Statuia Sfantul Gheorghe ucigand balaurul

de | | 2 Minute

Statuia Sfantul Gheorghe ucigand balaurul

Statuile Clujului sunt martore tacute ale trecerii timpului si ale numeroaselor schimbari prin care acest oras a trecut. Unele mari si impozante, altele mici, dar expresive, unele cunoscute de toata lumea, altele mai putin familiare clujenilor sau turistilor care poposesc in Cluj.

Una dintre statuile importante ale Clujului este cea a Sfantului Gheorghe. Localizata in mica piateta din fata Bisericii Reformate de pe Ulita Lupilor, statuia ecvestra il reprezinta pe sfant, imbracat in zale si ucigand un balaur. Un amanunt interesant este faptul ca zalele de pe armura sfantului sunt asemantoare cu solzii care acopera corpul balaurului! Acest amanunt a devenit o sursa de inspiratie pentru poetul si filosoful Lucian Blaga, al carui poem ,,În faţa unei statui a Sfîntului Gheorghe” surprinde metaforic aceasta asemanare dintre invingator si invins, intre fortele binelui si ale raului.

Pe soclul statuii poate fi citita o inscriptie care, in traducere, inseamna: „A[nul] D[omnului] 1373. Această operă îl reprezintă pe S[fântul] George [și este] de Martin și George de Clussenberch (Cluj) făcută.”
Martin si George sunt sculptorii care, la sfarsitul Evului Mediu, in anul 1373, realizau la comanda imparatului Carol al IV-lea, cu ocazia căsătoriei fiului său Sigismund de Luxemburg cu Maria de Anjou, prima statuie ecvestra construita intr-un spatiu public – fara a avea vreo legatura cu arhitectura din jur.
Astfel, devine important de mentionat faptul ca statuia de la Cluj reprezinta o copie a statuii realizate in Evul Mediu de catre cei doi, originalul aflandu-se la Praga, la Castelul Hradciani (unii sceptici sustin ca nici aceasta statuie nu ar fi originalul). O alta copie se afla la Budapesta, în apropiere de „Bastionul Pescarilor” (magh. „Halászbástya”)

Initial, copia realizata in anul 1904 de catre sculptorul József Róna si arhitectul Kálmán Lux, a fost plasata in Piata Sf. Gheorghe, actuala Piata Lucian Blaga, in fata Bibliotecii Universitare. A fost mutata in fata Bisericii Reformate de pe str. Kogalniceanu in anul 1960, in urma dezvoltarii si modificarilor urbanistice care au aparut in Cluj.

Iar noua locatie pare sa i se potriveasca impresionantului edificiu: cladirile din apropiere, precum si stilul gotic al Bisericii Reformate, castanii si linistea din jur recreeaza o atmosfera medievala unica in oras.
Poate nu la fel de uimitoare si impozanta ca dimensiuni precum alte statui din Cluj, importanta statuii Sf. Gheorghe este data de detaliile estetice, simbolice, dar si tehnice – foarte rar s-a folosit tehnica cearei pierdute pentru turnarea unor statui apropiate de marimea naturala.

Iata si versurile scrise de Lucian Blaga:

Într-o piaţă veche mi-e popasul.
Adast să-mi umplu înc-o dată ceasul
privind la o statuie de aramă,
rămasă-aci din veacuri de candoare.
O vrajă-n preajma ei mă cheamă.
E sfîntul care a purces călare
cu suliţa bălaur să omoare.

Cînd sfîntul s-a pornit pe cel coclaur
să-nfrunte – hotărît, dar fără ură –
primejdia, a îmbrăcat armură
lucrată-n ochiuri ca din solzi de saur.
Cine şi cum îl învăţase-anume
că-nvingătorul, dacă vrea să-nvingă,
e nevoit să semene cu-nvinsul?
Cine i-a spus lui, focului prin lume,
în zale de reptilă să se-ncingă?

Sosit de undeva din dimineaţă,
se bate-acum la blestemata gîrlă.
Cum seamănă în şea, luptînd cu braţul,
el însuşi, Sfîntul Gheorghe, c-o şopîrlă!

Fotograf: Anca Hendea

Surse informationale si recomandari de lectura:
enciclopediavirtuala.ro
clipedecluj.ro
cotidiantr.ro