Invitaţie la Observatorul Astronomic

de | | 2 Minute

Invitaţie la Observatorul Astronomic

Unde putem vedea stele? O întrebare care pare stupidă, la care lumea ar răspunde că evident, pe cer, atunci când se înserează şi nu este înnorat. Într-adevăr, am fost binecuvântaţi să putem observa cu ochiul liber cerul, luna, stelele. Dar dacă toate aceste frumuseţi le-am putea admira şi studia mai îndeaproape, în detaliu?
De-a lungul timpului, progresul, ingeniozitatea şi curiozitatea specifice rasei umane ne-au oferit posibilitatea ca în prezent să putem beneficia de instrumente specializate utilizate în domeniul astronomiei pentru observarea boltei cereşti.

O vizită la Observatorul Astronomic din oraş este o modalitate plăcută şi deloc costisitoare pentru ocuparea timpului liber, dar totodată utilă pentru îmbogăţirea cunoştinţelor generale, întrucât în incinta clădirii funcţionează şi Biblioteca de Astronomie.
Observatorul se află pe strada Cireşilor nr.19, aproape de Grădina Botanică şi face parte din patrimoniul Universităţii „Babeş-Bolyai”(UBB).

Costul unui bilet este de 5 lei, iar studenţii UBB beneficiază de gratuitate. Se poate vizita în grupuri organizate sau individual. În cazul grupurilor organizate,  este necesară programarea în prealabil prin telefon. Persoanele individuale sunt aşteptate în fiecare vineri seara. Vizitatorii beneficiază de ghidaj gratuit, oferit de personal specializat.
Pentru detalii, puteţi suna la numărul de telefon 0264/594592. Operatorul este foarte amabil şi vă oferă toate informaţiile de care aveţi nevoie.

Bolta cerească poate fi observată de cum începe să se întunece afară şi dacă condiţiile meteo sunt favorabile. Specialiştii în astronomie ne spun că stelele se văd mai bine din locuri departe de luminile oraşelor, din sate izolate, fără curent electric, munţi (exemplu: Munţii Apuseni).
Ploile de meteori, diverse faze ale lunii, apariţia cometelor pe cer, eclipsele de lună, sunt doar câteva dintre evenimentele astronomice care pot fi observate anual. Calendarul astronomic pentru anul în curs poate fi consultat online pe site-uri de specialitate.

DATE DE CONTACT:

Adresa: str. Cireşilor, nr. 19
Tel: 0264 594 592
Email: [email protected]
Persoana contact: cerc. Liviu Mircea
WEBSITE

Sursa fotografie: ubbcluj.ro
Un articol de Denisa Copaciu