Simbolurile Clujului: necuvântătorul Rocky

de | | 3 Minute

Simbolurile Clujului: necuvântătorul Rocky

Dacă nu știți cine este Rocky, este foarte probabil să nu fi făcut asociere între poneiul drăgălaș care se plimbă pe aleile Parcului Central ,,Simion Bărnuțiu” și acest nume. Însă, cu siguranță îl cunoașteți. Este o prezență atât de pitorească, atât de firească, atât de simpatică și, mai ales, atât de longevivă în istoria urbană și recentă a Clujului încât  avem impresia că parcul din inima urbei nu ar mai fi la fel fără acest animăluț din familia cabalinelor de talie mică.

Cu mers elegant și picioare zvelte, împodobit cu zurgălăi care răsună în perimetrul parcului, cu privire blândă și purtare maiestuoasă, poneiul Rocky se plimbă de 15 ani pe alei, cucerind privirile plimbăreților și bucurând inima copiilor. Făcându-și apariția primăvara, Rocky este un vestitor al vremurilor bune, al zilelor calde și senine, un promotor al plăcerii simple, trăită liber și sincer. Este și un simbol al copilăriei, al unui oraș legendar, atemporal, rămas neschimbat de multe veacuri, un oraș în care se trăia simplu iar fericirea se simțea intens.

Toamna, prietenul și companionul său, domnul Mircea Chioreanu, îl ia la adăpost, protejându-l de vremea rea, hrănindu-l și îngrijindu-l pentru ca în următorul sezon estival să înveselească din nou fața orașului, să plimbe copii, să primească multe recompense sub formă de mângâieri din partea părinților sau a bunicilor și să mănânce napolitane și ciocolată.

A fost odată…

În 2004, poneiul care încă nu se numea Rocky, a fost adus din Ungaria și a făcut cunoștință cu orașul. Domnul Mircea Chioreanu, omul care a legat o strânsă relație de prietenie cu necuvântătorul șarmant din rasa scoțiană Shetland, a fost cel care s-a gândit să propună clujenilor mari dar mai ales clujenilor mici un mod inedit de a-și petrece timpul liber, de a se recrea în inima orașului. Au început să colinde aleile parcului, aducând orașului atmosfera festivă de care ducea lipsă uneori.

Simbolurile Clujului - poneiul Rocky

De atunci și până acum a rămas cel mai așteptat personaj din toate timpurile, cel cu care începe vara și cel care anunță venirea tuturor sărbătorilor. A fost îndrăgit imediat: copitele îngrijite și curățate, coama pieptănată, cu fundițe roșii prinse de breton sau de coadă – un talisman împotriva deochiului care țin loc și de scumpe podoabe – l-au transformă pe acest ,,micuț gigantic” într-o figură elegantă, nostimă, drăgălașă, de neuitat.

Rocky

De ce este considerat Rocky un simbol al Clujului? 

Atunci când autoritățile publice locale au interzis activitatea recreativă desfășurată de necuvântătorul Rocky și de prietenul său, Mircea Chioreanu, în 2014, invocând motivul prejudiciului adus Parcului Central amenajat din fonduri europene, comunitatea s-a indignat. A fost creată o pagină pe o rețea de socializare care îndemna la salvarea lui Rocky de această judecată nedreaptă. A fost o ,,petiție” prin care comunitatea cerea să-i fie redată o ființă care-i aparținea, un personaj care anima urbea și o făcea mai veselă.

Acesta a fost momentul în care necuvântătorul Rocky a fost investit cu onorificul statut de „simbol al Clujului”, un ponei îndrăgit și adorat de toate generațiile, un personaj creat de clujeni pentru întreaga comunitate urbană. Chiar dacă nu sunt mulți oameni care-i cunosc numele, sunt tot atât de mulți citadini care s-au înveselit văzându-l pe aleile din parc și sunt și mai mulți clujeni pe care grațiosul ponei i-a făcut fericiți, plimbându-i la pas în lunile calde ale anului, ani la rând.

 

Sursă foto: Salvaţi poneiul Rocky din Parcul Central Cluj-Napoca