Biserica Reformata de pe Ulita Lupilor.
In imediata apropiere a Bastionului Croitorilor putem gasi unul dintre cele mai valoroase edificii gotice din Transilvania, un monument istoric si religios unic datorita vechimii si dimensiunilor sale – Biserica Reformata de pe Ulita Lupilor fiind cea mai mare constructie gotica de tip sala (cu o singura nava) din Transilvania si sud-estul Europei.
Cunoscuta si sub numele de Biserica Reformata Centrala sau Biserica-Cetate – datorita aspectului asemanator cu cel al unui castel medieval, edificiul aflat pe actuala strada Mihail Kogalniceanu a fost construit intre anii 1486 – 1510, cu sprijinul regelui Matia Corvin.
Apartinand initial calugarilor minoriti-franciscani, la sfarsitul secolului al XVI-lea este donat calugarilor romano-catolici iezuiti si Universitatii fondate de ei aici. La acest colegiu a studiat si fiul lui Mihai Viteazul, Nicolae Patrascu.
In 1622, biserica intra in posesia credinciosilor reformati, insa la scurt timp este afectata de o explozie a prafului de pusca depozitat in Bastionul Croitorilor. Repararea ei va avea loc in perioada 1638 – 1645, iar in 1646 sculptorul Elias Nicolai din Sibiu si pietrarul Benedick Mueck realizeaza amvonul in stilul Renasterii din Transilvania, o piesa de o rara frumusete.
De asemenea, in interiorul bisericii poate fi regasita cea mai bogata colectie de blazoane mortuare si steme din Romania, apartinand unor nobili transilvaneni.
Orga dateaza din 1766 si este a doua orga ca marime, dupa cea a Bisericii Negre din Brasov, biserica fiind renumita pentru acustica sa deosebita si gazduind, incepand cu anii 1960, numeroase concerte de orga.
Surse informationale:
– „La pas prin orasul comoara – Edificii religioase”, Primaria Municipiului Cluj-Napoca
– wikipedia.org
Surse foto: visitcluj.ro, wikipedia.org