Timp: Trecut, Prezent, Viitor.
”Cum va fi lumea după Covid-19?”… Timpul va avea grijă să ne răspundă la această întrebare (timp: trecut, prezent, viitor).
Ce, cum, când? Gânduri și întrebări. Mai puține răspunsuri.
De la ziare la canale de televiziune, blog-uri, canale de youtube, specialiști din diferite domenii sau oameni de rând, ascultăm și citim diferite opinii și teorii cu privire la ce ne așteaptă. Ar fi frumos uneori să avem o mașină a timpului (cu opțiunile de timp: trecut, prezent, viitor). Dar oare ne dorim să cunoaștem viitorul pentru a putea fi pregătiți pentru ce urmează sau pentru a putea fi liniștiți că ceea ce urmează e înspre bine?
În cadrul acestui articol, am putea sa reiterăm teoriile prezentate sau aș putea să vin chiar eu cu una. Optimistă, pesimistă, realistă? Reușim să vedem partea goală a paharului, partea plină sau ne lăsăm conduși de frică și ne pierdem sau ne înecăm la propriu?
TRECUT. În cadrul istoriei umanității, oamenii au avut de-a face cu astfel de evenimente în numeroase cazuri. Boli care la vremea aceea păreau că aduc cu sine Apocalipsa, pentru ele acum există tratament. Variola, pojarul sau rujeola, gripa spaniolă, ciuma, tifos, holera. Dar la un mic search pe Google, observăm că majoritatea știrilor nu sunt despre cum oamenii au reușit să își revină, ci despre ceea ce au îndurat în acea perioadă, consecințele nefaste, numărul mare de victime, eroii care au luptat cu un inamic invizibil. La finalul fiecărei pandemii, din punct de vedere economic, lucrurile au avut de suferit. Din punct de vedere familial, au existat familii care i-au pierdut pe cei dragi. Din punct de vedere social și uman, inamicul a reușit să scoată la iveală fie ce e mai bun din noi, fie ce e mai rău.
PREZENT. Covid-19…
VIITOR. Incertitudine.
Timpul le rezolvă pe toate?
Abia așteptăm să se termine această pandemie și să revenim la ”normal”. La ceea ce considerăm că ni se cuvine. Abia așteptăm să putem ieși din casele noastre când vrem, unde vrem fără a fi necesară o declarație pe proprie răspundere. Să respirăm liniștiți fără să purtăm mască. Să ne putem îmbrățișa sau da mâna unul cu celălalt, să nu mai existe această distanțare socială. Să putem merge la școală sau muncă și să ne plângem că vrem să fim acasă…
Timpul e cel mai de preț lucru, ai grijă cum îl fructifici. Alegi să trăiești în trecut, prezent sau viitor? Tendința cea mai mare e înspre extreme. Fie retrăim la nesfârșit emoțiile și momentele din trecut, fie visăm doar la ceea ce va fi în viitor. Și pierdem esențialul, prezentul.
Nimeni nu va putea să vină cu o afirmație concretă cu privire la viitor. Dar consider că nu timpul le va rezolva pe toate, ci noi. Depinde de alegerea noastră, cum alegem să ne raportăm la ceea ce se întâmplă și la ceea ce va urma. Vedem o luptă acum, dar aceasta va continua și după.
Privim în TRECUT, încercăm să trăim PREZENTUL, așteptăm VIITORUL.
Omenirea a reușit de fiecare dată să se ridice și să o ia de la capăt. De aceea suntem astăzi aici, pentru că au existat alți eroi printre strămoșii noștri. Și de aceea vom reuși și noi. Cred că în natura noastră umană avem puțin din natura păsării Phoenix, avem puterea de a renaște.
Depinde de noi dacă prezentul va fi definit doar de această denumire a virusului sau acele ”puncte puncte” reprezintă și altceva. Am pierdut libertatea? Poate am câștigat mai mult timp liber pentru alte activități. Am pierdut un job? Poate am câștigat șansa unei noi oportunități. Ne e dor de cineva? Poate îți dai seama ce înseamnă acea persoană pentru tine și chiar reușești să creezi o conexiune mai puternică, chiar dacă prin intermediul tehnologiei. Iar bucuria revederii va fi mai mare.
Viața ta, timpul tău, alegerea ta. Alege ce vrei să înveți din trecut, alege cum vrei să îți trăiești prezentul și acest lucru îți va defini și viitorul.
Autor: Lavinia Resiga
Articol înscris în Concurs Articole: „Cum va fi lumea după COVID-19?” | Clujul scrie.
Avem premii generoase de la partenerii noștri:
- Chiromedica Health & Wellness Center – un program de nutriție personalizat pentru creșterea imunității;
- Samsara Earth Food Delivery – voucher de 100 lei pentru mâncarea comandată (cu livrare la domiciliu);
- Euroma Sport – o pereche de gantere cu suprafața cauciucată (culoare verde, 3 kg / bucata).
- BRONTO – un voucher în valoare de 400 lei;
- BW Photo Booth – un voucher de discount în valoare de 400 lei;
- Big Belly Cluj – un voucher în valoare de 200 lei pentru mâncarea comandată prin serviciul de livrare la domiciliu.
- The Guild Hall – un abonament Journeyman » 8 intrări gratuite ce pot fi folosite și pentru prieteni și 10% reducere la jocurile cumpărate.
Detalii despre premii găsiți aici. Perioada de înscriere este 2 – 19 aprilie 2020. Toate articolele înscrise în concurs pot fi găsite aici: Concurs Clujul Scrie.