Alin Zoldi este absolvent al Facultatii de Istorie si Filosofie, iar in trecut a activat ca actor in diferite proiecte independente: Teatrul Lool, Teatru Re-Act. Anul acesta va termina studiile in cadrul Scolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, sectia Arta Dramatica sub indrumarea lui Petre Bacioiu, iar in perioada urmatoarea pregateste cateva evenimente culturale impreuna cu asociatia Art Vobis. Cand nu invata pentru examene sau seminarii, Alin este fie, Praslea pe scenele de teatru independent din Cluj, fie Zmeu cand vine vorba de afirmarea si sustinerea sectorului cultural local din pozitia de director al Centrului pentru Identitate si Promovare Culturala, voluntar, actor, spectator.
In randurile de mai jos, va invitam sa-l cunoasteti pe Alin, un “artist altfel”:
1. Cum v-ati descoperit pasiunea si care a fost acel moment crucial din viata dvs. care v-a facut sa pasiti pe acest drum al culturii si artelor ?
Alin Zoldi: Clasa a IX-a (2009). Am participat la un casting organizat de Modus Vivendi in cadrul proiectului “Deschide Cartea cu Povesti” (prima editie a proiectului). Tin minte ca am recitat poezia ,,Scrisoare din Paris către tovarășul Kostrov” despre esenţa dragostei lui Vladimir Maiakovski. In urma castingului am fost distribuit in rolul imparatului din piesa Greuceanu de Petre Ispirescu. De acolo a inceput totul si ii multumesc lui Dumnezeu ca a fost asa.
2. V-a indrumat cineva, in mod special, inspre a va urma pasiunea ? Aveti un model sau un mentor in acest sens?
Alin Zoldi: Nu cred ca a fost cineva, ci mai ales ceva. O forta launtrica care m-a tot tras si ma va trage multa vreme de mana. Mentori: Petre Bacioiu si Melania Ursu.
3. Daca ar fi fost sa aveti o alta cariera, ce alt domeniu v-ar fi atras ? De ce?
Alin Zoldi: Drept si Psihologie. Drept pentru ca imi place sa imi sustin cu mult patos punctul de vedere si cred ca as fi fost un avocat foarte bun, avand in vedere exercitiul oratoric si stilul de a ridica o problema, de a o argumenta si contra argumenta. Psihologie pentru ca imi plac oamenii, imi plac lectiile de viata, imi place sa ascult, sa descopar.
4. Daca priviti in urma, care dintre proiectele / rolurile dvs. va sunt cel mai aproape de suflet? Care au fost cele mai provocatoare, care v-au pus in dificultate ?
Alin Zoldi: Sunt mai multe. Unul dintre ele este proiectul “Deschide cartea cu povesti” pentru ca am ajuns sa particip inca de la prima editie pana la postura de a-l coordona impreuna cu domnul Vali Trosan (initiatorul proiectului).
Un alt eveniment drag mie ar fi “Seara artistilor independenti”. Scopul evenimentului este sa impulsioneze si sa sprijine activitatile artistice independente si tinerii artisti, in vederea promovarii acestora si atragerii de posibili colaboratori/sponsori care pot sprijini manifestarile artistice de acest fel. Evenimentul isi propune sa aduca la cunostinta publicului larg o serie de artisti de certa valoare, mai putin cunoscuti dar prezenti in spatiul cultural clujean, dat fiind faptul ca in ultimii ani am asistat la un adevarat boom al evenimentelor culturale independente, lucru ce demonstreaza inca o data ca noi, artistii independenti, suntem o forta vie a vietii culturale locale.
