Cum au evoluat ghișeele de bilete în Cluj-Napoca? (atunci și acum)

de | | 5 Minute

Cum au evoluat ghișeele de bilete în Cluj-Napoca? (atunci și acum)

În ultimele decenii, transportul în comun din Cluj-Napoca a evoluat semnificativ. Odată cu evoluția tehnologiei, modul în care obișnuiam să călătorim, să ne achiziționăm bilete și să urmărim orarele și traseele mijloacelor de transport s-au adaptat nevoilor actuale. Am trecut de la bilete tradiționale de hârtie și sisteme de perforare manuală, la tehnologii avansate precum carduri de transport, sisteme de plată contactless, automate de vânzare a biletelor și aplicații mobile. 

Vă povesteam săptămânile trecute despre trecerea de la vechile tramvaie și troleibuze, la autobuzele electrice. În același articol am discutat despre importanța înființării unui Muzeu de Transport Public în oraș, care ar putea să expună vehiculele vechi care fac parte din istoria orașului. În aceeași idee, azi trecem la ghișeele de bilete și la titlurile de călătorie, și vom explora evoluția acestora și cum aceste schimbări au influențat modul de călătorie a localnicilor și a vizitatorilor orașului. 

Ghișeele tradiționale

În trecut, achiziționarea biletelor de transport în Cluj-Napoca implica deplasarea la ghișeele fizice amplasate în diferite puncte ale orașului, cum ar fi stațiile centrale de autobuz sau de tramvai. Pasagerii așteptau în rând să-și achiziționeze bilete de hârtie pentru călătoria dorită, și doar apoi își începeau călătoria. 

Cum au evoluat ghișeele de bilete în Cluj-Napoca (atunci și acum) (19) Cum au evoluat ghișeele de bilete în Cluj-Napoca (atunci și acum) (18)

Foto: Muzeul de Transport Public Cluj-Napoca

Desigur, ghișeele de bilete încă există, iar unii călători folosesc și astăzi biletele de călătorie tipărite pe care le cumpără de la casieri. Cu toate acestea, tehnologia și-a pus amprenta și asupra acestui aspect al vieților noastre, iar acum modalitățile prin care ne achiziționăm bilete sunt mult mai diverse.

Ghișeele automate

În prezent, am putea spune că avem trei tipuri de ghișee. Cele tradiționale, cele automate și cele online. Cele tradiționale există sub aceeași idee, iar automatele de vânzare a biletelor se găsesc în stațiile principale de autobuz/ tramvai și permit călătorilor nu doar să achiziționeze bilete, ci și abonamente / carduri de călătorie.

Cum au evoluat ghișeele de bilete în Cluj-Napoca (atunci și acum) (6)

Foto: Municipiul Cluj-Napoca

Aplicații mobile

În plus, pe lângă automatele de bilete, azi avem și ghișeele online –  aplicațiile mobile. Putem prin intermediul lor să ne cumpărăm în doar câteva secunde bilete și abonamente, dar putem și să verificăm orarele, rutele sau noutățile cu privire la modificări ale programului de circulație.

Cum-au-evoluat-ghiseele-de-bilete-in-Cluj-Napoca-atunci-si-acum-aplicatii-mobile

Așa stă treaba cu ghișeele de bilete, dar odată cu ele, și biletele în sine și modul de validare a acestora s-a modificat. Dacă înainte biletele erau doar tipărite și necesitau perforarea sau timbrarea pentru a fi validate, acum avem carduri de transport pe care le validăm electronic sau sisteme de cumpărare electronică direct din autobuz. 

Cum-au-evoluat-ghiseele-de-bilete-in-Cluj-Napoca-atunci-si-acum-compostor-bilete.

