Să cunoaștem satele clujene: Valea Caldă | Clujul Văzut Altfel

de | | 3 Minute

Valea Caldă

Valea Caldă este o localitate în Județul Cluj, care aparține de comuna Cătina, amplasată la o distanță de 56 km de Cluj-Napoca.

Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Delia Kozak și Gelu Cătinean pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului. 

Prima atestare documentară sub denumirea de Valea Caldă este din anul 1945, când, în urma reorganizării administrativ- teritoriale devine, din cătun, sat al comunei Cătina. Comunitatea locală s-a constituit prin împroprietărirea celor care au participat la cele două războaie mondiale, ajungând în zilele noastre să cuprindă 75 de gospodării.

Media de vârstă a locuitorilor este de 45 de ani, cel mai longeviv fiind Petrean Valer, în etate de 89 de ani (n.r. în anul 2016). Ocupația principala a sătenilor o constituie agricultura – culturile de porumb, grâu, floarea soarelui – alături de creșterea animalelor.

Lacul Cătina

În anul 1960 s-a început construcția digului de la Lacul Cătina, aflat în partea de nord-vest a comunei, între Dealul Hodaie, Dealul Rupturile Morii și Dealul Valea Caldă. Prima atestare documentară a lacului este din 1857, când apare sub denumirea de Lacul Kotono. În 1945 a fost retrocedat proprietarului de drept, iar între anii 1962-1965 s-a început modernizarea lui.

Până în anul 1999 a fost administrat de S.C. Piscicola, iar din anul 2000 au fost eliberate titluri de proprietate foștilor proprietari care au deținut terenurile mlăștinoase pe care s-a construit lacul. În prezent, acesta este administrat de o societate privată care deține o parte din lac, iar restul este luat în arendă de către aceeași societate.

Întins pe o suprafață de 62 de hectare, lacul este populat cu diferite specii de pești: crap, caras, știucă, roșioară și somn. Se poate practica pescuitul, plătind o taxă de 50 de lei/ zi (n.r. valabil pentru anul 2016).

Până acum câțiva ani, Gelu Cătinean, prin Asociația Internațională a Polițiștilor (I.P.A.), organiza concursuri de pescuit la care participau concurenți din țară și din străinătate.

 

Oameni primitori, obiceiuri vechi

Oamenii din Valea Caldă sunt primitori, mereu bucuroși de oaspeți, gospodari , harnici, implicați în viața comunității și păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor locului. Printre acestea se numără:

  • Împreunatul oilor: la sfârșitul lunii aprilie, toți proprietarii de oi își mulg oile, apoi o comisie stabilește cota de lapte pe oaie, în vederea facerii cașului. La sfârșitul zilei se angajează muzicanți și se încinge jocul la care participă toată comunitatea.
  • Mersul cu Viflaimul: doi copii, în vârstă de 10-15 ani, duc, de o parte și de alta, o bisericuță de lemn, mergând din casă-n casă și cântând colinda „Viflaime, Viflaime/ Iisus n-a-ncăput în tine…”
  • Umblatul cu Irodul: copiii de 14-18 ani, umblă din casă-n casă, îmbrăcați în costume care-i reprezintă pe Irod, cei trei magi, un înger și slujitorul lui Irod, în ziua de Crăciun, iar după slujba de la biserică, prezintă sceneta Nașterea lui Iisus.
  • Sorcova și Plugușorul: în seara de Anul Nou, copiii umblă din casă-n casă, urând gazdelor sănătate, prosperitate și viață lungă.

Cabanele private înșiruite pe malul lacului, vegetația luxuriantă și tăcerea oglindită-n apă, fac ca un weekend petrecut la Valea Caldă să fie tot ceea ce-ţi poți dori după o săptămână de muncă.

Redactor: Kozak Delia
Foto și informații: Gelu Cătinean
Mulțumim pentru implicare!

Valea Caldă Cătina Cluj cioban

Pentru a fi la curent cu ce se întâmplă în oraș, dar și pentru a descoperi poveștile Clujului, urmărește-ne pe Facebook Cluj.com – Ghid Local!