Dej, de la oraș poluat la oraș turistic? Trei strategii de luat în calcul | #InfoTrip

de | | 4 Minute

Dej, de la oraș poluat la oraș turistic? Trei strategii de luat în calcul | #InfoTrip

De la oraș poluat, la stațiune turistică » un traseu dificil și ambițios, pe care municipiul Dej l-a parcurs în ultimii 15 ani, începe să dea roade. Nu ar fi crezut nimeni că vom ajunge să ne îndreptăm pașii spre Dej în scop turistic, nu? Din 2017 însă, datorită investițiilor făcute la Parcul Balnear Toroc și nu numai, zona a fost declarată stațiune turistică – deocamdată de interes local, însă Dejul are planuri mari.

Conform d-lui Costan Morar, primarul municipiului Dej, au fost deja depuse proiecte pentru obținerea de fonduri europene în vederea extinderii parcului și dezvoltarea lui pe filiera tratamentelor balneare, precum și de obținere a unor mijloace de transport în comun electrice, care să asigure turiștilor și localnicilor posibilități optime de transport.

„În urmă cu 15 ani, Dejul era considerat un oraș poluat. S-au făcut eforturi și investiții pe toate liniile decizionale: pe linie de infrastructură, de învățământ, cultură, pe linie de agrement. Dacă nu îți asiguri infrastructura necesară, nu poți deveni o zonă turistică.” – Costan Morar, primarul municipiului Dej.

La începutul lunii mai 2018, Consiliul Județean Cluj organiza în colaborare cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism un Info Trip pe raza județului Cluj, menit să pună în legătură directă reprezentanții agențiilor de turism, ai revistelor și platformelor de specialitate și reprezentanți ai sectorului turistic clujean (centre de informare turistică, hoteluri, pensiuni, restaurante, obiective turistice și culturale).

În ce direcții s-ar putea însă dezvolta astfel de colaborări și cum ar putea deveni Dejul un oraș atractiv din punct de vedere turistic pentru români și nu numai? Câteva posibile direcții:

#1 Agrement și tratamente balneare în Parcul Balnear Toroc

Reprezentanții agențiilor de turism au pus o întrebare esențială: cam cât ar putea sta un turist în Dej? O zi? Două-trei zile? În măsura în care Parcul Balnear Toroc reușește să își dezvolte serviciile de tratament balnear, perioada aceasta s-ar putea ridica la o săptămână (7 nopți).

dej parcul balnear toroc

Parcul a fost inaugurat în 2010, iar în 2017 și-a redeschis porțile după o serie de modernizări. Aflat pe Dealul Cabdicului, aproximativ la 2,5 km distanță de centrul orașului, Parcul oferă, pe lângă zonele de agrement amenajate și băile sărate, și o priveliște deosebită! Atracțiile principale sunt piscinele interioare și exterioare și, desigur, lacul cu apă sărată. Prețurile sunt accesibile » pot fi consultate aici.

#2 City Break în Dej

Probabil o variantă nu la fel de atractivă ca un City Break la Viena, însă agenții economici și culturali implicați în turismul național trebuie să învețe cum să „vândă”, cum să valorifice comorile naturale, istorice, culturale și turistice ale marilor și micilor orașe din România.

Dejul nu duce lipsă de obiective cu potențial turistic. Un City Break ar putea include da, câteva ore în Parcul Balnear Toroc, dar și o explorare urbană: Biserica Reformată (o apariție ce atrage atenția), Muzeul Municipal Dej, Sinagoga (povestea comunității evreiești nu este de ocolit, deși este tristă), Muzeul Locomotivelor Depoul Dej, Muzeul Militar sau Biserica Ortodoxă „Sfânta Varvara” din Ocna Dej.

sinagoga dej

dej centru muzeul militar

# Împrejurimile Dejului

Castelul Kornis din Mănăstirea reprezintă una dintre atracțiile din împrejurimile Dejului, de exemplu. Castelul Haller din Coplean, o altă tentație pentru pasionații de istorie, dar și pentru nostalgicii altor vremuri. Castelele se află în ruină, însă vizitate alături de ghid, de exemplu, pot căpăta o nouă alură. Pe lângă Parcul Balnear Toroc, la aproximativ 30 km de Dej se află și Băile Figa. Cu adevărat valoroase ar fi, însă, experiențele autentice în satele din zona limitrofă a Dejului: o zi la țară, implicare în muncile gospodăriilor, „ateliere” de meșteșuguri tradiționale sub îndrumarea localnicilor din zonă, etc.

castelul kornis manastirea (Medium)

castelul haller coplean detalii

Iulia Marc, redactor Cluj.com Ghid Local
Foto: Cluj.com & Castel în Transilvania (Kornis), Călin Precup (Haller & localnic)

Articole recomandate și resurse informaționale:

se face vinul coplean si rugasesti