Cartierul Someseni

de | | 2 Minute

Cartierul Someseni. 

Someseni este una dintre localitatile din jurul Clujului care, in timp, a fost asimilata in cadrul municipiului, devenind dintr-o comuna suburbana – un cartier al Clujului. Cunoscuta mai demult sub numele de Somesfalaulocalitatea a fost atestata documentar inca de la inceputul secolului al XIII-lea (in anul 1280).

Numele german al acestei localitati era Mikelsdorf, acesta provenind de la numele familiei nobiliare Mikola. Pe Harta Iosefina a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 083 – vezi foto), localitatea poate fi regasita sub numele de „Szamosfalva”.

In prezent, actualul cartier Someseni are aproximativ 10 000 de locuitori, detinand si o primarie de cartier aflata pe strada Traian Vuia, nr. 41.

Cartierul Someseni este delimitat de IRA (V), Platforma Industriala CUG (N-V), serele Someseni si Aeroportul International Cluj-Napoca (E), si de cartierul Intre Lacuri, Selgros si Unitatea militara de infanterie si transmisiuni (S).

Ca puncte de referinta importante, am putea aminti Gara de Est Cluj-NapocaAeroportul, sau Baile Someseni, care au reprezentat pentru mult timp un obiectiv turistic si curativ important. Namolul si apele minerale de aici erau folosite in secolul trecut ca tratament pentru diverse boli, inclusiv pentru diabet. Din pacate, insa, la ora actuala, baile sunt dezafectate, fiind necesare investitii serioase pentru a le putea pune din nou in functiune.

Cartierul Someseni este cel care ii „ia in primire” pe clujenii si turistii care vin in Cluj-Napoca dinspre rasarit, motiv pentru care fiecare etapa de dezvoltare prin care trece, desi de la periferie, isi pune amprenta asupra orasului, ca intreg.

Pentru o intalnire cu trecutul, priviti imaginea de mai jos – Harta Iosefina a Transilvaniei (1769 – 1773):

harta iosefina transilvania

Informatii si imagine: wikipedia.org