Smida Park – locul din inima Apusenilor unde redescoperi natura și te regăsești pe tine

de | | 4 Minute

Smida Park – locul din inima Apusenilor unde redescoperi natura și te regăsești pe tine

Traseu: Cluj-Napoca (90 km) – Huedin (45 km)- Mărgău -Răchițele – Doda Pilii – Smida
Tip traseu: recomandat pentru orice categorie de vârstă
Dificultate: medie
Durată: 1 zi

Impresii de călătorie

Îndrăgostiții de munte, dornici să pornească într-o nouă expediție se pot considera fericiți. În incursiunile pe munte, există un loc de oprire, un popas de vis, și anume Smida Park. Într-un tărâm uitat de timp, din Munții Apuseni, departe de factorii de poluare, zgomot și stres, Pensiunea Smida Park – Mountain Resort & Spa îi așteaptă pe toți excursioniștii cu brațele deschise, să se bucure de aventura pe munte, de priveliștile minunate și aerul puternic ozonat al pădurilor.

Smida Park - locul din inima Apusenilor

Cu dor de hoinărit, îți chemi repede prietenii și o pornești spre poienile verzi cu miros de iarbă și de flori. Pe drumul din Huedin nu ești prea încântat de ce vezi prin geamul mașinii. Dar nu vei fi dezamăgit, dacă îți vei continua drumul. În Mărgău, te vei simți răsplătit de câmpurile pline de flori, de casele răsfirate, pitite sub arborii bătrâni, cu coroane încă solide.

Îți vine să te oprești din kilometru în kilometru, nu doar pentru priveliști, ci pentru a te bucura, cufundat în natură, de regăsirea cu tine. Frumoasa natură te prinde și timpul se scurge fără simțire. Înaintezi în Răchițele, iar cerul și pădurea se unesc tot mai mult. În Doda Pilii lumea e adâncită în tăcere și dacă ai rosti vreun cuvânt s-ar strica armonia. În Smida ți se taie răsuflarea, e doar un cătun, dar totodată un mic rai. În cale orice om ai întâlni te întâmpină cu bună pace.

În cadrul unui interviu legat de Transilvania, Prințul Charles spunea că cel mai mult iubește la România sentimentul veșniciei pentru că îți hrănește sufletul și inima. În Transilvania, trăiești des sentimentul acesta, simți că îți hrănești sufletul și inima. Același sentiment îl ai în Smida.

Cu Smida Park ai privilegiul de a te întoarce la natură, de a te pune în armonie cu ea. Și cum ai putea face acest lucru mai bine dacă nu făcând o drumeție, urcând pe munte, inspirând oxigenul produs de o pădure?

Smida Park te ademenește cu trasee montane din Apuseni spre peșterile sculptate în calcar sau spre vârfurile cu priveliști ce te țin mut, îți propune pentru a te relaxa o partidă de pescuit sau o tură de montain biking, o baie în piscina interioară încălzită, dotată cu sistem de înot contra curentului.

Smida Park - locul din inima Apusenilor

După o masă cu mâncăruri tradiționale, am ales un traseu de mountain biking, acela care să ne stimuleze nu numai energia, ci să ne umple și cămările sufletului. Toți prietenii am căzut de acord că ar fi nemaipomenit să facem cunoștință cu una dintre cele mai frumoase cascade din România, Cascada Vălul Miresei. Am parcurs cei 24 de kilometri, ce ne despărțeau de cascadă, minunându-ne de frumusețea ieșită în cale, de copacii semeți, păsările cântătoare, de apa din izvoare ce se rostogolea la vale, bucurându-ne de aerul oxigenat ce ne inunda pieptul.

În fața Cascadei, ne-am oprit și am contemplat-o. Vălul Miresei se arunca într-un hău, apa flutura zgomotoasă, o imagine impresionantă cât să ne umple sufletul de bucurie. Am zăbovit câteva ore și am privit-o de jos din vale. Apoi, au urmat instantaneele foto.

Întorși la Smida Park, ne-am odihnit în foișor, nu departe de mini-păstrăvărie. În acea seară am avut parte de o stare de pace și calm. Abia după ce pe masa a fost pusă, atmosfera s-a animat de poveștile celor prezenți.

Tot în apropiere de Smida Park se află Platoul Padiș, Cetățile Ponorului, Ghețarul Focul Viu, Peștera Humpleu, Ghețarul Scărișoara, Cheile Galbenei, obiective turistice din zona Parcului Național Apuseni care așteaptă și ele să fie descoperite.

La Smida Park, poți să-ți aduci familia, copiii vor fi cei mai încântați să-i cunoască pe cei doi ponei drăguți: roșcatul Goran, numele însemnând „muntean” și Heliodor, cel bălai, în traducere „Darul Soarelui”.

Smida Park - locul din inima Apusenilor

Munte + Jazz = Smida Jazz Festival

Cei de la Smida Park au înțeles cât de importantă este recreerea în mijlocul naturii și au dus această idee cât mai departe.

Astfel că, în luna lui Gustar, în Parcul Natural Apuseni, muzica întâlnește natura. Ritmurile pline de viață ale jazzului contemporan se armonizează în frumusețea pură a Munților Apuseni. În 19-20 august, în „curtea” Smida Park se va desfășura prima ediție-pilot a festivalului de jazz contemporan Smida Jazz Festival, la care sunt așteptați atât iubitorii naturii, cât și cei ai jazzului.

Cătunul Smida, cu al său miros de brazi și de explorare, așternut printre platouri carstice, chei, peșteri, râuri și poieni poate fi una dintre experiențele cele mai interesante pe munte așa cum a fost și pentru noi.

Smida Jazz Festival este un motiv în plus de a te bucura de o călătorie la munte, dar mai ales de destinația finală, Smida Park Mountain Resort & Spa.

Smida Park - locul din inima Apusenilor

Date de contact Smida Park:
Adresa: Satul Smida, comuna Beliș, județul Cluj
Telefon mobil: 0754 076 413
Telefon fix: 0374 054 853
E-mail: [email protected]
Website: www.smidapark.ro
Facebook: www.facebook.com/smidapark