Purim 5773 sarbatorit la Casa Tranzit

de | | 2 Minute

Weekendul care a trecut, mai precis duminica, 24 februarie, Comunitatea Evreilor din Cluj a celebrat sarbatoarea de Purim 5773.

Purim este cea mai vesela si festiva sarbatoare iudaica. Sarbatoarea de Purim isi are originile la sfarsitul secolului V – inceputul secolului IV i.e.n si comemoreaza eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic.

O scurta istorie

Legenda spune ca imparatul Ahasveros isi alege o noua sotie, pe Estera, nepoata lui Mardoheu, liderul evreilor din Babilon. Primul ministru al imparatului, Haman pune la cale un complot si, furios pe Mardoheu care nu se inchina in fata sa, cum o cerea obiceiul, a pretins, in fata imparatului, ca intreaga comunitate evreiasca din imperiu trebuie exterminata, considerand ca era singura responsabila de complot.

Astfel Ahasveros condamna evreii la exterminare. Mardocheu ii cere Esterei sa intervina si dupa ce posteste o zi, Estera ii cere imparatului sa participe la o petrecere organizata de ea in cinstea acestuia. Imparatul onoreaza invitatia Esterei, care il invita din nou sa petreaca alte doua zile la rand. In cea de-a treia zi, Estera face public complotul primului-ministru Haman, iar Ahasveros il condamna pe acesta la moarte, anuland ordinul de exterminare a poporului evreu.

Purim la Casa Tranzit

Ca in fiecare an, Casa Tranzit a fost gazda evenimentelor organizate in cinstea sarbatorii de Purim. Si pentru ca primavara ne bate la usa, iar purimul este si o sarbatoare a primaverii, sala a fost arhiplina de lume bine dispusa, venita sa celebreze sarbatoarea veseliei si a miracolelor.

Prezentarea programului si intretinerea atmosferei au fost asigurate de Vari Hajnal si Munteanu Tamara. Evenimentul a fost deschis de Corul Talmud Tora, interpretand cantece specifice sarbatorii de Purim. Dirijati de Halmos Ecaterina si acompaniati la pian de conf. Univ.Babos Judit si la vioara de prof. Socea Vasile, solistii corului Talmud Tora ( Munteanu Smaranda, Vari Hanna, Gross Yael, Socea Sulamita, Florea Ana-Maria, Dohi Trepszker-Lilla, Todoca Andrei, Pusztai Emanuel) au inveselit atmosfera prin cantece ca Purim Lanu, Haiom Purim, Hag Purim, Ani Purim, etc.

Programul a continuat cu concertul formatiei de muzica klezmer, Mazel Tov din Cluj-Napoca. Membrii formatiei (Prof. Vasile Socea- vioara; Sulamita Socea-solo voce si tamburina; Tudor Baba-clarinet; Dorel Rohian-acordeon; Emanuel Pusztai-pian electric si solo voce; Cristian Goia-contrabas; Antonella Filip-percutie) au sustinut un concert energic, reusind sa incante ascultatorii, fie prin energia debordanta, fie prin tonalitatile usor melancolice. Grupul de dansuri israeliene Rikud a animat spatiul Casei Tranzit, prin miscari vesele si pline de farmec.

Si ca sa fie un Purim „ca la carte”, fiecare spectator din sala a primit cate o prajitura”hamantaschen” (prajitura specifica Purimului facuta din aluat fraged si umpluta cu gem sau mac) si un pahar de vin.

La randul lor, spectatorii i-au rasplatit pe organizatori si pe artisti cu multe aplauze si multa voie buna.