Ziua Pasarilor

de | | 2 Minute

Ziua Pasarilor la Cluj Napoca

În ultimii 20 de ani, la iniţiativa Societăţii Ornitologice Române, la începutul lunii aprilie se sărbătoreşte Ziua Păsărilor. Anul acesta, după o pauză de câţiva ani, acest eveniment se sărbătoreşte din nou la Cluj-Napoca, duminică, 6 Aprilie. Acţiunea se adresează tuturor iubitorilor de natură şi de păsări, indiferent de vârstă şi de pricepere în ale ornitologiei, prin două activităţi diferite.

Astfel, pentru cei mai avansaţi am pregătit un tur ornitologic pentru observarea păsărilor cu ajutorul binoclului şi a lunetei şi identificarea lor folosind determinatoarele pentru păsări. Specialiştii SOR vor avea echipamentele necesare, dar participanţii sunt rugaţi să aducă propriile instrumente de observat păsări, în cazul în care au aşa ceva. Cei interesaţi sunt aşteptaţi duminică, 6 Aprilie la ora 10.00 în faţa Muzeului Etnografic al Transilvaniei – secţia în aer liber, de unde se va pleca spre Pădurea Hoia.

Cei mai mici dintre ornitologi sunt aşteptaţi, tot duminică 6 Aprilie de la ora 10.00, în Parcul Facultăţii de Biologie şi Geologie, în faţa Muzeului de Zoologie (strada Clinicilor nr. 5 -7). Şi ei vor avea parte de observarea păsărilor din parc cu binocluri şi cu lunetă, precum şi de observarea comportamentului de hrănire cu ajutorul hrănitoarei şi a observatorului din parc. Vom avea cărţi cu păsări pentru determinarea speciilor observate, atât în limba română cât şi în limba maghiară, planşe de colorat, cretă pentru desene pe asfalt şi un concurs de desene intitulat ”Vestitorii Primăverii”, ai cărui premianţi vor fi răsplătiţi cu insigne, cărţi şi calendare cu păsări.

Cei care vor fi în preajma Muzeului de Zoologie vor putea vizita expoziţia temporară „Păsările de lângă noi”, organizată în colaborare cu Societatea Ornitologică Română – Biroul Teritorial Cluj şi cu Grupul Milvus. În cadrul expoziţiei sunt prezentate speciile de păsări din habitatele agricole, localităţi şi păduri folosind desene în acuarelă realizate de către artiştii Márton Zsoldos şi Attila Deák pentru determinatorul de păsări „Păsări Comune din România”, precum şi păsări împăiate, tipuri de cuiburi şi de ouă din colecţiile Muzeului Zoologic. (articol preluat www.cluj-am.com)