Foto: Muzeul de Transport Public Cluj-Napoca & Municipiul Cluj-Napoca

Biletele de călătorie

Titlurile de călătorie au trecut de-a lungul timpului de la bilete dreptunghiulare tipărite, la simple notificări pe smartphone-urile noastre. În 1934, un titlu de călătorie la Cluj arăta așa:

Cum au evoluat ghișeele de bilete în Cluj-Napoca (atunci și acum) (16)

Foto: Muzeul de Transport Public Cluj-Napoca

Pe lângă informațiile de preț, dată și indicații de folosire, titlurile ilustrau și harta transportului în comun.

Mai apoi, ceva mai aproape de vremurile noastre, titlurile de călătorie s-au modificat și arătau așa: 

Cum au evoluat ghișeele de bilete în Cluj-Napoca (atunci și acum) (14)

Cum au evoluat ghișeele de bilete în Cluj-Napoca (atunci și acum) (15)

Foto: Muzeul de Transport Public Cluj-Napoca

Iar în anul 2016, la Cluj au fost introduse cardurile electronice de transport în comun, cunoscute sub numele de „carduri CTP”. Ele au permis călătorilor să încarce credit pe ele și să folosească aceste fonduri pentru a călători când doresc. Utilizarea lor de către clujeni a eliminat necesitatea achiziționării frecvente a biletelor de hârtie și a redus timpul petrecut la ghișeu.

Cum au evoluat ghișeele de bilete în Cluj-Napoca (atunci și acum) (8)

Foto: Municipiul Cluj-Napoca

Cardurile CTP au reprezentat atunci un pas înainte către tehnologiile similare folosite în alte orașe Europene, iar acum au ajuns să fie utilizate de cei mai mulți dintre cei care folosesc transportul în comun în oraș. Iar cei care nu le folosesc, pot opta să își achiziționeze bilete prin intermediul sistemului de validare electronică. 

Cum au evoluat ghișeele de bilete în Cluj-Napoca (atunci și acum) (4)

Foto: Municipiul Cluj-Napoca

Găsim aceste sisteme în toate mijloacele de transport în comun, iar pasagerii își pot achiziționa biletele contactless, cu cardul sau cu telefonul.

Toate aceste tehnologii au eliminat de-a lungul timpului necesitatea de a verifica biletele manual, reducând timpul de îmbarcare și facilitând fluxul călătorilor. 

Această evoluție a ghișeelor de bilete și a automatizării titlurilor de călătorie de-a lungul timpului reprezintă o transformare semnificativă în modul în care călătorim și interacționăm cu sistemul de transport. În doar cei 6 ani de când eu locuiesc în Cluj și folosesc transportul în comun, deși nu pare la prima vedere că s-au schimbat prea multe, am trecut prin toate aceste schimbări despre care v-am povestit mai sus. 

Îmi amintesc cozile la care așteptam în studenție să-mi actualizez abonamentul de călătorie la începutul fiecărei luni. Stăteam cam două ore la coadă mai mereu, iar acum pot să-mi actualizez abonamentul la automatele de bilete oricând, la orice oră vreau. 

Cum spuneam și în articolul trecut, ar fi util pentru oraș să avem un muzeu în care să putem observa toate aceste schimbări care au făcut ca transportul în comun să fie așa cum îl știm azi. Am putea observa evoluția vehiculelor care au transportat călătorii Clujului de ieri și azi, a ghișeelor de bilete din oraș, a titlurilor de călătorie sau a indicatoarelor pentru stații, despre care am să vă povestesc într-un articol viitor 🙂. 

Avem la Cluj câțiva doritori care au semnat petiția pentru înființarea unui astfel de muzeu, însă mai este de muncă până vom ajunge să avem unul (dacă vor mai rămâne exponate până atunci). 

Între timp, toate aceste schimbări demonstrează angajamentul orașului față de inovație și tehnologie avansată și în domeniul transportului în comun. Așa că ne bucurăm că orașul ține pasul cu noi și că cetățenii au astfel de inițiative care contribuie la conservarea istoriei acestuia. 


Recomandare articol:

De la vechile tramvaie și troleibuze, la autobuze electrice | Muzeul de Transport Public Cluj-Napoca