Proiecte de dezvoltare urbană în Cluj: cum se schimbă orașul

de | | 4 Minute

Proiecte de dezvoltare urbană în Cluj: cum se schimbă orașul

Clujul este un oraș în plină dezvoltare care devine tot mai atractiv pentru locuitori și turiști deopotrivă. Noi, locuitorii, avem parte în oraș de multe oportunități care ne pot satisface atât viața profesională, cât și cea personală, iar turiștii pot profita de experiențe urbane, cât și de experiențe outdoor pe distanță restrânsă.

Ca orice alt oraș, de-a lungul timpului locuitorii au semnalat și problemele care își pun amprenta asupra modului de trai al clujenilor, însă Clujul ne e casă așa cum e el, cu bune și cu rele. Încercăm să vedem partea plină a paharului, iar atunci când putem să punem mâna la schimbarea în bine a comunității, s-o facem prin diferite proiecte și inițiative comunitare care au scopuri comune nouă.

Proiecte de dezvoltare urbană în Cluj

În ultimii ani, municipiul a fost martorul unei transformări semnificative prin intermediul mai multor proiecte de dezvoltare urbană. Aceste inițiative nu numai că au adus beneficii semnificative în ceea ce privește transportul, infrastructura, spațiile verzi ș.a.m.d., dar și în ceea ce privește calitatea vieții locuitorilor și a mediului înconjurător.

Extinderea și modernizarea transportului public

Unul dintre cele mai importante proiecte care au transformat modul în care oamenii se deplasează în Cluj este extinderea și modernizarea transportului public. În alte articole vă povesteam despre evoluția mijloacelor de transport în comun în oraș, dar și a ghișeelor de bilete și prin ce pași a trecut orașul pentru a ajunge pe primele locuri pe lista orașelor cu cel mai bun transport public din țară. 

Astfel, evoluția din 1898, de la prima rețea de tramvaie cu aburi din oraș, până în prezent, la autobuzele electrice, tabelele electronice și aplicațiile mobile prin care ne achiziționăm bilete sau abonamente și introducerea benzilor dedicate pentru transportul public au dus la scurtarea timpilor de călătorie și la reducerea traficului în oraș.

Proiecte de dezvoltare urbană în Cluj cum se schimbă orașul.3

📷 Facebook Emil Boc

O altă inovație importantă a fost și implementarea sistemului de biciclete închiriate, care a facilitat deplasările ecologice și care este un pas înainte pentru a reduce poluarea în oraș. Clujul a devenit astfel un oraș mai prietenos cu bicicliștii, cu piste de biciclete bine amenajate și stații de încărcare pentru biciclete electrice.

Construcția de noi poduri și pasaje

Pentru a facilita circulația în oraș și pentru a descongestiona punctele critice de trafic, în oraș au fost demarate proiecte importante de construcție/reabilitare a unor poduri și pasaje. Un exemplu notabil este Podul Traian, care leagă două părți ale orașului și care a redus semnificativ timpul de călătorie între acestea. Acesta a devenit un simbol al modernizării orașului și a crescut accesibilitatea la zonele industriale și comerciale.

Dezvoltarea spațiilor verzi

De-a lungul timpului, în Cluj s-a acordat atenție și dezvoltării și extinderii spațiilor verzi. Parcuri și zone precum Parcul Central, Parcul Iulius, Parcul Colina, Parcul Iuliu Prodan sau malul Șomeșului care e în proces de amenajare sunt exemple notabile de spații verzi care au fost renovate și extinse pentru a oferi locuitorilor și turiștilor un mediu plăcut pentru recreere și relaxare. Ele includ terenuri de joacă pentru copii, alei pietonale și piste de alergare, precum și locuri de picnic.

Proiecte de dezvoltare urbană în Cluj cum se schimbă orașul.2

📷 Facebook Emil Boc

Cu toate acestea, vă povesteam într-un alt articol că deocamdată, spațiile verzi din oraș nu sunt de ajuns pentru numărul de locuitori pe care orașul îi are, conform media spațiului verde pe cap de locuitor admisă de Uniunea Europeană.

Pentru viitor, însă, în contextul dezvoltării spațiilor verzi din oraș, Primăria Cluj-Napoca a adoptat Strategia pentru Dezvoltare Urbană Cluj, validă pentru 2014-2020-2030 și Planul Integrat de Mobilitate care are o planificare de lungă durată și are în vedere promovarea unei dezvoltări echilibrate.

Programul de bugetare participativă 

Un alt exemplu de proiect care de-a lungul timpului a avut un impact pozitiv asupra comunității clujene este bugetarea participativă. Programul lansat în premieră națională la Cluj în anul 2013 printr-un proiect pilot, a ajuns prin proiecte și idei mici să realizeze parkinguri în cartiere, să introducă autobuze școlare pentru transport elevi, piste de biciclete și multe altele. 

Proiecte de dezvoltare urbană în Cluj cum se schimbă orașul.1

📷 Facebook Emil Boc

Proiecte viitoare și provocări

Chiar dacă Cluj-Napoca a înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea sa urbană, orașul se confruntă și cu provocări. Creșterea rapidă a populației și a numărului de vehicule reprezintă o problemă continuă de trafic. În acest sens, se lucrează la implementarea unor soluții inovatoare precum transportul public autonom și extinderea rețelei de metrou, pentru care s-a semnat un contract cu termen de realizare de 8 ani (termenul final este 2031 cu întregul traseu, 19 stații).

Este important să se asigure că dezvoltarea urbană continuă să fie sustenabilă și echilibrată, iar protejarea mediului înconjurător, conservarea patrimoniului arhitectural și promovarea comunităților locale sănătoase trebuie să rămână priorități.

Până acum, cele mai multe proiecte de dezvoltare urbană din Cluj-Napoca au transformat orașul într-un loc mai accesibil, mai verde și mai atractiv pentru locuitori și turiști. Iar cu investiții continue și un plan de dezvoltare urbană bine gândit, Clujul rămâne un exemplu de dezvoltare urbană reușită în România și un oraș care continuă să evolueze pentru binele tuturor.Rămâne să vedem ce urmează 🙂.