TransylvaniaCam sau Clujul vazut altfel

de | | 3 Minute

TransylvaniaCam sau Clujul vazut altfel.

Cat de bine credeti ca va cunoasteti orasul? L-ati admirat vreodata de sus? Ca de fiecare data, Cluj.com incearca sa va prezinte proiecte interesante si ambitioase. De aceasta data interesul nostru se indreapta asupra proiectului TransylvaniaCam care aduce o perspectiva cu totul noua asupra Clujului.

Proiectul TransylvaniaCam a fost pornit din dragoste pentru orasul Cluj Napoca, pentru arhitectura, pentru structurile dispuse in logica lor urbana, pentru istorie, dar mai ales din dragoste fata de oameni. Demarat in mai 2013 ca un proiect pilot de live webcam, TransylvaniaCam, prin al sau initiator, Dragos Ciorobatca, s-a hranit din ambitia de a prezenta clujenilor si turistilor orasul Cluj in timp real si de a promova orasul cu ceea ce se intampla in inima lui, Piata Unirii. TransylvaniaCam se poate lauda cu un parteneriat de exceptie si anume cu cei de la EarthCam, cei mai importanti furnizori de continut webcam la nivel mondial. Cuvintele de aprecierele venite din partea Clarissei Ramirez (EarthCam Network Product Specialist) traduc importanta unui astfel de proiect pentru promovarea orasului:

„Social media visitors are drawn in by the exciting events and activities in Union Square. Live views of the events have garnered thousands of likes, shares and comments across social media platforms. With the ability for visitors to instantly share the live webcam content and their favorite images from the camera, the picturesque views of Cluj Napoca are reaching hundreds of thousands of people around the world organically. Sharing the webcam views on social media has successfully increased positive exposure and casts an impressive spotlight on Transylvania. We’re excited to partner with TransylvaniaCam in efforts to connect, educate, and promote Cluj Napoca to the world the excitement this city offers with live streaming video content. Since launching in May, Cluj Napoca proves to be an exciting destination offering many cultural events and festivals taking place in the historic Union Square.”

cluj napoca vedera aeriana aerial view biserica sf mihail 01

Pe langa webcam-ul dispus in Piata Unirii, atent 24 din 24 la dinamica pietei, TransylvaniaCam a dezvoltat intre timp o directie noua, dar in deplina armonie cu ideea de pornire a proiectului: a descoperit aventura fotografiei aeriene. E un proiect cu bataie lunga care isi propune sa aduca mai multa vizibilitate orasului, fotografiile venind insotite de un comentariu legat de posibilitatile de dezvoltare si de revalorificare a obiectivelor. Zona de interes a proiectului nu se limiteaza doar la orasul Cluj, ci tinteste si imprejurimile, satele din judet, sau chiar raul Somes care ne traverseaza orasul, pe care incearca sa-l ridice la nivel de obiectiv turistic. Ce se intampla cand un ochi zburator, liber ca pasarea cerului, calauzit de o pereche de ochi de pe pamant capteaza imagini nemaivazute? Ne face sa realizam cata armonie e in jurul nostru de fapt. Cand privesti de sus, iti dai seama cum totul isi gaseste un loc al sau, cum totul are sens. Cateodata e nevoie de o perspectiva revelatoare de acest tip ca sa ne amintim ca totul functioneaza dupa o logica integratoare.

DCIM100GOPRO

S-ar putea spune ca Dragos Ciorobatca si al sau ochi zburator – e vorba de o camera Go Pro 3, ca sa fim mai precisi – nu face decat sa arate realitatea, sa scoata in relief evidentele. Daca ne uitam cu atentie, observam ca in fotografiile sale aeriene e suprins un dialog tacut intre tot felul de detalii arhitecturale: dialoguri subtile intre cladiri, intre relief si structuri de beton, intre prezent si trecut. E mai mult decat o inregistrare obiectiva, la rece, a orasului; e un foto-reportaj sensibil asupra unui subiect inepuizabil – orasul Cluj si prelungirile sale rurale sub capriciile evenimentelor naturale de acolo de sus unde ochiul zburator e martorul unor fenomene de toata frumusetea.

cluj aerial view vedere aeriana piata avram iancu 02

Va invitam, asadar, la o plimbare aeriana deasupra Clujului pe site-ul TransylvaniaCam. Luati-va zborul si descoperiti orasul asa cum nu l-ati mai vazut pana acum.

Irina Iacob
Redactor Cluj.com