Cartierul Zorilor

de | | 2 Minute

Cartierul Zorilor, situat in sudul orasului, are un nume cu o rezonanta frumoasa – ne putem imagina cum, pe vremea cand blocurile erau prea putine pentru a tine umbra strazilor, zorii zilei ajungeau acolo mai repede si mai usor decat in restul cartierelor clujene. Un cartier al zorilor.

Imprejmuit de Gradina Botanica, caminele studentesti Hasdeu, Gradina Agrobotanica, Cimitirul Manastur, cartierul Buna-Ziua, cimitirul evreiesc si, intinzandu-se inspre sud pana la BauMax, cartierul Zorilor continua sa se dezvolte atat arhitectural si imobiliar, cat si comercial.

Mergand prin cartier, la sud de strada Observatorului, vom intalni stradute cu nume frumoase, cum ar fi strada Muzicii, Lunii, Rapsodiei, Padurii, strada Meteor sau Jupiter, denumirile celor din urma corelate probabil cu principala artera a cartierului, strada Observatorului. In aceeasi zona, strazile amintesc de personalitati importante ale culturii si civilizatiei romanesti: strada Eugen Ionescu, Tudor Arghezi, Nicolae Steinhardt, Alecu Russo, Teo Peter, Panait Istrati, Constantin Noica, Miko Imre sau strada Mircea Eliade.
Un centru comercial important in aceasta sub-zona a cartierului e reprezentat de bauMax, care si delimiteaza Zorilor. Zona se lauda cu hoteluri precum Rimini Hotel Cluj Napoca, Hotel Granata, Complex Rezidential Sun Garden Cluj, Hotel Olimp sau Meteor Cluj. Liceul Waldorf reprezinta un bonus educational care merita a fi mentionat.

Mutandu-ne pe Observatorului si la nord de acesta, descoperim strada Zorilor, Luceafarului, Castanilor, Viilor, Ciresilor, Mestecenilor, Pajistii, Caisului, Privelistii sau strada Turturicii, si toate te duc cu gandul la o perioada pre-urbana. Oare ce se afla pe acest deal al Clujului si de unde vin toate aceste denumiri?

Pe strada Ciresilor gasim si Observatorul Astronomic, un loc de referinta in cartier, iar putin mai la sud de el, pe strada Observatorului, se afla si Complexul Studentesc Observator – o zona animata pe toata perioada anului universitar de catre studenti veniti din toate colturile tarii.

Un punct medical semnificativ este Spitalul Clinic de Recuperare, iar alaturi Centrul Medical Transilvania sau Clinica Bendis. Pentru cumparaturi, cei din Zorilor pot apela la Piata Agroalimentara Zorilor, Complexul Comercial Zorilor, magazinul Profi sau Billa. De asemenea, sa nu uitam de Sigma Shopping Center!

Pe cei mici, gradinitele Scufita Rosie sau Zana Zorilor ii asteapta primitoare, iar invataceii mai mari studiaza de zor fie la Universitatea Tehnica, fie la Facultatea de Arhitectura si Urbanism, care isi au cladirile in cartier. Pentru relaxare si petrecerea timpului in aer liber, Zorilor va pune la dispozitie frumosul parc Iuliu Prodan!

Cartierul Zorilor s-a dezvoltat mult in ultimii ani si pare sa fie in continua ascensiune, asta pentru a se ridica la nivelul la care, geografic vorbind, deja se afla.

cartierul zorilor cluj
Foto 1: panoramico.eu
Foto 2: clujnapoca.ro