10 clădiri clujene la o cafea | Promovăm clădirile Clujului alături de KUPS

de | | 4 Minute

10 clădiri clujene la o cafea | Promovăm clădirile Clujului alături de KUPS

Orașul acesta ar putea avea trasee turistice la o cafea. Savurând aromele lichidului magic, te poți plimba în pas ardelenesc, cu ochii larg deschiși și curioși. Unii își beau cafeaua rapid, ce-i drept, însă celor care îndrăgesc ritualul și prelungirea acestuia, ideea le va surâde, așa cum ne-a surâs și nouă.

KUPS se află în inima Clujului, pe o străduță pitorească, pe lângă Canalul Morii: str. Andrei Șaguna, la nr. 20. Este una dintre străzile cu cel mai mare potențial turistic din Cluj. De-aici ne începem plimbarea, cu un cappuccino la mână. Provocarea și ideea a fost lansată chiar de KUPS: să promovăm clădirile Clujului în timp ce ne savurăm cafeaua. Ne plac afacerile locale care se armonizează cu dinamica și povestea orașului, cele care ne vând mai mult decât un produs și ne oferă un dram de autenticitate. Așa că am zis DA îndemnului.

Cafea și arhitectură într-o dimineață liniștită a Clujului 🙂 Dacă vă alăturați demersului, să postați fotografiile în rețelele de socializare utilizând #promovamcladirileclujului. Vom crea astfel împreună o galerie foto frumoasă și o altfel de poveste urbană.

Iată cele 10 clădiri clujene la o cafea:

#1 Flori și cărămizi pe Str. Andrei Șaguna

Nu-i știm povestea, motiv pentru care dacă aveți informații și „inside stories” – ne-am bucura să ni le spuneți și nouă. Ne tot atrage atenția, însă: or fi cărămizile, or fi florile, o fi balconul și cum cade lumina pe clădire.

10 clădiri clujene la o cafea KUPS

#2 Palatul Széky

Palatul Széky este o bijuterie arhitecturală care nu poate trece neobservată. La cererea lui Miklós Széki, farmacist și profesor universitar, sub îndrumarea arhitectului Samu Pecz, palatul a fost construit în anul 1893, în stil neogotic. Se află pe str. Regele Ferdinand, nr. 37, colț cu str. Barițiu, și alături de Palatul Elian, Babos și Berde formează un faimos complex arhitectural.

#3 Fostul Hotel Astoria

Clădirea care azi găzduiește Camera de Comerț și Industrie Cluj a fost cândva un renumit hotel al Clujului. Construit la începutul secolului XX, în anul 1903, Hotel Astoria marca o perioadă de înflorire și dezvoltare economică și culturală a Clujului. Citește mai multe aici »» Vizavi de Urania, la Astoria, pe strada Horea. Dacă clădirile Clujului ar putea vorbi…

10 clădiri clujene la o cafea KUPS (2, 3) ok

#4 Casa Tranzit

Înaintăm spre Cetățuie, mai sorbim din KUPS. Ne fug privirile înspre Someș, apoi zărim culorile Casei Tranzit. Construită în anul 1875, inițial clădirea găzduia sinagoga comunității evreiești de rit ortodox din oraș. Pe-atunci, se numea „Poalei Tzedek”. În perioada comunismului, clădirea a fost folosită ca magazie, ulterior degradându-se destul de mult. Începând din 1997, Fundația Tranzit a închiriat clădirea, reușind să o renoveze parțial și să o transforme într-un spațiu destinat artei contemporane și evenimentelor culturale diverse. Cafeaua și arta merg bine împreună, ne zicem, și plănuim o vizită la Casa Tranzit cât de curând.

Citește și Minunatele lumi ale Clujului sau despre cum se poate democratiza arta | Asociația Reciproca.

10 clădiri clujene la o cafea KUPS (2, 3)

#5 Palatul Babos

Revenim spre artera principală și, spontan, coborâm treptele spre Someș. Aici petrecem mai mult timp, ascultând Someșul care acoperă zgomotul mașinilor. Putem admira în voie și Palatul Babos, un reprezentant de seamă al Belle Époque din Cluj, construit ca o mare literă V, vizavi de mai sus amintitul Palat Széky.

#6 Hotel Melody

Una dintre cele mai emblematice clădiri ale Clujului probabil că nu are nevoie de foarte multă promovare. Îi știi însă povestea? »» Hotel Melody, o poveste a Clujului cu Johannes Brahms, Franz Liszt și o orchestră de jazz.

#7 Clădirea în oglindă

Înainte de-a ne purta pașii spre Bd. Eroilor și Piața Unirii, mai savurăm din cafea admirând una dintre cele două clădiri gemene ale străzii Iuliu Maniu (au fost construite în 1899!)

10 cladiri la o cafea KUPS cluj 5,6,7

#8 Vechea Primărie

Ne așezăm cafeaua la clopot și, privind la clădirea aflată în Piața Unirii, nr. 1, încercăm să ne scufundăm în trecutul urbei. Este clădirea Vechii Primării, iar povestea ei coboară secole în Istorie »» Vechea Primărie din Piața Unirii nr. 1: povestea clădirii cu 50 de maxime și proverbe în latină.

10 clădiri și o cafea KUPS (8)

#9 Casa cu Picioare din Piața Unirii

Palatul Jósika sau casa cu picioare se află în Piața Unirii, nr. 10, este o veche reședință nobiliară, funcționând aici de-a lungul timpului și cazinoul maghiar din Cluj și, între anii 1880 – 1902, Tabla regească. Știi „citi” anul inscripționat pe clădire: MDCCCXXVIII, da?

10 cladiri si o cafea KUPS (9)

#10 Palatul Rhédey

În clădirea familiară aflată în Piața Unirii, nr. 9, a fost deschisă în 1792 prima sală din Cluj care a găzduit în mod permanent spectacole de teatru. Detalii aici »» Palatul Rhédey din Cluj: „casa cu lanțuri” devenită sală de teatru | Clădirile Clujului

Mai zăbovim o vreme aici, în Piață, admirând clădirile și savurând ultimul strop de cafea KUPS. O cafea bine ancorată în poveștile Clujului 🙂

Dacă vreți să vă alăturați și voi demersului, cafeaua o găsiți pe Andrei Șaguna, frumoasele clădiri… la tot pasul.

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fii în pas cu noutățile, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook

10 cladiri si o cafea KUPS (10)