru.
A ajuns în Kerman și în Siberia, locuri permanent locuite în care au fost înregistrate cele mai înalte și scăzute temperaturi de pe glob. S-a bucurat de ziua polară din nordul Norvegiei și a vizitat Sahara prin februarie.
E povestea unei vieți și a unei lumi întregi întinse pe doar trei ani de zile. Dincolo de locurile prin care a ajuns în sine, experiențele și peripețiile prin care a trecut sunt cele care fascinează!
Dacă vreți să îi citiți toate aventurile nebunești, cumpărați cartea de pe blogul său! – puteți comanda de aici (click).
Veți porni într-o călătorie de neuitat din care veți învăța să priviți lumea cu alți ochi: mai curioși, mai îndrăzneți, mai entuziaști!
Următoarea plecare se anunță a fi prin toamna 2016. Până atunci, sperăm să îl mai prindem pe Timo la o poveste și să împărtășim cu voi din savuroasele lui experiențe din înconjurul lumii cu autostopul.
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fii în pas cu noutățile,evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook