Impresii de călătorie din trei sate clujene: Guga, Comorîța și Dumbrava | #JudețulCluj
Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Oana Suciu, Kristina Fodor și Vig Tamas pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.
„Atâta-i de frumos aici, dar nu stă nimeni,” ne-a spus unul dintre puținii locuitori rămași în Dumbrava.
În călătoria noastră prin trei sate ale comunei Cășeiu am văzut cu ochii noștri acea frumusețe.
Am ajuns într-o dimineață promițătoare de sâmbătă la Centrul de Informare Turistică Cășeiu de unde am fost preluați mai departe înspre Guga, pornind astfel la un drum plin de surprize. La primul popas am făcut cunoștință cu ce avea să devină cea mai gustoasă plăcintă pe care am întâlnit-o în cei 20 de ani de viață: plăcinta de la Guga. Cu rucsacurile încărcate acum de mâncare ne-am continuat drumeția.
Drumul bătut de noi trece prin locuri împădurite, iar pentru vremea pe care am întâmpinat-o în acea zi, umbra copacilor a fost bine-venită. Am fost duși prin pădure trecând peste numeroase izvoare cu apă rece și bună de băut, ascultând sunetul pașilor noștri în pauzele conversației. Aici am aflat de „Strigătura peste sat” sau ”Diri-diri”, un obicei care mai este păstrat doar în câteva sate. După apusul soarelui, sătenii se urcă pe culmile dealurilor din apropierea satului, se împart în două grupuri și menționează toți sătenii cu un comportament mai puțin adecvat în speranța că aceștia se vor îndrepta. La sfârșitul serii se aruncă roți de foc cu rolul de purificare și reînnoire a sufletului.
Dealurile dintre Guga, Comorîța și Dumbrava sunt un loc ideal de camping, accesibile cu mașina, ATV-ul sau chiar pe jos. Acolo am descoperit și trei lacuri artificiale pline de pește, broscuțe și libelule. Locurile străbătute au fost un exemplu perfect de frumusețe românească. Traseul a fost unul destul de dificil încât să ofere o anumită satisfacție la sfârșit.
Oamenii întâlniți aici sunt surprinzător de primitori și calzi, fericiți să răspundă la orice întrebare și să își împartă mâncarea cu noi. Nu numai oamenii ne-au câștigat simpatia, dar și un mic berbec complet îndrăgostit de stăpânul lui.
De ce merită vizitată această zonă? Pentru că este echilibrul perfect dintre izolat și conectat. Pentru că uitându-te în jur prinzi o nouă dragoste pentru Cluj și ce înseamnă el. Guga, Comorîța și Dumbrava oferă o experiență calmă și pacificatoare. Cine a spus că omul se încarcă de la natură, cu siguranță a trecut pe aici.
Redactor: Oana Suciu
Foto: Kristina Fodor & Vig Tamas