Câteva sfaturi pentru o relație sănătoasă cu mijloacele de transport în comun | #ClujulVăzutAltfel
George nu s-a prezentat la medicul de familie când i s-a spus, Alexandra tocmai a revenit dintr-un scurt concediu, cineva e un mare nesimțit, un copil râde, un adult își pierde echilibrul și-o calcă pe doamna frumos coafată, doi colegi își varsă năduful academic și, îndată, cel personal. Te simți uneori ca la vechile știri de la ora 5 (nici ele nu mai sunt ce-au fost), varianta digerabilă, un fel de reality show narat emfatic.
Nu-ți rămâne decât să ciulești urechile, dacă te macină curiozitatea, iar șansele să înțelegi un dram din zvâcnirile existențiale ale omenirii îți cresc considerabil. Așa îți zici, cel puțin, ca să-ți împaci frustrările, în unele dimineți agitate, pe linia 6, spre Calea Moților.
Antipatie imediată
Ca om care-ai umblat pe jos vreo 20 de ani din viață, confruntarea cu mijloacele de transport în comun în anii facultății au dus la o antipatie imediată și ostilitate… reciprocă, îți zici în sinea ta. Toată zarva și graba asta de-a urca în autobuz, de-a prinde un loc, toate coatele primite, toate mirosurile neplăcute și relativ plăcute, toate discuțiile pe care ți-ai fi dorit să nu le auzi niciodată, toate viețile personale cu care te-ai intersectat vrând-nevrând și, da, acele câteva (mai multe decât ai vrea să admiți) momente în care te-ai îngrețoșat psihic de la comportamente scabroase – toate stau argumentativ prin capul tău și-ți zic că e crunt să circuli cu mijloacele de transport în comun.
Alternative?
Le-ai găsit rapid, din disperare și dintr-o nevoie de mișcare, deconectare și relaxare. Iar beneficiile sunt multe și variate; mai pe larg aici:
Cum să îndrăgești transportul public, totuși? (the healthy way)
#1 Nu uita: îți dezvolți imaginația și creativitatea
Toată introducerea de mai sus e cu rol de exemplu, deși inițial îi vezi doar latura întunecată și invazivă. În ceva mod dubios, există comedie-n tragedie și un pitoresc al situațiilor absurde. Călătoriile cu mijloacele de transport în comun îți dezvoltă imaginația: toate discuțiile și incursiunile spontane în viețile altora te provoacă la a crea scenarii de viață, portrete de personaj, un întreg basm sau telenovelă, după caz. E un brainstorming creativ la ore de vârf.
#2 Familiaritatea înseamnă frumusețe
Da, există mulți oameni frumoși pe care-i vezi zi de zi (sau nu îi vezi, pentru că fiecare își vede de treaba lui), însă dacă te familiarizezi cu programul de circulație al liniilor de transport care te interesează, viața devine mai frumoasă, iar relația voastră capătă noi valențe.
În Cluj, să te programezi la ora ideală în stația de autobuz a devenit o idee mai la îndemână de când cu panourile care îți indică orele de sosire a numerelor tare preferate. Orele de plecare din capătul liniilor sunt deja disponibile și, orientativ, utile (exemplu căutare pe Google: „linia 6 cluj”)
#3 Fii mândru: ești „eco”
Pe când crezi, în unele zile, că îți pierzi speranța, Clujul îți arată că încearcă și că odată cu tine se maturizează și el. Avem autobuze electrice. Parcă toată plimbarea de ici-colo a devenit mai agreabilă și dezirabilă. Mai puține emisii de CO2, mai puțină poluare, mai multă civilizație.
#4 Libertate auditivă
Cu audiobook-uri și explorări muzicale. Când (re)descoperi această magie a poveștilor spuse, a vocilor ce te transpun auditiv, instant, într-un alt fir narativ, dincolo de linia de transport în comun pe care te afli, devii brusc un cititor echilibrat. Înlocuiești simpaticul reality show pe roți cu… o carte pe săptămână. Ajungi să îndrăgești drumul Mărăști – Centru și înapoi ca pe ochii din cap, căci să circuli cu autobuzul devine acel moment de răgaz ce-ți aparține întru totul, ție și cărților din căști.
Și apoi, mai e muzica… Explorează genuri muzicale noi. Artiști neștiuți. Încearcă brainstorming-ul creativ de la #1 cu un soundtrack de muzică clasică. Doar încearcă. E genial.
#5 Citește
Când se-agață norocul de tine încă din stație și prinzi un loc, citește. Ritmul nu e același, poate, ca la audiobooks, căci ți-e distrasă atenția mult mai ușor – o smucitură, o frână, un zgomot, vecinul care vrea să coboare și ți-ai mai pierdut rândul. Dar citește, e relaxant.
#6 Pune-ți viața la cale
Știi tu, citește-ți mesajele și mailurile. Răspunde. Sună-ți bunica, să-i lași și tu pe alții să-ți cunoască viața. Fă-ți lista de cumpărături. Fă-ți lista de obiective pe ziua de azi. Fă-ți ordine în gânduri. Meditează. Respiră. Exersează-ți toleranța și capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți. Sunteți toți în aceeași oală (tocmai ai vorbit și tu la telefon, nu?). Privește-i pe oameni cu o sinceră curiozitate (nu privi insistent, observă-i doar, discret). Oferă un zâmbet când vrei să cobori, cumva, printre oameni. Oferă un mulțumesc când reușești. Amintește-ți că nu ești zidit într-un loc, mai ales când vor și alții să coboare. Fă-ți drumul mai plăcut, fă-l și pentru alții mai plăcut.
Uneori, petreci 5, alteori 30 de minute pe un mijloc de transport în comun. Uneori te urci pe Memorandumului și cobori pe Moților. Rezonabil. Alteori mergi din Mărăști până în Florești. Poate fi un calvar, o sursă de agitație și nervi. Poate fi timp ucis. Sau poate fi timp câștigat, investit cu atenție. Depinde (și) de tine.
Articol inclus în proiectul Clujul curat și sănătos
Iulia Marc, redactor Cluj.com Ghid Local
Foto: Raul Dumitru, Cluj.com, Emil Boc – Primăria Cluj-Napoca, Victor Miron, Weirdos Abroad