Couchsurfing sau cum să (te) cazezi gratuit oriunde în lume

de | | 3 Minute

Couchsurfing sau cum să (te) cazezi gratuit oriunde în lume!

E în natura noastră să explorăm. Ca și copii, eram mereu dornici să aflăm lucruri noi, să mergem în locuri în care nu am mai fost și să cunoaștem oameni diferiți de noi. Fiecare experiență nouă ne îmbogățea și ne lărgea orizonturile, lumea devenea mai mare și mai fascinantă în diversitatea ei. Cred că dorința de a explora și de a descoperi lumea e în natura noastră, a tuturor.

Însă cândva, de-a lungul anilor, în procesul nostru de maturizare, învățăm că ,,să călătorești e scump’‘ și ,,nu oricine își permite’‘. Așa că ne punem pofta-n cui și ne resemnăm cu o lume mai… restrânsă. Unii nu renunță, însă, la visul lor. Și vor să călătorească. Iar oportunități, variante și alternative la călătorii cu buget mare, din fericire, există!

couchsurfing cluj cum se cazezi gratuit

Recent, am descoperit ideea de couchsurfing sau de ,,turism pe canapea”, cum a fost preluat termenul la noi în țară. Știm că transportul costă, mâncarea costă, cazarea – de asemenea. Couchsurfing.com vine cu îndrăzneală și ne învață că nu-i așa, că, de fapt, ne putem găsi cazare gratuită aproape oriunde în lume. Cum? Simplu: prin dezvoltarea unei comunități internaționale, ai cărei membri au aceeași pasiune ca și tine: să călătorească, să vadă lumea, să descopere oamenii și stilul de viață autentic al locurilor pe care le vizitează.

Astfel, printr-o platformă online, ai posibilitatea de a-ți găsi gazde, localnici dispuși să îți ofere un loc de dormit – o canapea sau o cameră, în funcție de posibilități. Mai mult decât atât, gazdele devin uneori și ghizi locali, dacă timpul le permite. Iar tu, la rândul tău, poți – fără a fi obligatoriu – să cazezi turiști care vin în orașul tău, te poți implica sau nu în activitățile lor de explorare a orașului. E o comunitate de oameni – pentru oameni.

Vă puteți crea un cont (sau join prin facebook) și veți fi la curent cu discuțiile referitoare la Cluj care au loc între membri, veți putea urmări dacă există turiști care ar avea nevoie de un loc de dormit în momentul în care ajung în Cluj sau care pur și simplu vor să cunoască acest oraș într-o manieră subiectivă, prin intermediul vostru, al celor care locuiți deja aici.

couchsurfing cluj

Desigur, înainte de a porni la drum sau de a primi turiști în casele voastre, vă recomandăm să fiți precauți, să verificați profilul persoanelor în cauză (site-ul permite ca fiecare utilizator să primească recomandări din partea celorlalți, în urma interacțiunilor reale avute), să nu vă aventurați singuri. Proiectul este unul foarte frumos și are valori în care te poți regăsi cu ușurință, însă întotdeauna e bine să ne gândim la siguranța noastră întâi.

Vestea bună este, cum spuneam, că există alternative – găsite de oameni care au învățat că unele câștiguri nu se măsoară în bani, ci în interacțiuni frumoase între oameni, în experiențe care ne îmbogățesc cultural și care ne stârnesc acea curiozitate spontană de a descoperi un oraș în cea mai autentică manieră posibilă.

Așadar, couchsurfing plăcut vă dorim – în întreaga lume!

Iulia Marc
Redactor Cluj.com