Singurul cuib cu oua de dinozaur din Romania

de | | 2 Minute


Descopera Clujul: Singurul cuib cu oua de dinozaur, gasit si pastrat in pozitia initiala, din Romania

Cuib cu oua de dinozaur

Cand intri in Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, gazduit in sediul Universitatii Babes-Bolyai (str. Mihail Kogalniceanu, nr. 1), te intrebi unde, mai exact, se afla portalul prin care ai trecut si ai calatorit in trecut. Te dezmeticesti rapid, intampinat fiind de doamna Liana Sasaran, cea care se ocupa de muzeu.

Sunt multe exponate impresionante la muzeu, cum ar fi fosilele de mamut si urs de pestera, dar de cum am intrat, aveam un singur gand: „vrem sa vedem cuibul cu oua de dinozaur!”. Si ni l-a aratat. Intr-o vitrina poate prea ascunsa pentru valoarea pe care o poarta, ne astepta o bucata minuscula, dar atat de pretioasa, din istoria Pamantului. Privindu-le, am simtit acelasi fior ca si prima data cand am vazut, in copilarie, filmul Jurassic Park.

De ce e atat de special cuibul?

Oua de dinozaur s-au mai descoperit in Romania, dar nici unul dintre cuiburi nu a mai fost extras in pozitia lui initiala, cel din expozitie fiind primul astfel extras si preparat. E impresionant cand te gandesti ca ouale au fost gasite si pastrate in pozitia de acum 65 milioane de ani. Te uiti la ele si iti amintesti, din nou, de filmul lui Spielberg: parca te astepti sa miste.

Acest cuib cu oua de dinozaur a fost descoperit in depozitele continentale Maastrichtiene (Cretacic terminal, de 65 mil. ani) din bazinul Hateg (Jud. Hunedoara), in anul 2000, in urma unei expeditii mixte romano-belgiene, formata din cercetatori de la Departamentul de Geologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Institutul Regal de Stiintele Naturii Bruxelles.

In prima faza, cuibul a fost preparat si conservat la Muzeul de Istorie Naturala din Bruxelles (Belgia), dupa care a fost trimis inapoi la Cluj, pentru a fi expus la muzeu. Dupa ultimele cercetari, se pare ca ouale apartin unui dinozaur ierbivor numit Telmatosaurus transsylvanicus, un hadrosaurid cu cioc de rata, foarte mic, cantarind 500 de kg si masurand 5 metri.

Puteti descoperi acest „secret” al Clujului la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, din incinta sediului Universitatii Babes-Bolyai, strada Mihail Kogalniceanu, numarul 1.

Website
Facebook

Orar: Luni-Vineri: 10:00-14:00

Tarif normal intrare: 6 lei (adulti), 3 lei (studenti)