Turnul Croitorilor – de la un „apărător” al orașului, la spațiu cultural

de | | 2 Minute

Turnul Croitorilor Cluj

Treci de teatru si de Parcul Operei, iar vizavi de fosta Casa Invatatorului, privirea iti cade pe ce a mai ramas ca marturie dintr-un sistem de aparare medieval, din Vechea Cetate a Clujului. Fortificatia Turnul Croitorilor a fost construita in secolul al XV-lea, din ordinul regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei, iar prima sa mentionare dateaza din anul 1475 – din timpul regelui Matia Corvin.

Privind zidul, mintea iti alearga inspre un Cluj misterios, de demult…

Foto: Lucian Nuță

Azi, in urma demersurilor de conservare si restaurare realizate sub egida Consiliului Local si Primariei Municipiului Cluj-Napoca, Turnul Croitorilor a devenit un simbol cultural, fiind un Centru de Cultura Urbana. El adaposteste o cafenea, o expozitie care ilustreaza istoria breslei croitorilor din Cluj, precum si spatii care gazduiesc diferite evenimente culturale, prelegeri, expozitii sau concerte.

Insa in urma cu peste 500 de ani, era probabil cel mai puternic punct de aparare al Cetatii, aflandu-se in zona cea mai expusa pericolelor.

Purtand numele breslei responsabila, initial, cu intretinerea si aparararea sa, Bastionul Croitorilor a fost distrus si reconstruit in repetate randuri. Afectat de o razmerita a mercenarilor care nu-si mai primisera soldele, de asedii succesive din partea lui Mozes Szekely (1603) si ale pasei Kuciuk (1660), de o explozie cauzata de un fulger care lovise magazia de munitii, de razboaiele dintre curutii rasculati si lobonti, a fost reconstruit in forma actuala abia in anul 1718, de catre generalul austriac Kriegsbaum.

Martor la evenimente istorice importante, Turnul Croitorilor si-a inceput “cariera” de aparare a orasului, in mod mai semnificativ, in anul 1601. Acest an are o incarcatura istorica deosebita, caci fiind capturati dupa batalia de la Miraslau, Baba Novac (generalul lui Mihai Viteazul) si preotul Saski au fost torturati si executati in cetatea Clujului de catre nobilii transilvaneni. In apropierea Turnului, a fost apoi expus trupul tras in teapa al lui Baba Novac. Intors de la Viena in acelasi an, Mihai a recucerit orasul si, in semn de apreciere pentru fostul sau general, a infipt un steag pe locul executiei.

Pe peretele sudic a fost montata o placuta cu textul: ,,Dupa batalia de la Guruslau, din 3 august 1601, Mihai Viteazul a poposit cu oastea sa in Cluj in 11-15 august 1601, cinstind la Turnul Croitorilor memoria generalului Baba Novac.” Statuia celui din urma a fost ridicata in anul 1975, in spatiul verde de langa bastion, realizata fiind de catre sculptorul Virgil Fulicea.

In perioada comunista, in urma lucrarilor de renovare din 1956-1957 si 1959, a fost amenajat aici un Muzeu de Istorie al orasului, care includea un laborator de fotografie si un atelier de restaurare. Acesta insa nu a fost niciodata deschis publicului larg, lucru interzis de autoritatile comuniste in anul 1959.

Insa, in cele din urma, dupa alti 50 de ani, Turnul Croitorilor si-a primit statutul de spatiu cultural al orasului, facand din nou parte din viata sociala a clujenilor – de data aceasta, intr-o atmosfera frumoasa de calm si pace, contrastand cu trecutul istoric zbuciumat.

bastionul croitorilor cluj

Descopera si mai multe obiective turistice semnificative din Cluj-Napoca: aici.

Surse informationale:
www.primariaclujnapoca.ro
www.wikipedia.org