De făcut în Cluj într-o zi ploioasă

de | | 5 Minute

De făcut în Cluj într-o zi ploioasă

Cu căștile-n urechi și gluga pe cap îmi încep ziua la redacție. E o zi ploioasă, și așa va fi și restul săptămânii. Urmele iernii încă sunt prezente prin oraș, iar frigul ne ține „captivi” în birou. Zilele călduroase și pline de soare sunt încă în concediu prin alte țări, așa că ne rămâne doar să ne găsim ceva de făcut până se întorc și pe meleagurile noastre.

Iubim Clujul pentru milioanele de senzații pe care ni le oferă, pentru oportunitățile și direcțiile de dezvoltare în care se îndreaptă și cultura locală de-a-ntregul ei, cu bune și rele. Orașului nostru îi șade bine oricum, plouat sau însorit, amenințat de vârtejuri sau temperaturi scăzute, Clujul este o gazdă bună. Trebuie să recunoaștem însă că de cele mai multe ori preferăm zilele însorite, iar starea noastră este destul de mult influențată de vreme.

Deși nu mi-e frică să calc în bălți sau să îmi murdăresc hainele, ploaia are efectul de a-mi anula mare parte din planuri. Și pentru că îmi reamintesc singură cât de frumos e orașul în care trăim, mi-am asumat rolul de avocat pentru acesta. Însă nu sunt un avocat oarecare căci îmi fac temele de fiecare dată și susțin pledoaria cu pasiunea unui novice care vrea să câștige primul lui proces. Orașul merită să fie apărat în fața celor care îl privesc cu suspiciune, invidie sau pur și simplu nu înțeleg de ce aici se întâmplă atâtea lucruri interesante chiar și atunci când plouă.

Cu premisa asta îmi voi construi argumentele ce urmează să demonstreze că în Cluj ai ce să faci într-o zi ploioasă:

1. Refugiază-te în bibliotecă. Și nu orice bibliotecă, ci una plină de istorie, povești de dragoste, declarații de război, confesiuni șoptite pe ascuns, frânturi din viața unor personalități celebre sau rime alese cu grijă, ce îndulcesc graiul și înnobilează arta. Cărțile sunt un refugiu în care imaginația prinde aripi, spiritul se simte liber și experiența de viață se îmbogățește prin empatia pe care o dezvolți față de ceea ce citești. Poți lega prietenii noi, dezbate subiecte de interes comun sau te poți pierde singur și regăsi de fiecare dată în labirintul plin cu povești printate.

BCU Cluj

2. Fă turul muzeelor. Nu trebuie să fie o ocazie specială (Noaptea Muzeelor) pentru a te urni spre genul acesta de itinerar. Arta nu mușcă, ci îmbogățește. Expozițiile așteaptă să fie admirate, discutate, digerate și fotografiate, cu aparatul și cu sufletul. Aici găsești lista muzeelor din Cluj.

cer variabil si cameleon

Sursă: @ioana.curea & @boscaandreea

3. Fii activ și distrează-te făcând sport. Avem multe locații interioare în oraș unde putem să ne ascundem de ploaie și să ne consumăm energia. În funcție de ce tip de sporturi te atrag, poți să te bucuri de săli de escaladă sau de jumping house, unde râsetele și distracția vor fi pe cinste. Într-un alt articol ți-am recomandat câteva locații și activități sportive distractive pe care le poți practica indoor la Cluj.

4. Board games sau jocuri de societate. Săptămânal, în Cluj se organizează adevărate turnee de jocuri în care îți poți etala iscusința alături de gașcă, colegi sau familie. Campionii se încoronează temporar, căci victoriile pot fi oricând doborâte de un nou talent. Noi vă recomandăm o vizită la The Guild Hall – nu doar că putem testa boardgames, dar e și un excelent spațiu de cowork.

The Guild Hall Cluj (1)

5. Un film bun sau un maraton de filme. Vremea ploioasă te moleșește iar un film pare, de cele mai multe ori, ideea cea mai potrivită în astfel de situații. Un maraton de filme te poartă însă într-un carusel de emoții, de la bucurie și extaz, la implicare în acțiunea captivantă a intrigii unui film sau momente de groază experimentate la filmele de groază. Cinema ARTA și Cinema Victoria te așteaptă cu proiecții inedite și săptămâni de film indian, francez sau alte evenimente temartice. 

6. Senzații noi în spații de artă neconvenționale. Ieși din zona de confort și încearcă ceva nou. Imaginația îți va fi răscolită de lucruri neimaginate până acum, pielea va experimenta fiori iar bagajul cu care vei pleca o să cuprindă emoții ale căror denumiri nu le cunoști încă. Arta, în toate formele ei, se extinde în spații industriale și intră sub pielea consumatorilor de frumos și senzații tari. Într-un alt articol ți-am făcut o listă a galeriilor de artă neconvenționale din Cluj pe care te invităm să le vizitezi.

centrul de interes Clădire industrială din Cluj este transformată în centru de artă

Centrul de interes

7. Mergi la teatru și la operă. Chiar dacă nu știi nici măcar să pronunți numele creatorului, chiar dacă nu ai citit suficient, dacă nu știi să recunoști o arie muzicală sau nu poți face o recenzie constructivă. O să pleci acasă cu ceva mai mult decât o haină plouată. #HailaTeatrușiOperă

De făcut în Cluj într-o zi ploioasă teatru

Sursă: @calinlazuran

8. Plimbare în Grădina Botanică. Nimeni nu poate contesta frumusețea Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj. Când soarele îi scaldă fiecare boboc și vlăstar care luptă să crească și să vadă văzduhul, grădina este o adevărată oază de liniște în centrul unui oraș agitat.
Dar de ce să o neglijăm atunci când natura decide că are nevoie de o baie? Serele din interiorul grădinii organizează adevărate curse cu stropi de ploaie uriași. Plantele captează fiecare picur de apă și se hrănesc cu poftă din pământul fertil. Imaginea grădinii plouate este inedită, intimă și inspirațională.

ioana.pirlea

Sursă: @ioana.pirlea

9. Meditează. Zgomotul ploii este unul dintre cele mai relaxante zgomote din natură. Deși vremea ploioasă ne îndeamnă la somn, alocă-ți timp pentru a reflecta și a te cunoaște mai bine pe tine însuți. Evadează din rutina zilnică și investește în tine pentru a-ți accesa potențialul maxim. Poți medita într-un grup organizat, sau o poți face în confortul casei tale. 

10. Dă frâu creativității. Ce poate fi mai relaxant decât să știi că afară plouă cu găleata iar tu ești într-o locație faină, unde poți să te bucuri alături de prieteni de un ceai și de muzică bună în timp ce lucrezi la un obiect handmade. Da, da, ne gândim la Ceraic Cafe, unde poți să personalizezi căni, farfurii, boluri și figurine pe care la final le poți lua acasă.

Bineînțeles că aceasta este o listă restrânsă și subiectivă. Poți dansa în ploaie, poți organiza un picnic sub cupola cerului înlăcrimat, poți alerga la un maraton, poți admira Someșul, poți circula cu tramvaiele colorate sau poți să participi la unul din zecile de evenimente inedite pe care Clujul le găzduiește zilnic (concerte, lansări de carte, festivaluri, ateliere, conferințe, etc) și pe care le găsești mereu aici. Cluju-i fain în orice anotimp, asta e clar!

tramvai colorat3

Articol redactat de Loredana Giță în 2017 și actualizat de Mălina Hăineală în 2023
Foto: @thanatonautii