Piesa la care lucrez acum, “Incepe cu M” si care va avea premiera la inceputul lunii iunie, spectacol in care joc si regizez. Ca si actor, gandurile mele sunt in permanenta indreptate inspre rol, daca drumul personajului meu e pe calea cea buna, oare daca ridic scaunul asta si il duc deasupra capului, cum e, ce transmit, daca zic replica asta intr-un fel, este prea exagerat sau prea putin. Ca actor trebuie sa iubesti fiecare personaj in felul lui, nu trebuie sa existe mofturi. A iesi din zona de confort inseamna a te scoate din sucul tau propriu, de a te redescoperi. Inveti sa te joci, iti dai seama ca poti sa faci lucruri de care nu te credeai in stare. Te descoperi. Confortul duce la mediocritate, iar mediocritatea e o stare din ce in ce mai cultivata, din pacate. Tot ce s-a facut pe lumea asta s-a facut dintr-o lipsa a masurii, a iubi fara masura, a munci fara masura…
5. Ne puteti impartasi vreo experienta memorabila, o amintire frumoasa, interesanta sau pur si simplu semnificativa pentru dvs. din spatele cortinei, un moment demn de amintit dar la care publicul nu a avut acces?
Alin Zoldi: Eram la premiera spectacolului “Praslea cel voinic si merele de aur” . In drumul spre sala de spectacole ma vad inconjurat de aproximativ 100 de copiii (prescolari), toti avand un singur drum, Auditorium Maximum. M-am facut si mai mic decat ei si parca din energia lor m-am incarcat si eu. A fost un moment frumos.
Un alt episod de care imi amintesc cu drag au fost primele aplauze ale unei sali pline de copii. Copiii sunt un public aparte. E cel mai sincer public dupa parerea mea. Vorbim de un public care nu te minte si care nu se ridica in picioare la orice spectacol sau aplauda pentru ca asa este frumos.
6. Ce ne puteti spune despre publicul clujean, cum vi se pare acesta ? (eventual comparativ cu publicul din alte orase ale tarii / lumii )
Alin Zoldi: Vorbim de un public destul de conservator, de reticent la tot ceea ce inseamna inovatie in domeniul artistic si totodata avid dupa evenimente mari grandioase si cu cat mai multe nume “sacre” pe afis.
Mi-ar placea sa fie un public mult mai promt. Asta e valabil peste tot, nu doar la Cluj. As vrea sa-si ocupe locul in sala cu cel putin 15 minute inainte de inceperea spectacolului si sa-si puna telefonul pe silentios. Sunt niste lucruri de minima decenta si de respect fata de artist si opera.
Piata de evenimente din Cluj s-a dezvoltat foarte mult. Este diversa si satisfice aproximativ tot segmentul de public, insa ne putem astepta in urmatorii ani la o avalansa de evenimente pe care nu o sa o mai putem gestiona….in care nu mai stim ce e calitate si ce e cantitate…carei nevoi satisfice ea…
7. Cum ati descrie acest oras ?
Alin Zoldi: Un oras ce are inca multe lucruri de aratat si demonstrat.
8. Care sunt acele elemente ale personalitatii dvs. care se potrivesc foarte bine cu spiritul si caracteristicile Clujului ?
Alin Zoldi: Tineretea si efervescenta.
9. Fie ca e o cafenea, un restaurant sau un parc, toti ne gasim de-a lungul timpului un loc de refugiu si relaxare. Care sunt acele locuri din Cluj in care va place sa va petreceti timpul liber, singur(a) sau alaturi de prieteni, si care va fac sa reveniti cu fidelitate de fiecare data? De ce?
Alin Zoldi: Somesul Imi da o stare de liniste,de refugiu, o stare de cautare continua.
10. Daca un prieten ar vizita Clujul pentru prima data, care ar fi acel top 5 locuri de vazut in Cluj ?
Alin Zoldi: I-as arata locurile mai putin cunoscute si i-as face o incursiune in istoria romantata a orasului si a locurilor. Obiectivele pe care le am in minte sunt: statuile, palatele si casele Clujui, bisericile Clujului si Cimitirul Hajongard.
11. Ati schimba ceva anume la Cluj ?
Alin Zoldi: Prea multe.
