Vizita bătrânei doamne – o anatomie a provincialismului

de | | 2 Minute

Vizita bătrânei doamne – o anatomie a provincialismului

Teatrul Maghiar de Stat începe anul 2015 cu o premieră: Vizita bătrânei doamne de Freidrich Dürrenmatt, regia Gábor Tompa. Spectacolul se va juca pe 7 ianuarie, ora 19.00, în Sala Mare.

La conferința de presă organizată cu ocazia acestui eveniment, Gábor Tompa a atras atenția asupra faptului că premiera va fi una specială. Va fi un „work in progress” pentru că, din motive obiective, a trebuit să facă schimbări de ultim moment în distribuție. Astfel, rolul lui Alfred Ill a fost preluat de Attila Orbán, iar cel al profesorului (în distribuția iniţială jucat de Attila Orbán) va fi interpretat de Gábor Viola.

De asemenea, regizorul a precizat că, în acest moment, piesa lui Dürrenmatt este foarte populară pe scenele lumii. La sfârșitul lunii ianuarie va fi prezentată și la Teatrul Bochum, Germania, companie devenită recent membră a Uniunii Teatrelor din Europa. Gábor Tompa a vorbit chiar şi despre un posibil schimb de spectacole între cele două instituţii.
Coreografa Johanna Bodor a mărturisit că a venit la Cluj fără a avea idei preconcepute în ceea ce priveşte textul şi spectacolul. Iar în primele zece zile de repetiţii s-a mulţumit doar să observe. Mişcările a început să le constuiască doar după ce a reușit să simtă mediul, spațiul, muzica spectacolului.

Costumele sunt de fapt haine second hand. Asta pentru că locul piesei, orășelul Güllen, lumea acestei comunități, reprezintă o „societate second hand”. Această lume concretă este într-un interesant contrast cu decorului metaforic realizat de Helmut Stürmer – a precizat scenografa Carmencita Brojboiu.

Compozitorul Vasile Șirli a caracterizat materialul sonor al spectacolului drept un amestec special de melodii, zgomote şi gânduri muzicale. De aceea, a „tricotat” o textură muzicală în care sunt prezente cinismul și critica acerbă a textului, dar și nostalgia compozitorului. Pentru Vasile Şirli, Dürrenmatt reprezintă și tinerețea sa trăită în anii ’60.

Dramaturgul András Visky a subliniat că mizeria din oraşul Güllen nu are cauze financiare, așa nici sărăcia prezentă în societatea noastră nu are. Sărăcia acestei comunități constă în lipsa acută de solidaritate.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Magda Stief în rolul principal, József Biró, Melinda Kántor, Loránd Farkas, Rita Sigmond, Áron Dimény, Alpár Fogarasi, Szabolcs Balla, Csaba Marosán, Attila Orbán, Gizella Kicsid, Balázs Bodolai, Éva Imre, Zsolt Bogdán, Ervin Szűcs, Loránd Váta, Gábor Viola, Sándor Keresztes, Levente Molnár, Róbert Laczkó Vass, András Buzási, Ferenc Sinkó, Réka Csutak, Júlia Laczó, Áron Dimény, Zsolt Vatány, Csilla Albert, Andrea Vindis. Decorul este semnat de Helmut Stürmer, costumele sunt realizate de Carmencita Brojboiu, muzica îi aparţine lui Vasile Şirli, iar dramaturgia este a lui András Visky.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.biletmaster.ro și de la casa de bilete a Teatrului (între orele 10.00-13.00 şi 16.30-18.30).