Inițiative comunitare în Cluj: cum să contribui la dezvoltarea orașului? 5 recomandări

de | | 5 Minute

Inițiative comunitare în Cluj: cum să contribui la dezvoltarea orașului? 5 recomandări

Vă propunem azi o discuție despre unul dintre cele mai importante instrumente pe care o comunitate le poate implementa pentru a contribui la dezvoltarea orașului în care trăiește: inițiativele comunitare. 

Dacă vorbim despre comunități, o unealtă esențială prin care se poate contribui la dezvoltarea acestora sunt inițiativele comunitare, fie ele sociale, educative, legate de calitatea vieții sau de conservarea istoriei locale. Implicarea civică prin astfel de proiecte este necesară într-un oraș precum Clujul, care deși este iubit și lăudat de mulți dintre locuitori și vizitatori, are nevoie de îmbunătățiri sau de idei care pot veni în sprijinul comunității. 

Ce rol au inițiativele comunitare? 

Pentru ca orașul să crească și să evolueze sănătos, este nevoie ca cetățenii să se implice activ în identificarea problemelor și în găsirea și propunerea soluțiilor care duc către o dezvoltare sustenabilă. E nevoie, desigur, de un mix colaborativ între cetățeni și administrația orașului pentru ca orașul să înflorească și să crească. Dar pentru că cetățenii sunt cei care pot identifica cel mai rapid problemele care necesită îmbunătățiri sau idei noi creative, considerăm că ei sunt cheia dezvoltării și schimbării unui colectiv . 

Rolul inițiativelor comunitare în societate este de a îmbunătăți calitatea vieții și relația dintre membrii unei comunități. Ele pot forma legături între cetățeni și îi pot face mai uniți, pot îmbunătăți diferite servicii și pot crește gradul de conștientizare a publicului asupra unei probleme. 

Inițiative comunitare în Cluj cum să contribui la dezvoltarea orașului 5 recomandări

De ce să te implici și să susții inițiativele comunitare? 

Să știți că nu e târziu niciodată să începeți să susțineți astfel de inițiative. Ba chiar aș spune că odată cu trecerea timpului devenim din ce în ce mai conștienți de importanța rolului nostru în societate, iar atunci când suntem mai copți avem poate mai multe idei de cum putem să ne punem amprenta asupra comunității. 

Așa că dacă nu v-ați implicat până acum în inițiativele comunitare din oraș, iată câteva motive pentru care merită să o faceți: 

  • pentru că puteți contribui în mod direct la diferite cauze: grija pentru mediu, promovarea culturii locale, cauze caritabile, implicare în educația comunității…
  • pentru că este un mod de a contribui la crearea unei comunități mai puternice și a unui mediu de trai mai plăcut
  • pentru că puteți proteja resursele naturale ale orașului
  • pentru că puteți să sprijiniți comunitățile defavorizate și puteți ajuta la dezvoltarea personală sau colectivă a membrilor comunității
  • pentru că vă oferă un spațiu unde ideile vă pot lua viață 

Inițiative comunitare în Cluj | Recomandări

În Cluj avem mulți omuleți care își pun mintea la contribuție pentru a da naștere unor inițiative prin care putem ajuta orașul să progreseze, iar mai jos vă prezentăm 5 inițiative care aduc valoare comunității. 

Someș Delivery

Așa cum spun chiar ei, „Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca”.Iar pentru asta, ei au dezvoltat de-a lungul timpului mai multe proiecte prin care educă publicul asupra rolului pe care Someșul îl are în viața orașului și a județului.

Someș Delivery înseamnă mult pentru comunitate, așa că vă invităm între 20-21 mai la Someș Delivery 2023 unde puteți afla mai multe despre această inițiativă. 

