In fiecare an, dupa ce primavara lunii aprilie isi intra in drepturile sale oficiale, ne indreptam vertiginos catre luna mai, luna florilor, atunci cand natura ne confirma in sfarsit ca ne putem relaxa pentru ca frigul a trecut. Ziua de 1 mai a capatat o simbolistica extrem de puternica de-a lungul timpului. Este o zi publica de sarbatoare in intreaga lume, avand diverse conotatii pe care si noi in Romania le cunoastem si le celebram.
In primul rand 1 mai reprezinta pentru multe culturi de pe mapamond o sarbatoare traditionala a primaverii. In Germania este Noaptea Valpurgiei (30 aprilie-1 mai) unde vrajitoarele si demonii se dezlantuie, in Franta oamenii isi ofera in semn de iubire lacramioare, iar in Marea Britanie se incoroneaza in fiecare an Regina Lunii Mai. De 1 mai in Romania traditionala inca se mai sarbatoreste Armindenul, un simbol al vegetatiei care protejeaza recoltele si animalele. De Arminden, oamenii se spala dimineata cu roua (pentru sanatate) si pun ramuri verzi la porti pentru noroc si belsug. De asemenea pentru sanatatea vitelor, recolte bogate si pamant fertil, cei care mai pastreaza aceasta traditie ies la iarba verde, unde mananca miel, cas si beau vin rosu cu pelin.
Data de 1 mai este mult mai cunoscuta in intreaga lume ca fiind Ziua Internationala a Muncitorilor sau Ziua Muncii. Aceasta zi este celebrata in peste 80 de tari si reprezinta de fapt o comemorare a masacrului din Haymarket, din anul 1886 care a avut loc in piata Haymarket din Chicago, Statele Unite. Federatia Sindicatelor din Statele Unite si Canadei sustinea introducerea unei rezolutii prin care se dorea ca 8 ore pe zi sa constituie ziua legala de munca, incepand cu 1 mai 1886. Pe teritoriul Statelor Unite au avut loc o serie de manifestatii, care au adunat sute de mii de oameni. La Chicago manifestatia a avut cea mai mare anvergura cuprinzand 90.000 de sustinatori ai ideii de 8 ore de lucru/zi. Din pacate pe parcursul zilei au avut loc incidente violente, 4 protestatari au fost impuscati, 66 de politisti au fost raniti in urma aruncarii unei bombe, iar alte sute de protestatari au avut de suferit.
In urma acestui eveniment sangeros si dramatic din piata Haymarket, data de 1 mai a fost declarata oficial ca Ziua Internationala a Muncii, in memoria victimelor care s-au sacrificat de fapt pentru ca posteritatea sa beneficieze de o zi de lucru legala de 8 ore.
In Romania Ziua Muncii a fost introdusa in 1890 de catre Carol I. In timpul regimului comunist, aceasta zi a fost transformata de catre propagandisti in ocazia perfecta de a aduce laude „bravilor conducatori”, pentru linistea si bunastarea oferita poporului. Romanii defilau in acea zi kilometri intregi, faceau marsuri de multe ore prin soare, iar la finalul zilei primeau cu putin noroc o bere si un mic, doi.
Astazi 1 mai este din fericire o zi care ne aduce bucurie. Este totusi important sa stim de ce aceasta zi este sarbatorita in intreaga lume. Ne bucuram bineinteles de ziua libera de la job, in care putem sa iesim in natura si sa ne petrecem timpul alaturi de cei dragi, dar e bine sa fim informati ca acum aproximativ 120 de ani, au existat oameni care s-au sacrificat pentru un fapt care face parte din rutina noastra zilnica.
Revenind pe meleaguri autohtone, de prima zi a lui Florar majoritatea romanilor ies in natura. Ei pornesc spre mare sau munte, sau doar prin apropierea oraselor acolo unde au inflorit copacii si miroase a iarba verde. Clujenii sunt norocosi, deoarece natura este foarte aproape si doar la cateva zeci de minute de mers cu masina, avem sansa sa ne bucuram din plin de ea. Ei aleg sa mearga in padurea Faget sau Hoia.
Anul acesta Primaria Cluj Napoca a amenajat Valea Garbaului, pentru cei care vor sa faca gratare sau picnic. Asadar atentie, daca urmeaza sa iesiti din casa, trebuie sa stiti ca aprinderea focului este permisa doar in locuri special amenajate, altfel amenzile sunt destul de usturatoare. Cine doreste sa mearga la strand, gaseste deschisa Piscina Olimpica a Universitatii Tehnice (orele 7.00 – 17.00, bilet intre 5 si 7 RON).
Am reusit sa trecem intr-o singura pagina, majoritatea evenimentelor care se celebreaza de 1 mai. Cu siguranta pentru majoritatea dintre noi, astazi debuteaza si mini-vacanta de Pasti, asadar incheiem articolul intr-o nota optimista, urand tuturor oficial o primavara frumoasa si un „May Day” reusit si relaxant. Nu uitati sa pastrati natura in care evadati aceste zile, la fel de curata precum ati gasit-o. Cluj.com salutes you!
Un articol scris de Iulia Pardau