Librăriile de pe strada Universității – locurile studenției și-ale amintirilor dragi

de | | 3 Minute

Librăriile de pe strada Universității – locurile studenției și-ale amintirilor dragi

Unele spații au fost înzestrate cu o vigoare aparte și cu o deosebită rezistență în fața timpului. Dacă privești atent la fața Clujului de astăzi, vei intui ușor că puține sunt locurile a căror funcționalitate nu a fost schimbată de-a lungul timpului. Noul ia locul vechiului, numele localurilor de demult sunt uitate, iar locurile, la fel ca oamenii, se transformă rapid și devin de nerecunoscut.

foto: Paul Lucaci 

Există totuși în Cluj și locuri care, indiferent de timp, și-au păstrat semnificația exprimând un mod de-a fi local, autentic, pe care nu-l mai poți sesiza în altă parte. Unul dintre acele locuri care și-a păstrat noblețea și un soi de melancolie ce vine odată cu trecerea timpului este încăperea în care se află astăzi ,,Librarium Universității”.

Strada Universității
Foto: Turi Zoltán
Librăriile de pe strada Universității 

Un frumos spațiu al cărților fără de care zona centrală a Clujului ar părea mai anostă. Puțini clujeni nu au trecut pragul librăriei care și-a schimbat succesiv numele, însă care niciodată nu și-a abandonat vocația de loc al cărților, al întâlnirilor, al amintirilor, al căutărilor și regăsirilor, al studenției.



În anii interbelici aici funcționa librăria ,,Remus Cioflec”, devenit un loc preferat pentru mulți clujeni ai acelor vremuri. După al Doilea Război Mondial numele librăriei devine ,,Cartea Rusă”, apoi – Librăria ,,Pușkin” și Librăria ,,Universității” în a doua jumătate a secolului trecut fiind locul frecventat de marile personalități ale acelor timpuri. La începutul anilor 2000, librăria ia numele ,,Diverta Universității”, iar în prezent clujenii o știu cu numele de ,,Librarium Universității”.

Strada Universității
Foto: Istoria Fotografiei Clujene
Strada Universității
Foto: Oana Mocean

Clădirea la parterul căreia funcționează astăzi una dintre cele mai îndrăgite librării din oraș are o semnificație aparte în viața culturală și politică a urbei. Dacă vom privi atent la fațada acesteia, vom observa mai multe plăci comemorative care-i decorează zidurile. Pe partea vestică există o placă comemorativă care îl omagiază pe Nicolaie Drăganu, primar al Clujului (1933 – 1938), care a locuit în acest imobil, iar pe partea estică a fațadei poate fi văzută o placă comemorativă care cinstește memoria celor care au murit în zilele de 21-22 decembrie 1989.



…Și ori de câte ori avem ocazia: fie că ne-a fost dor să intrăm prin librărie, fie dorim să ne punem la curent cu noutățile literare, fie că am stabilit o întâlnire și am ajuns mai devreme, spațiul librăriei ne primește și ne ține adăpost gândurilor și amintirilor noastre despre Cluj.

…Și parcă intrând în librăria de pe strada Universității ne întoarcem în timp și ne simțim atât de bine acolo.

Strada Universității
Foto: Corina Ciobanu