Povestea fără sfârșit de la Ciucea: somație de evacuare la Muzeul Memorial Octavian Goga

de | | 3 Minute

Povestea fără sfârșit de la Ciucea: Consiliul Județean Cluj somat să evacueze Complexul Muzeal „Octavian Goga”

Dacă prin luna octombrie, anul trecut (2017), ne făceam speranțe că statutul Complexului Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, județul Cluj, avea să devină unul stabil, iată că 2018 a început cu o nouă problemă. Consiliul Județean Cluj a primit somație de evacuare a Complexului Muzeului „Octavian Goga” din partea urmașilor Veturiei Goga.

Cum este posibil acest lucru, în contextul în care pe 6 octombrie 2017 se anunța pierderea definitivă de către acești urmași a procesului deschis în baza legii 10/2001 cu privire la anularea testamentului prin care domeniul de la Ciucea era donat statului român și prin care se dorea restituirea integrală a bunurilor Veturiei Goga de la Ciucea? La acea dată, după ani de litigii, numeroase termene de judecată și hotărâri în instanță, procesul era câștigat, prin hotărâre definitivă, de către Consiliul Județean Cluj, în a cărui proprietate urma să rămână muzeul.

Conform Ziarului Făclia, cei doi nepoți după frate ai Veturiei Goga, au reușit să obțină un certificat de moștenitor suplimentar. Acest lucru se întâmpla în 6 noiembrie 2017, certificatul fiind obținut de la un notar din Sibiu – acesta făcând abstracție de testamentul Veturiei Goga, în care se preciza clar că averea acesteia era lăsată statului român. În baza certificatului obținut, cei doi urmași au solicitat la Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Huedin înscrierea lor ca proprietari în Cartea Funciară a tuturor bunurilor imobile de pe domeniul Ciucea, înscriere deja realizată. Ulterior, pe baza înscrierii în Cartea Funciară, au solicitat Consiliului Județean Cluj să evacueze Complexul Muzeul „Octavian Goga”. Totodată, cei doi s-au prezentat deja la primăria comunei Ciucea și au solicitat înscrierea în registrul agricol a imobilelor în cauză, pentru a putea plăti taxele și impozitele locale.

Care a fost dorința Veturiei Goga, conform testamentului? 

După cum precizează ziarul Făclia, obiectele ce aparțin patrimoniului mobil nu sunt afectate de noile demersuri din cadrul acestei dispute.

Totuși, testamentul Veturiei Goga este suficient de clar și în ceea ce privește patrimoniul imobil:

„Testament. Subsemnata Veturia Octavian Goga, domiciliată în comuna Ciucea, raionul Huedin dispun asupra următoarelor: averea mea mobilă şi imobilă situată în comuna Ciucea o va moşteni Statul Român, în administrarea operativă a Sfatului Regional Cluj. Obligaţia statului este ca în Castelul Ciucea să înfiinţeze un muzeu în amintirea păstrării memoriei soţului meu Octavian Goga, păstrând în această clădire toate bunurile mobile, inclusiv biblioteca, aşa cum se găsesc ele, aşezate de mine încă din timpul soţului meu. Desigur că biblioteca va putea fi cercetată şi folosită de oameni literaţi ori de ştiinţă pentru documentarea diferitelor lucrări ce le realizează. […] ”

Cum continuă povestea? 

Pentru a putea recupera imobilele ce aparțin de Complexul Muzeal „Octavian Goga”, Consiliul Județean Cluj trebuie să obțină în instanță anularea acestui certificat suplimentar de moștenitor, eliberat de către notarul din Sibiu pe 6 noiembrie 2017, precum și radierea din Cartea Funciară.

În acest sens, a fost deja înaintată o cerere de reexaminare la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară din Huedin.

De asemenea, Consiliul Județean va fi nevoit să deschidă un nou proces pentru a i se recunoaște dreptul de proprietate asupra domeniului din Ciucea, conform prevederilor din testamentul întocmit în anul 1966 de către Veturia Goga.

Muzeul Memorial „Octavian Goga” reprezintă un important punct de atracție pentru cei care vizitează județul Cluj, precum și un spațiu valoros din punct de vedere cultural și istoric. Cu toate acestea, disputele în ceea ce-l privește nu par să își găsească o soluționare nici în următoarea perioadă. 

muzeul memorial octavian goga ciucea cluj

Sursă informații: Ziarul Făclia, Consiliul Județean Cluj
Foto: Consiliul Județean Cluj & Codruța Georgescu – voluntar în cadrul proiectului Clujul Văzut Altfel