Cinci mii de origami vor fi realizate pentru Day 15

de | | 2 Minute

Cinci mii de origami vor fi realizate pentru Day 15

Day 15 – unul dintre proiectele strategice ale Capitalei Europene a Tineretului 2015 – se alătură mișcării internaționale ”No Hate Speech”. Aceasta este tematica acțiunilor ediției din februarie a proiectului „Day 15” inițiat de echipa [email protected] 2015 și dedicat comunității clujene. 5.000 de origami vor fi utilizate pentru a expune în trei locații din spațiul public imagini unice, care vor transmite mesajele campaniei internaționale a Consiliului Europei.

Întreaga comunitate clujeană este încurajată să ia parte la a doua ediție a „Day 15” și implicit, la campania internațională „No Hate Speech”. În fiecare zi, de la ora 16:00 la 19:00, la Casa TIFF – str. Universității, nr. 6, clujenii sunt invitați să construiască împreună cu echipa „Cluj 2015” cele 5.000 de origami ce vor alcătui o parte a proiectului. Se pun la dispoziție materiale și tot ce este nevoie pentru a crea o atmosferă plăcută în proces. Invitația rămâne valabilă până la data de 12 februarie, când vom începe transferul în spațiul public a creațiilor clujenilor.

Forma aleasă pentru origami este floarea de lotus, care simbolizează puritatea minții și a limbajului și totodată întregește perfect tema pentru ziua de 15 a lunii. Florile vor face parte din imagini mai ample, care vor ilustra simbolic mesajele promovate de Consiliul Europei prin ”No Hate Speech”. Astfel, oricine contribuie la confecționarea colecției de origami își va vedea munca expusă într-o instalație publică.

Comunitățile clujene online se pot implica și ele în acest demers, distribuind mesajele publicate pe pagina dedicată proiectului. Oricine dorește să contribuie este binevenit! Dacă vrei să organizezi un workshop de origami sau ai o locație unde se pot realiza, dacă te pricepi la această artă japoneză și dorești să îi înveți și pe alții, te invităm să iei parte la acest proiect comunitar.

Mișcarea „No Hate Speech” reprezintă principiile egalității, demnității, drepturilor omului și diversității. Militează împotriva discursului instigator și discriminării de orice fel. În această idee pentru Day 15 februarie vor fi pregătite și o serie de evenimente conexe care abordează subiectul din mai multe unghiuri.

Proiectul Day 15 a debutat în luna ianuarie a anului 2015, cu tema „Literatura trăiește” prilejuită de celebrarea Zilei Culturii Naționale. Proiectul Day 15 este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. (www.eeagrants.org, www.fondong.fdsc.ro) și este co-finanțat și susținut de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca.

Pentru detalii suplimentare: [email protected]