Este sambata? Atunci e OSER! Targul de vechituri de pe strada Bobalnei isi asteapta comerciantii si cumparatorii sambata de sambata, incepand cu primele ore ale diminetii.
Daca vrei sa mergi la OSER, trebuie sa iei cu tine doar o mica parte din banii pusi deoparte, iar in plus trebuie neparat sa te inarmezi cu multa rabdare si concentrare maxima. Pe deasupra, daca vrei sa te pierzi in multimea de la extremele estice ale orasului, cautandu-ti norocul si poate cateva chilipiruri, sa nu uiti sa fii cat mai matinal.
Nu toti oamenii sunt iubitori de astfel de targuri, poate unii critica aspru faptul ca, la intrarea in Oser, te intampina mirosul greu de fum, de la mititei sau kurtoskalacs. Totusi la ce ar trebui sa ne asteptam cand de fapt pasim intr-un bazar?
Pe vremuri Oserul era locul unde se aduceau marfuri „din afara”, din Turcia sau Iugoslavia, de exemplu blugi, parfumuri sau adidasi. Clujenii povestesc ca in copilaria lor veneau aici sa se dea in roata sau la caluti, iar atmosfera din targ era specifica unui targ traditional, mai de calitate.
Putem indrazni sa fim mai indulgenti totusi cu notiunea de targ de vechituri, caci desi probabil nu e un targ in adevaratul sens al cuvantului, vei fi uimit de cate lucrusoare vechi si frumoase poti gasi. Insa, rabdare si atentie!
Ce putem gasi la Oser? Categoric, orice! Le putem lua pe rand intr-o ordine logica daca doriti: orice fel de imbracaminte, incaltaminte pentru oras, munte sau echipament pentru motor. Placi video, placi audio (ca doar lumea a evoluat), computere, monitoare, orice obiect posibil imaginabil, relativ vechi din gama electrocasnice. Va veti intreba poate: frigidere? Nu am observat frigidere, dar pentru cine este interesat, poate incerca sambata viitoare. Oser-ul poate ascunde si mici comori, de care nici comerciantii poate nu stiu : monede valoroase, argintarii cu povesti de familie in spate, colectii de orice fel, pistoale, cutite sau ceasuri vechi din argint.
Posibil ca aceasta sa fie o parte din farmecul Oser-ului, caci, la fel ca si la targul de la Negreni, care este organizat anual si e de dimensiuni mult mai mari, poti gasi aici mereu minunatii neasteptate, prin amalgamul de obiecte expuse aleatoriu, multe in praf sau in conditii neadecvate. Uimiti, veti putea descoperi chiar si pui de ciobanesc mioritic sau caucazian, pui de gaina sau iepuri, farfurii din lut direct din fabrica sau chiuvete.
Te vei distra poate, si vei trece zambind printre ele, indreptandu-te curios catre tarabele care iti atrag atentia, desi pericolul permanent de a-ti fugi privirea in toate directiile nu dispare. Vei vedea clujeni din toate categoriile : studenti, iubitori de munte, varstnici, oameni simpli, oameni cu venituri considerabile, dar care au lasat orgoliile acasa, sau care au venit din curiozitate. Spectacolul auditiv este si el la fel de variat si pestrit: vei auzi poate liniile melodice de la Queen sau Pink Floyd, alaturi de ritmuri vesele lautaresti.
Desi pornesti de-acasa cu gandul ca nu vei sta mult, ca mergi doar intr-o mica plimbare, uitandu-te la ceas te vei intreba cu uimire unde au zburat cele cateva ore care tocmai au trecut. Vei ramane cu sentimentul ca vei vizita si sambata viitoare Oser-ul. Caci… cine stie ce minunatii ascunse vei mai gasi? Plimbarea prin Oser poate deveni rapid o forma (redusa si subtila, ce-i drept) de adictie, caci nestiind la ce sa te astepti, fiecare alta taraba, fiecare alt comerciant, are darul de a starni in noi una dintre cele mai umane trasaturi: curiozitatea. Iar ea, curiozitatea, trebuie hranita.
Unii oameni nu merg la Oser din principiu sau datorita unor prejudecati. Nici macar nu trebuie sa mergi pentru a cumpara, caci dincolo de activitatile de vanzare-cumparare care se desfasoara acolo, Oser-ul poate fi privit ca o experienta culturala si sociala. E intalnirea vechiilor obiceiuri cu omul modern, contrastul dintre modernismul metropolitan din Centru si amestecul de praf, vechi, pustiu si aglomeratie de la marginea urbei, interactiunile dintre clase, culturi sociale si generatii diferite – acestea dau farmec locului.
Clujul ne ofera senzatii si imagini de coloraturi diferite si cu personalitate distincta. In fata ochilor ni se deruleaza parca mai multe epoci, lucru fascinant care ne ramane pentru mult timp intiparit in memorie.