Crama de pe „insula cristalină” din nord-vestul Transilvaniei: Carastelec

de | | 4 Minute

Crama de pe „insula cristalină” din nord-vestul Transilvaniei: Carastelec

Mulți spun, ca un ecou din istorie, că tărâmul Transilvaniei a fost binecuvântat cu un pământ roditor, prielnic pentru crearea vinurilor albe și spumante, de calitate superioară.

Solul cu o mineralitate aparte, clima temperat-continentală moderată, altitudinea, aceste elemente de terroir excepțional pentru soiul preferat al spumantelor, Pinot Noir, toate micile comori au transformat de-a lungul vremii regiunile viticole transilvănene într-o oază de inspirație pentru enologi în producerea vinurilor calitative.

Mergând puțin mai specific în arealul menționat, mai precis în regiunea viticolă Crișana, în apropierea masivului muntos Măgura Șimleului, în satul Carastelec, județul Sălaj (la aproximativ 120 kilometri de Cluj), găsim o cramă care-și dedică existența producerii de vinuri petiante și spumante, totul la un nivel profesionist, din pasiune pentru vinuri deosebite.

În Carastelec se fac vinuri de peste 250 de ani:

„Acest fapt este ilustrat în cartarea topografică iozefină, care arată că în zonă se cultivau struguri încă din 1770.

Carastelec, sat atestat din 1241, azi parte din judeţul Sălaj, a fost parohie în Dieceza de Oradea, Decanatul Şimleul Silvaniei. Primele surse scrise care fac referire la biserică apar în secolul XVII-lea, pe vremea când principesa Zsófia Báthori, soţia lui György Rákóczi al II-lea, deținea proprietăţi de pădure şi vii lângă cele ale bisericii.

În anul 1650 Zsófia Báthori a reconstruit biserica; pentru susţinerea acesteia a donat pădure şi vie, iar parohului i-a donat propriul castel spre locuire. Astfel apare primul document care demonstrează prezenţa plantaţiilor de viţă de vie în localitate.” (informații preluate de pe site-ul cramei)

Concept de cramă creat pentru producerea vinurilor spumante

Crama Carastelec reprezintă visul unor oameni dedicați culturii vinului care și-au dorit să realizeze o cramă de generație nouă unică în România, concepută pentru a produce vinuri spumante, prin metode tradiționale.

Plantarea celor 22.4 hectare de viță-de-vie a avut loc în 2011, iar crama propriu-zisă s-a construit în doi ani, 2011–2012, cu ajutorul unor fonduri europene.

„Clădirea cramei funcționează cu energie verde: încălzirea și răcirea sunt asigurate cu pompe geotermale, iar consumul de energie este atenuată cu panouri solare.”

În 2013 s-a realizat și echiparea cramei cu utilaje moderne. Tot procesul de vinificare se desfășoară în cramă, cu un control complet: de la presare, fermentare, maturare în sticlă, remuaj, degorjare prin îngheţare, până la etichetare.

Enologul Cramei este Csaba Bereczki, unul dintre cei mai tineri enologi din România, care și-a pus măiestria în producerea vinurilor la Carastelec din 2014, imediat după ce a terminat studiile universitare la Secţia de Horticultură a Facultăţii de Ştiinţe Tehnice din cadrul Universităţii Sapienţia, Târgu Mureş.

Vinurile de la Carastelec, o bucurie pentru consumatori

Șampanii și vinuri spumante se fac după aceeași metodă tradițională descoperită în secolul al XVII-lea de călugărul benedictin Dom Perignon, cu cea de-a doua fermentație în sticlă.

La Carastelec, aceste procedee tradiționale sunt respectate în amănunt:

„Vinurile spumante de la Carastelec sunt produse exclusiv cu metoda tradițională, champenoise, adică prin maturare în sticlă, în cazul spumantelor CARASSIA prin maturare îndelungată de minim douăzeci de luni, folosind soiuri tradiționale. Întreg procesul de vinificare, începând cu prima și a doua fermentare, trecând prin degorjare, până la îmbuteliere și etichetare, sunt efectuate în propria cramă.”

Există trei spumante sub brandul CARASSIA: Blanc de Blanc Brut, Classic Extra Brut și Rose Brut. În 2017, în cadrul competiției Champagne and Sparkling Wine World Championship (Campionatul Mondial de Șampanii și Vinuri Spumante) din Marea Britanie, vinurile Carassia au câștigat două medalii de argint. La ediția din acest an, au ridicat ștacheta calității și Carassia Blanc de Blanc a primit o medalie de aur.

Pe lângă brandul de spumante Carassia, crama Carastelec mai produce vinuri petiante foarte cunoscute și apreciate în Cluj și-n țară, sub brandul Friza.

De asemenea, la Carastelec se realizează și vinuri liniștite, gama Vinca: Vinca Pinot Noir Alb, Vinca Rhein Riesling, Sophia (Chardonnay) și Benedict (Pinot Noir).

Se pot face vizite la cramă, cu degustări de vin și tururi ghidate.

? Crama Carastelec

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiti informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi la curent cu noutățile, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook