Traseu prin Cheile Turenilor: pe firul apei, prin defileu

de | | 3 Minute

Traseu prin Cheile Turenilor: o ieșire din zona de confort

Cu privirile tot spre cer, la mișcările norilor, am fost la un pas de-a renunța la idee. Cei câțiva picuri de ploaie ar fi înclinat balanța înspre stat acasă. Doar că eram deja în grădină, urmăream gâze, melci și flori în bătaia vântului. Ne-am zis că, în cel mai rău caz, stăm de ploaie pe marginea cheilor. 

Cu un relief sălbatic, peșteri, mici cascade și pereți de stâncă impresionanți, Cheile Turenilor se află aici, la doi pași de Cluj-Napoca, între Tureni și Copăceni. Declarate rezervație naturală, dar și parc arheologic datorită numeroaselor obiecte care au fost descoperite în zonă (unelte, monede, ceramică), Cheile Turenilor te cuceresc încă de la primii pași făcuți pe lângă firul apei…



Intrarea în Cheile Turenilor arată cam așa:

https://www.facebook.com/clujcom/videos/400772924096543/

.
Traseul prin chei este îngust și accidentat, iar pentru facilitarea accesului, în toamna anului 2018, Serviciul Salvamont-Salvaspeo a echipat versantul stâng cu scoabe metalice pentru picioare și cabluri din oțel. Cu ajutorul unui echipament minim, alcătuit din ham, lonje și cască, oricine poate parcurge traseul pe firul apei. Atenție însă: fără acest minim echipament, traseul nu este recomandat turiștilor neexperimentați sau care nu au o condiție fizică potrivită.



În ceea ce ne privește, nu ne putem lăuda că am fi ajuns foarte pregătiți în Cheile Turenilor. Nu știam exact ce ne așteaptă. Pentru început, am fost încântați de vegetația (încă) sălbatică. Deși au amenajat traseul pentru a-l face mai accesibil turiștilor, cei de la Salvamont nu au intervenit brutal, n-au făcut exces de zel.

traseu prin Cheile Turenilor (1)

Pe urmele punctului albastru

Conform recomandărilor, am urmat traseul în varianta de circuit – punctul albastru, cu pornire dinspre Tureni. Nu înainte de-a face o oprire la alimentara din sat și de-a face câteva ture pe ulițele înguste (și frumos asfaltate!) ale satului, atât cât să se amuze de noi cel puțin un sătean…



Aliniați în cele din urmă pe lângă murmurul pârâului Valea Racilor, ne-am afundat în chei, prin defileu. Nu a durat mult până să ajungem la acele câteva porțiuni care îți solicită palmele (pe cabluri de oțel), toți mușchii picioarelor și, mai ales, atenția. Pentru noi, traseul a fost practicabil fără echipament, însă în câteva locuri unde nu aveam deloc vizibilitate după vreo stâncă, ne întrebam dacă vom mai înainta ori ba. O cască este însă oricând binevenită, iar copiii, persoanele de statură mai mică sau cei nefamiliarizați cu astfel de trasee nu prea au cum să parcurgă anumite porțiuni fără asigurare în ham.



Cheile, cu pereți înalți de până la 150 de metri, se întind pe o lungime de aprox. 1,85 km și sunt gazdele unei varietăți mari de plante, dar și animale. Cei care și-au făcut un obicei sau o pasiune din  observarea păsărilor (#birdwatching) au motive în plus să viziteze rezervația.

Traseu prin Cheile Turenilor 2

La ieșirea din chei, după un urcuș parțial pe versantul stâng al cheilor, ne-am relaxat în soare. Ca muștele în soare. Am zăcut într-o stare de liniște și bucurie tăcută, întreruptă pe alocuri de câte-un lătrat de câine și câte-un urlet (plânset?) de copil. La întoarcere, am urcat așadar versantul și am parcurs traseul tematic realizat de Asociația Potaissa Turda. Norii și-au făcut apariția amenințători, dar ne-au lăsat bucuria apusului.

O zi plină de frumos

https://www.instagram.com/p/Bw42Cs7jijJ/

Câteva idei de reținut, așadar:

Căi de acces:
» Cluj-Napoca – Tureni: 22 km;
» Turda – Tureni: 12 km.

Durată traseu prin Cheile Turenilor, prin defileu (pe firul apei): aprox. 2 ore – 2 ore și jumătate (pe o lungime de 1,6 km).
Marcaj: punctul albastru (traseul în variantă de circuit). Recomandare Salvamont: parcurgerea traseului pe firul apei cu pornire dinspre Tureni, cu întoarcere pe versantul stâng.

Important: pentru vizitare, alegeți o zi senină, când vremea e stabilă și nu se anunță risc de ploi, furtuni sau viitură.

Cam așa arată o porțiune din acest traseu prin Cheile Turenilor (cum spuneam, un minim echipament ar fi necesar):

https://www.facebook.com/TarfinAE/videos/vb.100000519673090/2669094409784522/