Satele clujene, explorate de către voluntarii proiectului Clujul Văzut Altfel

de | | 3 Minute

Satele clujene, explorate de către voluntarii proiectului Clujul Văzut Altfel.

În acest weekend, 21-22 mai 2016, începe cea de-a doua ediție a proiectului ,,Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș”. Proiectul își propune să exploreze și să promoveze toate localitățile din județul Cluj – de la marile orașe, până la cele mai mici sate și cătune!

Inițiatorii proiectului, Asociația Clujul Văzut Altfel și Cluj.com, consideră că fiecare comună şi fiecare sat au o poveste de spus, au un specific, cu oameni deosebiţi şi interesanţi, cu locuri care au un real potențial cultural și turistic.

Pentru a descoperi aceste comori ale județului Cluj, cei aproximativ 150 de voluntari – fotografi și redactori, vor merge pe teren, în toate localitățile din Cluj și vor „culege” materiale și informații reprezentative pentru acestea. Detaliile organizatorice au fost discutate în cadrul întâlnirii care a avut loc luni, 16 mai 2016.

satele clujene explorate Întâlnirea cu voluntarii - fotograf Andrei Păcurar (0)

Prima ediție a proiectului s-a desfășurat în perioada septembrie-octombrie 2014 și a implicat peste 150 de voluntari. Aceștia au ajuns atunci în 150 de sate din aproximativ 40 de comune diferite.

Anul acesta, în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului, cei 150 de voluntari vor explora comunele și satele clujene în care proiectul nu a ajuns încă. Legende, povești, oameni deosebiți, meșteșugari, monumente, date istorice și prezente, tradiții și obiceiuri, locuri cu potențial turistic și de o valoare culturală inestimabilă – toate așteaptă să fie descoperite de curioșii voluntari înscriși în proiect.

Voluntari CVA - Fotograf Iosif Miclăuș

În data de 21 mai 2016 (sâmbătă), respectiv 22 mai 2016 (duminică), vor fi abordate următoarele comune: Chiuiești, Cășeiu, Cuzdrioara, Vad, Bobâlna, Jichișu de Jos și Mica. Voluntarii vor vizita fiecare sat din acest comune, împărțiți fiind pe echipe alcătuite din fotografi și redactori, și vor încerca să afle cât mai multe despre aceste locuri și despre oamenii care își duc traiul acolo.

Deplasările pe teren vor continua și în weekend-urile: 28-29 mai, 11-12 iunie, 18-19 iunie, 25-26 iunie 2016.

Rezultatele acestor explorări sunt ulterior promovate prin intermediul revistei bilingve City Guide și a portalului online Cluj.com. O mare parte din rezultatele primei ediții pot fi regăsite deja pe pagina online dedicată proiectului Clujul Văzut Altfel.

Exemplu publicare comuna Poieni: https://cluj.com/judetul-cluj/comuna-poieni/
Exemplu publicare satul Bologa: https://cluj.com/judetul-cluj/comuna-poieni/satul-bologa/

Fiecare sat include, după cum se poate observa, o descriere generală, informații utile, o galerie foto de actualitate, impresii de călătorie și articole scrise de voluntarii care ajung acolo, posibilități de cazare și mâncare în zonă, obiective turistice, sponsori, precum și localizarea pe hartă.

În urma realizării acestui proiect, județul Cluj ar fi primul județ din țară care ar dispune de o bază de date completă, cu materiale informative, fotografii, impresii de călătorie, obiective turistice, tradiții și obiceiuri din satele clujene – toate acestea fiind realizate prin implicarea comunității și dezvoltarea spiritului civic în rândul voluntarilor. Odată realizat, proiectul rămâne funcțional pe termen lung, va continua și în anii următori, sprijinind promovarea valorilor autentice ale Clujului.

satele clujene explorate voluntari Băișoara - Fotograf Robert Paul Igna (3)

Proiectul ,,Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș” este o dovadă a faptului că în Cluj există o comunitate mare de oameni dornici să se implice în redescoperirea valorilor autentice, în promovarea tradițiilor, obiceiurilor și a obiectivelor cu potențial turistic și cultural.

Fotografii realizate de Iosif Miclăuș, Robert Paul Igna, Armand Fejes, Andrei Păcurar.

Proiect - fotograf Armand Fejes