Inițiative comunitare în Cluj cum să contribui la dezvoltarea orașului 5 recomandări someș delivery (1)

Muzeul de Transport Public Cluj-Napoca

O altă inițiativă de interes pentru comunitate este cea care își propune înființarea unui Muzeu de Transport Public în oraș. Despre asta am scris într-un alt articol în care v-am povestit mai multe despre petiție și despre importanța existenței unui asemenea muzeu în comunitatea clujeană.  

Inițiative comunitare în Cluj muzeul de transport public

Clujul Sustenabil și Food Waste Combat

Două alte inițiative care și-au pus amprenta asupra implicării în comunitate sunt Clujul Sustenabil și Food Waste Combat. Ele își doresc un viitor sustenabil și luptă împotriva crizei climatice și a risipei alimentare. Au dezvoltat multe proiecte prin care am putut învăța despre cum să ne protejăm viitorul prin micile acțiuni pe care le putem implementa acum și le susținem activitatea pentru că viitorul va fi exact așa cum ni-l pregătim noi. 

Inițiative comunitare în Cluj cum să contribui la dezvoltarea orașului 5 recomandări clujul sustenabil si wastefood combat

Beard Brothers

Cu multe campanii prin care reușesc să facă schimbări la nivel de comunitate, ONG-ul Beard Brothers a reușit în cei 6 ani de activitate, să cumpere două ambulanțe pentru SMURD Cluj, să renoveze o arie a Clinicii de Pediatrie III din Cluj-Napoca, să faciliteze transportul persoanelor cu deficiențe sau cu probleme financiare grave, în mod gratuit, printr-un taxi comunitar, și să implementeze multe alte idei îndrăznețe. Acum, pentru cea de-a 13-a campanie, și-au propus să construiască o școală. Despre inițiativă și despre cum vă puteți implica puteții afla pe site-ul Beard Brothers

Inițiative comunitare în Cluj cum să contribui la dezvoltarea orașului 5 recomandări beard brothers

Comunități online

Includem pe listă și câteva grupuri de discuție online care, în funcție de interesele oamenilor, diseminează diferite informații care ar putea interesa comunitatea. Comunitățile online sunt diverse, de la grupuri de adopții de animale (Adopții câini și pisici – Județul Cluj, Animale de casă găsite sau pierdute în Cluj-Napoca), la grupuri care donează mâncare (Nu risipim – Donează mâncare Cluj) și care ajută alte comunități (Vă ajutăm din Cluj), la comunitatea preocupată de gestiunea deșeurilor în județ (Orașul Comoară) sau a celor care își doresc un spațiu unde să propună și să discute soluții pentru Cluj (Idei pentru Cluj). Mai știm și grupuri unde puteți să donați sau să schimbați lucrurile de care nu mai aveți nevoie (Fleacycle CLUJ. Schimb de purici. BolhaPiac) sau grupul celor care susțin educația în satele Clujene prin donarea/împrumutarea cărților celor de la BookTruck (Biblioteca mobilă BookTruck). 

Dacă mai faceți parte și din alte comunități online care fac bine orașului și care ne permit un spațiu deschis în care să ne putem educa și exprima opiniile, așteptăm sugestiile voastre pe [email protected], pe Facebook sau în comentarii. Iar noi, desigur, le vom împărtășim și cu ceilalți 🙂. 

Așadar, tonul dezvoltării unui oraș este dat de cetățeni, iar la Cluj avem oameni creativi care știu să transforme idei în proiecte cu potențial de dezvoltare a comunității. Modul în care cetățenii transformă orașul prin asemenea inițiative formează traiectoria viitorului orașului, iar noi avem numai sentimente pozitive în legătură cu asta. 

Dezvoltarea este un proces care începe de la oameni, pentru oameni 🙂, iar prin inițiativele comunitare fiecare dintre noi poate să susțină ideile care contribuie la creșterea standardului de calitate a vieții unui grup. 

Surse foto: Someș Delivery, Muzeul de Transport Public Cluj-Napoca, Clujul Sustenabil, Food Waste Combat, Beard Brothers