12. Spuneti-ne cate ceva despre proiectul la care lucrati acum sau despre planurile de viitor pe care le aveti.
Alin Zoldi: Momentan lucrez la noul spectacol “Incepe cu M” impreuna cu colegii mei de la Art Vobis. Ambalam motoarele pentru noile evenimente din toamna aceasta, unul dintre ele va fi Seara Artistilor Independenti prin care vrem sa promovam tinerii artisti. De asemenea, lucrez la lucrarea mea de disertatie ,,Identitatea nationala in dramaturgia romaneasca (1860-1890) pe care am de gand sa o finalizez anul urmator. Vorba lui I.Caramitru: “Arata ca lucrezi”. Glumesc! 🙂
13. Stim ca fiecare institutie culturala are publicul ei specific, un public devotat, am putea spune. Cum simtiti ca se raporteaza insa publicul clujean larg la tot ceea ce inseamna spectacol si eveniment artistic si cultural?
Alin Zoldi: Asa este. Filarmonica, spre exemplu, are publicul ei fidel si constant, mereu acelasi. Cu greu zaresc cativa tineri la concertele organizate de aceasta institutie. Publicul clujean e destul de selectiv si atent la ce spectacole merge. Pentru multi inseamna o evadare din cotidian, pentru altii este un act cultural in a merge la un spectacol sau un concert, dar in mare e destul de selectiv. Publicul se orienteaza in functie “afisele mari” si operele celebre. Asta e parerea mea.
Cred ca publicul clujean ar trebui sa fie mult mai deschis catre latura independenta, de exemplu. E destul de reticent la alte forme de manifestare artistica, dar in timp sfera independenta va deveni un sector dinamic, puternic al industriei culturale. E nevoie de timp doar de timp pentru a “creste” si a prinde notorietate. Suntem un popor tanar, si aici ma refer la faptul ca peste 3 ani se implinesc 100 de ani de la formarea Romaniei Mari, si o cultura teatrala tanara comparativ cu vestul Europei. Anul viitor se implinesc 200 de ani de teatru in limba romana (27 decembrie 1816: Mirtil si Hloe după Salomon Gessner şi Jean Pierre Clovis de Florian – primul spectacol de teatru în limba română la iniţiativa cărturarului român Gheorghe Asachi).
14. Cum vedeti ,,competitia” dintre spectacolele artistice si culturale care se desfasoara propriu-zis pe o scena clujeana (conventionala sau nu) si arta cinematografica sau televiziunea, de exemplu ?
Alin Zoldi: Depinde din ce punct de vedere discutam: calitativ, cantitativ, financiar, impactul proiectului, durabilitatea lui in timp, utilitatea lui pentru comunitate. Anul asta avem un Untold Festival. Oare va mai fi un Untold in 2016-2017? Cu siguranta, nu. Are nevoie Clujul de un asemenea eveniment pentru a marca faptul ca e capitala culturala a tineretului? Se prea poate. Dar, dupa parerea mea, Clujul are nevoie de evenimente care sa educe publicul, evenimente mari si mici, dar de buna calitate.
E o competitie. Fiecare incearca sa fie cu un pas inaintea celuilalt. Sa vina cu ceva nou, sa inoveze, dar cred ca ar trebui lasate toate orgoliile si piedicile la o parte ca toti sa ne dam mana cu mana si sa aratam ca orasul Cluj nu inseamna doar o scena si un microfon, ca mai inseamna oameni si omenie, solidaritate, spirit civic.
15. Pe scurt, viziunea unui artist despre Cluj:
– Cel mai boem loc: Teatrul National
– Cartierul de suflet: Grigorescu
– Cel mai dinamic si plin de viata loc: Piezisa
– Cel mai relevant eveniment clujean pentru mine: Jazz in the Park
– Cel mai interesant si neconventional spatiu pentru evenimente culturale: Scena Verde (Teatrul Plutitor), bisericile aflate in stadiul de constructie, strada, acoperisurile cladirilor. Gara Mica, tramvaiul, garajul… Sunt multe.
– Aici e liniste si relaxare: Acasa
16. Care ar fi mesajul dvs. pentru publicul clujean si cei care urmaresc Cluj.com ?
Alin Zoldi: Iesiti! Evadati!