Transportul în comun are prioritate – tramvaie colorate și benzi speciale puse în funcțiune

de | | 2 Minute

Transportul în comun are prioritate – tramvaie colorate și benzi speciale puse în funcțiune

Cluj-Napoca este un oraș modern, în care cetățenii se implică în luarea deciziilor pentru comunitate. Orașul este plin de viață iar locuitorii sunt primitori. Evenimente tot mai efervescente se ivesc și oamenii generează idei creative. În era vitezei, vârtejul globalizării și presiunea  modernității, clujenii își fac timp să investească în comunitate.

Cine a spus că doar copiii trăiesc într-o lume colorată și creativă? În Cluj-Napoca arta e mobilă și se plimbă pe străzi: al doilea tramvai colorat de artiști circulă de curând în oraș. Realizat cu ajutorul Com’ON Cluj-Napoca și a unor artiști talentați (Ocu și Kero Zen), tramvaiul animă străzile din Cluj, încurajând transportul în comun.

tramvai colorat3

Traficul intens și numărul mare de călători care folosesc transportul în comun, a determinat Primăria Cluj-Napoca să implementeze o bandă  dedicată pentru transportul în comun pe axa Est-Vest, pe B-dul 21 Decembrie 1989 (între stația Someșul și strada Memorandumului, la intersecția cu strada Emil Isac). Banda dedicată s-a realizat la bordură, în locul parcărilor care au fost desființate. Noua reglementare de circulație a impus și interzicerea virajului la dreapta de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 pe strada Paris. Parcările desființate au fost relocate în parcarea de pe strada Năvodari, respectiv pe strada F. Joliot Curie (unde, odată cu instituirea sensului unic, au fost marcate și parcări pe ambele părți ale străzii). Prin această acțiune s-au creat 256 de locuri de parcare (pe strada Năvodari și pe strada strada F. Joliot Curie), în locul celor 132 desființate.

banda 3

Se recomandă conducatorilor auto care doresc să ajungă în zona Gară – Piața Abator (dinspre cartierul Zorilor) – Gheorgheni să folosească traseul P-ța Avram Iancu – str. Cuza Vodă – str. I.P. Voitești – Pod Traian, care oferă o descărcare mai rapidă, față de circulația pe strada Constanța. De asemenea, și în Piața Avram Iancu- latura estica, s-a dedicat o bandă transportului în comun, în prelungirea celei existente în Piața Ștefan cel Mare pe sensul de mers dinspre Piața Cipariu spre B-dul 21 Decembrie 1989.

Aceste măsuri au fost luate în urma comisiei de circulație din 25 iulie 2017 și pe baza opiniilor exprimate la dezbaterea publică. Primăria Cluj-Napoca face un apel conducătorilor auto să dea dovadă de înțelegere și să se conformeze noilor reglementări de circulație. Prioritar este bunul simț!

Loredana Giță, redactor Cluj.com (în articol s-au utilizat informații oferite de Primăria Cluj-Napoca)
Foto: Emil Boc, Primăria Cluj-Napoca