Clujenii cu care ne mandrim… acei oameni care ne fac mandri de orasul nostru, acei oameni datorita carora parca Clujul e si mai frumos si, nu in ultimul rand, acei oameni care fac cunoscut Clujul si tara pe harta internationala.
Dintre acesti clujeni cu care ne mandrim fac parte Ana Török, Rasvan Dumitru, Traian Boala si Zsolt Török, care impreuna formeaza Cvartetul Arcadia.
Acesti tineri talentati au format in anul 2006 un cvartet. La inceput a fost doar o incercare pentru un concurs local. Incurajati de un feedback pozitiv si de mult entuziasm, cei patru, proaspat iesiti de pe bancile Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”, la clasa profesorului Nicusor Silaghi, cei patru au decis sa continue in aceasta directie.
Au inceput o serie de cursuri de maiestrie in Romania si in strainatate, prin intermediul carora au ajuns in contact cu ansambluri renumite precum: Cvartetul Ad Libitum, Cvartetul Artis, Cvartetul Belcea, Cvartetul Bartók etc.
Si asa, recunoasterea si premiile au inceput sa apara. In 2008, Cvartetul Arcadia a devenit membru ECMA (European Chamber Music Academy), in 2009 a participat la primul concurs international unde a primit premiul II (premiul I nu a fost acordat), apoi a urmat Internationaler Kammermusikwettbewerb Hamburg, unde a castigat premiul I, premiul special „Johannes Brahms” si premiul special „Felix Mendelssohn-Bartholdy”.
Dar probabil cel mai prestigios premiu castigat este premiul I la concursul Wigmore Hall London International String Quartet Competition 2012, unde, interpretand un cvartet de Beethoven, unul dintre membrii juriului a declarat ca nu a auzit pe scena Cvartetul Arcadia, ci pe Beethoven insusi.
In urma acestui prestigios concurs, Cvartetul Arcadia are si un manager general din Amsterdam, iar munca impreuna cu el isi arata roadele: din 19 octombrie pana in 1 decembrie, Cvartetul Arcadia va sustine un turneu de o luna si jumatate in tot Regatul Unit, iar in cadrul turneului vor lansa si cel de-al doilea CD.
Cine sunt membrii Cvartetului Arcadia?
Ana Török (vioara) a urmat studiile superioare si masteratul la clasa de vioara a profesoarei Victoria Nicolae la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar din 2008 este prim-concert maestru la Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj. Ana Török a fost distinsa cu multe premii de interpretare camerala si solistica, printre ele se numara: „Jeunesses Musicales” Bucuresti, 2001, Concursul „Sigismund Toduta” Cluj-Napoca, 2003, Concursul de Interpretare al Societatii Romane Mozart, Cluj-Napoca, editiile 2003 şi 2004, etc.
Răsvan Dumitru (vioara) a urmat studiile Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”, la clasa profesoarei Victoria Nicolae. In perioada 2007-2011 a fost prim-concert maestru al orchestrei Operei Nationale Romane din Cluj. In prezent este membru al partidei viorii a doua a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, in acelasi timp urmand studiile doctorale la Academia Gheorghe Dima, unde preda ca si cadru didactic asociat vioara si muzica de camera. Răsvan Dumitru a castigat premii la mai multe concursuri nationale si internationale, iar in 2006 a fost semifinalist la Concours Musical International de Montreal.
Traian Boală (viola) a urmat studiile superioare ale Facultatii de Muzica a Universitatii „Transilvania” din Brasov (clasa prof. Leona Varvarichi) si studiile masterale ale Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” (clasa prof. Sorin Gherbanovschi).
In perioada 2001-2003 a fost membru al Cvartetului Kronos din Brasov, cu care a castigat premiul I la Concursul de Interpretare al Societatii Romane Mozart din Cluj. In prezent este membru al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca.
Traian Boală a participat la mai multe concursuri de interpretare, unde a obtinut premii importante, printre care premiul I la Concursul „Mozart” din Constanta si la Concursul „George Georgescu” din Tulcea.
Zsolt Török (violoncel) provine dintr-o familie de violoncelisti si a urmat studiile universitare si masteratul la Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, la clasa profesorului Vasile Jucan, membru al Cvartetului Transilvan. Din 2005 este membru al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj si a concertat ca solist cu mai multe filarmonici din tara.
Zsolt Török a castigat mai multe premii la concursuri nationale si internationale, printre care Premiul Special al juriului la Concursul International de Violoncel „David Popper” din Ungaria.
Acesti tineri formeaza familia Cvartetului Arcadia. De ce familie? Pentru ca viata intr-un cvartet este ca intr-o familie. Iar pentru succes ai nevoie in primul rand nevoie de intelegere, rabdare si armonie, la care mai adaugi talent si multa munca.
Daca doriti sa ascultati Cvartetul Arcadia la Cluj, o puteti face in cadrul Festivalului Toamna Muzicala Clujeana, la care sunt invitati an de an.
Noi, Cluj.com, le uram mult succes in ceea ce fac! Iar pe viitor ne dorim sa-i ascultam cat mai des si sa ne incante cu acordurile lor minunate si armonioase.