Câteva motive să practici mersul pe jos prin Cluj

de | | 5 Minute

Mă îmbrățișa lenea la primele ore ale dimineții, cu gândul la cele 12 minute de mers până în stație. Alții sunt norocoși și au stația în fața blocului sau la vreo 2-3-4 minute distanță. Alții preferă mașina.

Poate să pară absurd să-ți pui în plan să mergi pe jos prin Cluj. Să dai confortul mașinii sau înghesuiala / competiția pentru un loc în troleibuz pe efortul de a-ți mișca picioarele. Mersul pe jos prin Cluj își are, însă, beneficiile sale. Este dificil, poate, să ți le amintești la prima oră a dimineții, când ți-e somn și încă ești amorțit. Este greu să ți le amintești și spre sfârșitul zilei, când îți termini programul și te simți prea obosit. Însă ar fi câteva motive de luat în considerare, înainte de a alerga spre stație sau a te urca în mașină. 

#1 Oricât ar fi Clujul de mare, nu este chiar „atât de departe”…

Din Mărăști, zona căminelor studențești / str. Aurel Vlaicu, până în zona centrală, până pe Moților mai exact, dincolo de numărul de kilometri, e un drum de 45 minute la pas. Din Zorilor, 30 de minute (ok, e mai mult la urcare), din Mănăștur, probabil la fel, nu am testat.

Chiar este mult? Vara, plimbările pe munte durează ore-n șir, cu diferențe de nivel considerabile. Un exemplu mai apropiat omului modern: ne plimbăm, când mergem la cumpărături prin mall-urile clujene, câte 2-3 ore pe puțin. Așa că aici ar fi primul motiv: nu este chiar atât de mult de mers când vrei să ajungi dintr-un loc în altul, oricât ar fi Clujul de mare. De comparat și cu timpul din trafic.

georgebufan sun mersul pe jos prin cluj

#2 Mersul pe jos este cea mai naturală activitate sportivă

Nu toți suntem împătimiți ai mersului la sala de fitness, nu toți suntem dispuși să dăm bani pentru a merge la sală, la fel cum nu toți avem disciplina sau condiția necesară pentru practicarea serioasă a unui sport. De mii de ani, însă, suntem perfect adaptați evolutiv să mergem pe jos. Mașinile sunt o invenție recentă, să nu uităm. Cu 8 ore / zi de stat la birou sau pe băncile facultății, cum cei mai mulți dintre noi facem acum, mersul pe jos devine o măsură preventivă necesară când vine vorba de sănătatea noastră.

#3 Interacționezi autentic cu orașul / Te îndrăgostești de Cluj…

Chiar și cei mai agasați, sufocați și stresați de jungla urbană dintre noi pot învăța să iubească orașul. Mersul pe jos prin Cluj te pune față în față cu o frumusețe urbană de care, poate, nu erai conștient înainte. Pas cu pas, începi să chiar vezi, să privești clădirile, să ridici privirile înspre acoperișuri, să îi înveți străzile ca-n palmă, să te lași surprins de vreun nou traseu spre destinația ta cotidiană.

De exemplu, știai că există în Cluj vreo 22 de palate? Fă-ți timp să le cunoști în plimbările tale (despre 10 palate aici, alte 12 palate din Cluj aici). La fel cum există parcuri mici și neștiute printre blocuri, străzi pe care, deși clujean de când te știi, n-ai pășit, poate, niciodată. Dacă te motivează, fă-le poze, iar seara caută câteva informații despre ce ți-a atras atenția prin oraș în timpul ce mergeai spre birou / facultate.

Te îndrăgostești astfel de Cluj nu pentru că îi descoperi toate frumusețile, ci pentru că începi să-l cunoști cu adevărat, cu bune și cu rele, cu arhitectura-i boemă, dar și colțurile-i de stradă murdare, cu oameni senini și oameni posomorâți sau iritați. Este un mod autentic și direct de interacțiune cu orașul, dincolo de fereastra troleibuzului sau centura de siguranță și agitația din trafic.

palate in cluj 1

hendeasilvia mersul pe jos prin Cluj 2

#4 Citești cam o carte pe săptămână

Dacă te familiarizezi cu audiobook-urile și faci un calcul de timp, practic te asiguri că săptămânal îți hrănești sănătos creierul. Cum sună o oră de lectură zilnică? Fără să fii nevoit să înghesui ora aceasta într-un program deja încărcat. Mersul pe jos merge bine cu povești în căști!

Fă un test: ia-ți un audiobook (în medie, un volum „normal” se încadrează undeva între 7-11 ore de ascultat). Dacă zilnic mergi pe jos dus-întors o oră și jumătate, în 5 zile ești aproape gata sau trecut de jumătatea cărții. Și nu ai alocat extra-timp lecturii.

#5 Eviți stresul și agitația din trafic

Recunosc, am tendințe de evitare a orice îmi provoacă stres. Așa că mersul pe jos prin Cluj e o alternativă soluție excelentă.

Fără coate-n spate prin troleibuz, fără așteptări frustrante bară la bară în trafic.

#n Alte posibile motive susținute prin tot felul de studii și cercetări:

  • adoptarea mersului pe jos sau pe bicicletă, în locul mașinii personale, îmbunătățește starea generală de bine, precum și abilitățile de concentrare + diminuează stările tensionate.
  • mersul pe jos facilitează dezvoltarea gândirii creative și a rezolvării de probleme într-o manieră creativă. Așa că poate rezolvi și vreo dilemă existențială, personală sau profesională în timp ce admiri orașul 🙂
  • mersul pe jos sau pe bicicletă spre serviciu, în locul mașinii, este asociat cu un risc mai scăzut de diabet sau hipertensiune. Aparent, poți să diminuezi și influența genetică asupra obezității dacă mergi pe jos zilnic câte o oră.
  • mersul pe jos, cuantificat la 10.000 de pași zilnici, pare să scadă și procentul de grăsime corporală.
  • … și să reducă stresul (crește nivelul de endorfine).
  • iar mersul pe jos prin spații verzi îți poate induce o stare meditativă (iar meditația știm deja că are efecte benefice pentru sănătate).

Nu locuim într-un oraș tocmai liniștit și mic. Cluj-Napoca vine cu provocările sale cotidiene, este un oraș expansiv, dinamic, mereu în dezvoltare. Putem ține pasul cu el în mai multe feluri, în așa fel încât relația noastră cu el să nu aibă de suferit, în așa fel încât să avem grijă de sănătatea noastră, să nu contribuim zi de zi la sufocarea și aglomerația urbană – deci să avem grijă unii de alții și de sănătatea orașului.

Până la urmă, modul în care ne deplasăm în mod obișnuit e o chestiune ce ține de opțiunile și posibilitățile personale ale fiecăruia dintre noi. Putem însă, oricând, să testăm și să explorăm alternative. Până n-am mers, n-am știut ce bine e.

Articol inclus în proiectul Clujul curat și sănătos
Iulia Marc, redactor Cluj.com Ghid Local
Foto: Mihai Hendea, Hendea Anca Silvia, George Bufan, Cluj.com