La un pahar de poveste pe Piezișă: loc simbol al Clujului

de | | 3 Minute

Clujul tinerilor și al socializării: strada Piezișă

Capitală Europeană a tineretului în 2015, Cluj-Napoca a rămas pregnant întipărit în memoria oamenilor sub acestă denumire. Dar ce a făcut Clujul ca să câștige acest statut? S-a dedicat în mare proporție tinerilor. Da, tinerilor studenți care vin cu inima deschisă, nerăbdători să își facă un viitor în orașul din inima Transilvaniei. Pentru ca tinerii să fie fericiți, nu e de ajuns ca un oraș să le ofere doar multe oportunități. Nu, tinerii trebuie să aibă și multe locuri pentru divertisment. Clujul, din fericire, are destule. Și, da, Clujul are chiar o stradă dedicată în întregime tinerilor. Acesta este cunoscuta stradă Piezișă din zona căminelor studențești din Hașdeu.

foto: Eles Vlad

Strada care nu doarme niciodată

Strada Piezișă este o străduță îngustă, intens circulată care face legătura între anumite străzi ce leagă zonele de interes pentru studenți. Este strada veselă a Clujului, unde viața socială, interacțiunea se îmbină cu distracția și voia bună. Este strada emblemă unde se creează amintiri, se dezvoltă relații, se leagă prietenii. Piezișa este locul magic din Cluj unde te poți transpune în viitor sau îți poți purta pașii prin trecutul celui de lângă tine la un „pahar de poveste”. Indiferent de anotimp, Piezișa este mereu prietenoasă cu oricine. Ușile resturantelor și a puburilor sunt deschise mereu și te cheamă spre noi provocări. Petreceri cât de multe, oameni cât de veseli, iar opțiunile de petrecere a timpului liber aici sunt cât mai diverse.

strada piezisa
Foto: Alexandru Năstase

Cum a ajuns Piezișa o emblemă pentru tineret?

În prezent, pe toată lungimea ei se află multe puburi, restaurante, cafenele, cluburi ceea ce reprezintă un centru de interes pentru tineri.
Fiind o stradă intens circulată, pe parcursul anilor au luat naștere aceste localuri pentru tineret. Popularitatea ei în rândul studenților a făcut-o cunoscută în rândul localnicilor, ca, în prezent să fie o zonă inclusă și pe listele turiștilor. Fiecare tip de personalitate se poate asocia cu ușurință cu profilul unui anumit local. Deci Piezișa este pentru oricine, fără restricții.



Scurt Istoric

Prima denumire a străzii a fost Hegyvölgy, care, prin traducere înseamnă Piezișă. Acest nume este ales pe sistemul creat în anul 1453 când denumirile atribuite străzilor au fost stabilite în funcție de anumite particularități. Denumirea a fost păstrată în maghiară  până în 1918, când, după Marea Unire toate numele străzilor lăturalnice au fost traduse în română. Se poate observa și astăzi denumirea inspirată cu care a fost botezată: strada este cu adevărat piezișă.

Piezișă
Foto: Istoria Fotografiei Clujene

Această arteră  a făcut parte inițial dintr-o zonă locuită a Clujului. Desigur, în prima fază fost o simplă stradă lăturalnică, ce nu stârnea niciun fel de interes. Ulterior, odată cu apariția facultăților din zonă și a căminelor,  strada a căpătat un sens nou, a fost pavată, asfaltată, iar fiecare căsuță a reînviat într-un loc nou, modern care se implică în mod activ în viața tinerilor petrecăreți.

strada piezisa
Foto: Vechiul Cluj 

Dacă ai fost student în Cluj acum câțiva ani și dorești să îți amintești de momentele speciale petrecute acolo, poți face o vizită străzii. Însă, există șansa ca lucrurile să nu mai fie exact așa cum îți amintești. Piezișa este dinamică și când vine vorba de localurile existente. Unele vechi vor fi acolo, dar reamenajate și rebrenduite (restaurantul La Dolce Vita). În schimb, unele îți vor fi total necunoscute fiind amenajate numai de câțiva ani. Altele vor fi cu totul noi, în construcții moderne, în timp ce unele vechi nu mai există deloc (Internet Coffe).



Încă piezișă ne așteaptă nerăbdătoare să ne asculte gândurile, să ne simtă emoțiile și să ne aline sufletele. Chiar dacă nu mai este așa cum au memorat-o cei dinaintea noastră, încă este o tovarășă bună pentru oricine. Poate pare greu de crezut, dar strada Piezișă din Cluj-Napoca a ajuns un simbol al bunei dispoziții.

Piezișă
Foto: Alexandru Sintu

Teodora Lipciuc, redactor Cluj.com – Ghid Local